Rafael Allepuz: "Volem fer créixer la consciència sobre la necessitat d'actuar per aconseguir un món nou més just"

Fundació Autònoma Solidaria
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Rafael Allepuz: "Volem fer créixer la consciència sobre la necessitat d'actuar per aconseguir un món nou més just"

Fundació Autònoma Solidaria

Resum: 

La falta de cohesió social com a conseqüència de polítiques que responen al model econòmic i la necessitat de reorientar l'acció política van ser idees cabdals del VIIè Campus per la pau de la UdL.

L'Oficina de Desenvolupament i Cooperació (ODEC) de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb Justícia i Pau van organitzar tres dies de debats, taules rodones i conferències centrades, enguany, en les causes i els efectes de la pobresa i en les eines per combatre la realitat que viuen milers de persones. Entre una cinquantena i un centenar de persones van assistir a les sessions dels dies 27, 28 i 29 d'octubre.

A quin motiu respon que una universitat organitzi activitats de sensibilització? Quin impacte aconsegueix? S'ha de dedicar la universitat a promoure jornades per reflexionar sobre qüestions socials?

Segons, Rafael Allepuz, professor d'Economia de la UdL i president de Justícia i Pau a Lleida, dins la tasca de sensibilització que ambdues entitats desenvolupen al voltant de temes socials, econòmics, polítics i culturals, "hi ha la voluntat d'incidir en la formació dels estudiants de la UdL i de la ciutadania i fer créixer la consciència sobre la necessitat d'actuar per aconseguir un món nou, més just i solidari". Per a Allepuz, "incidir sobre qüestions relacionades amb la pau i els drets socials és cada cop més necessari i imprescindible”. "Si volem un món en pau, hem de treballar en favor de la justícia social".

El Campus per la Pau estava centrat enguany en la pobresa i la manca de cohesió social provocada per les desigualtats. En la primera intervenció, la professora Miren Etxezarreta va explicar les bases del model econòmic que regeix avui al món. Un sisterma basat, segons va dir, en el lucre i en el màxim creixement econòmic que, sense límits i al costat d'un mecanisme de redistribució deficient de les rendes que es generen, porta a greus desigualtats. Un model, va explicar Echezarreta, que "només respon als interessos d'una minoria".

El model econòmic va presentar-se com a principal problema del sistema. Les diferents perspectives analítiques de les intervencions posteriors, d'anàlisi microeconòmic i exemplificació local, van corroborar, segons Rafael Allepuz, "la falta de cohesió social provocada per les polítiques econòmiques, socials i culturals que responen a la lògica del model econòmic". Van posar-se damunt la taula nivells de pobresa estructurals difícils de canviar si no hi ha un canvi en el model econòmic.

Rafael Allepuz: "Si volem un món en pau, hem de treballar en favor de la justícia social"

A més de la constatació i la denúncia de l'existència de patiment, especialment en col·lectius vulnerables com de gent gran, dones, infants, població estrangera, va abordar-se la necessitat de canvi i de reorientació de polítiques i accions.

Segons les valoracions de les persones assistents al Campus per la Pau, activitats de promoció de la justícia social són necessàries i "cal encara potenciar-les més", segons explica Rafael Allepuz. A més, afegeix, "dins del món acadèmic és necessària una formació complementària més humana, amb la qual el Campus per la Pau compleix".

Afegeix un comentari nou