Arriba la 27a edició de les Jornades d'ACAPPS

ACAPPS
Autor/a: 
ACAPPS
 Font: ACAPPS
Cartell de la 27a edició de les Jornades d'ACAPPS. Font: ACAPPS
26a edició de les Jornades ACAPPS, el 2022.  Font: Twitter @federacioacapps
26a edició de les Jornades ACAPPS, el 2022. Font: Twitter @federacioacapps

Arriba la 27a edició de les Jornades d'ACAPPS

Autor/a: 
ACAPPS
ACAPPS

Resum: 

Abordaran els diferents reptes en accessibilitat i les oportunitats existents per a les persones amb sordesa en diferents àmbits.

Els avenços tecnològics, els audiòfons i els implants coclears, i la lluita de les persones amb sordesa i les seves famílies, han estat alguns dels factors claus que han afavorit la inclusió de les persones amb sordesa en l’àmbit educatiu, social, laboral i cultural. Són canvis per avançar en els drets del col·lectiu que han estat liderats per les famílies i persones amb sordesa incidint en les polítiques públiques per a una transformació social. Això és el que les Jornades d’ACAPPS volen fer públic any rere any. Aquest dissabte 18 de novembre tindrà lloc la que és ja la 27a edició d'aquest acte.

Com sempre, aquestes jornades estaran protagonitzades per les veus de les persones amb sordesa i famílies amb fills/es amb sordesa, però també comptaran amb la presència de representants de l’administració i d’institucions per ampliar el debat i la visió social del col·lectiu, com és el cas del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

Els drets dels infants i de les persones amb sordesa

Els drets de les persones amb sordesa i la seva inclusió seran el motor d’aquestes Jornades. Es posarà el focus en la qüestió dels audiòfons i els implants coclears com a dret universal de totes les persones amb sordesa i també la seva constant evolució tecnològica. Això es farà amb l'ajuda del Dr. Waldo Nogueira, professor en processament del senyal d’àudio i senyals neuronals a la Universitat Mèdica de Hannover i professor del Grau d’Audiologia de la Universitat de Vic, que explicarà el futur de les pròtesis auditives.

Garantir que les persones amb sordesa puguin accedir a tota la informació és un dels objectius prioritaris d’ACAPPS. És per això que aquestes Jornades també tractaran la importància de l’accessibilitat comunicativa en un procés jurídic amb Dora Tellado, directora general de Modernització de l’administració de la Justícia; Esther López, consellera del Consell de l’Advocacia Catalana i David Prujà, coordinador de la Federació ACAPPS.

Les Jornades també seran un espai per parlar d’oportunitats. En aquest sentit, el Pla de Rehabilitació de Catalunya és l’oportunitat del sistema català de la Salut per oferir una atenció integral a les persones amb sordesa. S'obriran dos espais de col·loqui amb professionals, persones amb sordesa i representants del departament de Salut per parlar de la importància de l’acompanyament emocional i de la rehabilitació auditiva i logopèdica. També es donaran a conèixer les accions a curt, mitjà i llarg termini que està emprenent el departament de Salut, amb un treball conjunt amb ACAPPS, per a la millora de l’accessibilitat comunicativa als centres de salut de titularitat pública.

Premis Federació ACAPPS a l’activisme i al compromís per a la inclusió

En el marc de les Jornades, també se celebrarà la tretzena edició dels Premis Federació ACAPPS que atorga l’entitat anualment per posar en valor i expressar el reconeixement a les persones i les entitats col·lectives que han fet i fan visible les persones amb sordesa que es comuniquen oralment, defensant els seus drets, creant entorns inclusius i normalitzant la discapacitat auditiva i l’accessibilitat comunicativa.

Aquest any es vol recordar i agrair amb el Premi Federació ACAPPS, a títol pòstum, la tasca liderada per la Maite Camps, mare voluntària, activista i amiga.

L’altra reconeixement serà per a la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació, liderada per Carme Bertral, pel seu ferm compromís en garantir l’accessibilitat a la comunicació per a les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral.

Afegeix un comentari nou