Roger Garcia: "Malauradament, seguim, massa sovint, ancorats en una societat molt adultocentrista"

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Cristina Costa Siles
 Font: Roger Garcia
Roger Garcia és responsable de polítiques d'infància i sensibilització d'UNICEF Comitè Catalunya. Font: Roger Garcia.
 Font: Canva.
UNICEF Comitè Catalunya té com a missió protegir i promoure els drets de la infància. Font: Canva.

Roger Garcia: "Malauradament, seguim, massa sovint, ancorats en una societat molt adultocentrista"

Autor/a: 
Cristina Costa Siles
Suport Tercer Sector

Resum: 

Roger Garcia és responsable de polítiques d’infància i sensibilització d’UNICEF Comitè Catalunya.

En el marc del Dia Internacional dels Drets de la Infància, la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Plataforma d'Infància de Catalunya (PINCat) i DIPLOCAT, en col·laboració amb la Facultat d'Educació Social i Treball Social de la Fundació Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull i Eurochild, han organitzat la jornada 'Europa Social: Un nou impuls a l'acció local i europea en defensa dels drets de la infància'.

Per conèixer els drets de la infància a la Unió Europea des d'una perspectiva global i comunitària, l'esdeveniment ha comptat amb una taula de reflexió que ha tractat aquesta temàtica. El moderador ha estat Roger Garcia, responsable de polítiques d’infància i sensibilització d’UNICEF Comitè Catalunya.

Les persones participants en la taula han estat Jiri Svarc, responsable de la Unitat de Polítiques Socials de la Direcció General de Treball, Assumptes Socials i Inclusió de la Comissió Europea; Stela Grigoras, especialista en protecció de la infància d’UNICEF Europa i Àsia Central; Ricardo Ibarra, director de la Plataforma de Infancia i Ester Cabanes, directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta entrevista, Roger Garcia explica la seva tasca des d'UNICEF Comitè Catalunya en defensa dels drets de la infància i comparteix l'experiència viscuda a l'esdeveniment 'Europa Social'.

Quines iniciatives està duent a terme actualment UNICEF Comitè Catalunya per millorar les condicions de vida dels infants a Catalunya?

UNICEF Comitè Catalunya té com a missió protegir i promoure els drets de la infància, tant a casa nostra com contribuir arreu que els nens i les nenes puguin tenir una infància i adolescència més plena possible. És un dret que tots i totes gaudeixin de les mateixes oportunitats i del millor benestar possible.

El nostre marc d’acció és la Convenció sobre els Drets de l’Infant, de la quual el dia 20 de novembre en celebrem el seu 34è aniversari, així com l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, l’aposta de les Nacions Unides per avançar cap a una societat més justa i sostenible.

De quina manera col·labora UNICEF amb organismes públics i organitzacions no governamentals?

D’acord amb la nostra missió, treballem fent incidència política per contribuir a la transformació de la realitat dels nens i de les nenes a Catalunya, i això ho fem davant del Parlament de Catalunya, davant del Govern de la Generalitat, i també a escala local.

En aquest sentit, impulsem la iniciativa Ciutats Amigues de la Infància perquè els pobles i ciutats aterrin la Convenció sobre els Drets de l’Infant, tenint en compte els municipis on viuen els nens i nenes el seu dia a dia.

Com es desenvolupa aquest treball?

Posem especialment el focus en temes de pobresa i exclusió social infantil, en l’aterratge de la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència davant de la violència, en les tecnologies de la relació, en la informació i la comunicació (TRIC), així com en tot allò que fa referència a l’àmbit educatiu. Impulsem el programa d’educació en drets i el reconeixement de centres referents en drets de la infància, per tal que no només tota la comunitat educativa conegui aquests drets, sinó que també els incorpori en el dia a dia dels centres.

També impulsem formació en drets d’infància amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, adreçada a tot el personal de les administracions catalanes, entre d’altres. Tot aquest treball no el fem sols, sinó que comptem amb el suport dels nostres socis i sòcies, les persones donants, les empreses i també treballem de la mà de les administracions i del tercer sector. Per exemple, UNICEF Comitè Catalunya forma part de la Taula del Tercer Sector, també de la PINCat i de la Federació d’Organitzacions per a la Justícia Global (Lafede).

Què ha suposat participar com a moderador d'una taula de reflexió a l’acte ‘Europa Social’?

Participar en un esdeveniment com aquest, que posa el focus en la importància de garantir els drets dels nens, nenes i adolescents, ha estat un autèntic privilegi, especialment tenint en compte els ponents convidats a la taula de reflexió. Tots quatre són persones amb un gran coneixement i experiència en relació amb la infància i els seus drets, i també de les polítiques que ens han de permetre continuar avançant com a societat perquè tots els nens i nenes d’arreu de la Unió Europea gaudeixin del benestar més gran possible.

Es tracta de persones que en el seu dia a dia, en l'àmbit europeu, des de Nacions Unides, des del tercer sector i des de la Generalitat, treballen per promoure i protegir els seus drets i són coneixedors dels reptes que encara tenim damunt la taula. Haver pogut comptar amb ells i escoltar-los en el marc de la jornada ha estat molt enriquidor. Per tant, agraeixo a totes les persones organitzadores d’aquest acte haver-lo centrat en els drets dels infants i haver-me fet confiança per moderar la taula.

"Participar en un esdeveniment com 'Europa Social' ha estat un autèntic privilegi".

Quines conclusions s’han extret de l’experiència?

La taula de reflexió s’ha centrat en un dels principals reptes que tenim a casa nostra i al conjunt de la Unió Europea: la lluita contra la pobresa infantil.

En concret, s’ha abordat com la Garantia Infantil Europea ha de contribuir a la lluita contra la pobresa infantil i quins aspectes de governança i coordinació a escala europea, estatal, regional i local, també amb la participació del tercer sector i dels nens i de les nenes, són necessaris pel seu èxit.

Què s'entén per Garantia Europea Infantil?

La Garantia Europea Infantil és un instrument amb el qual s’ha dotat la Unió Europea per combatre la pobresa infantil, impulsant que els estats -per tant, totes les administracions- garanteixin serveis de qualitat als infants i adolescents en situació de risc de pobresa i exclusió social.

Fins ara, s’han dut a terme proves pilot a set estats europeus, entre ells Espanya, que han servit per establir les bases i definir plans d’acció estatals. Si bé erradicar la pobresa infantil requereix també altres polítiques, recursos i inversions, la Garantia infantil és una molt bona oportunitat per avançar en aquest objectiu, i hem d’aprofitar-la per revertir les actuals dades de pobresa. Alhora, hem d’assentar els aprenentatges adquirits, perquè quan hi ha voluntat, recursos i un treball coordinat s’aconsegueixen canvis.

Com pot promoure UNICEF Comitè Catalunya la participació activa dels infants en les decisions que els afecten directament?

La Convenció sobre els Drets de l’Infant va suposar un canvi de paradigma, entre altres coses, en reconèixer els infants com a ciutadans de ple dret i el seu dret a la participació, a opinar i l’obligació dels adults d’escoltar-los i tenir en compte la seva opinió sobre tot allò que els afecta.

Aquest és precisament un dels principals reptes que tenim encara damunt de la taula, perquè, malauradament, seguim massa sovint ancorats en una societat molt adultocentrista. Per contribuir-hi, UNICEF Comitè Catalunya, més enllà del treball d’incidència en pro de la perspectiva de drets dels infants, promou incorporar els nens i les nenes de manera transversal en totes les accions que desenvolupem.

"La Convenció sobre els Drets de l'Infant va suposar un canvi en reconèixer els infants com a ciutadans de ple dret".

I en l'àmbit estatal?

UNICEF Espanya també incorpora nois i noies en grups que assessoren l’organització. De fet, un dels eixos que promou la iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, mencionada anteriorment, és la de la participació infantil, de manera que s’insta als municipis a promoure la participació i disposar d’espais permanents per tal que els nens i les nenes puguin també opinar i incidir en les polítiques municipals, com a part de la ciutadania que són.

Tot i que no voten, sí que tenen dret que s’escolti la seva opinió. I sobretot, treballem perquè aquesta participació tingui impacte, sigui significativa i que afavoreixi la presència d’infants en situació més vulnerable, que són els qui habitualment participen menys.

Quins són els reptes principals que afronta UNICEF a l’hora de treballar pels drets de la infància a escala global?

El principal desafiament és aconseguir que a tots els nivells de la societat s’incorpori la perspectiva de drets de la infància. Malgrat els anys que han passat des de l’aprovació de la Convenció sobre els Drets de l’Infant, encara s’està lluny d’assolir-ho, sobretot d’entendre que els nens i les nenes són persones plenes i no adults en potència i que tenen uns drets que cal protegir i promoure.

Com es podria revertir aquesta situació?

És important entendre que cal garantir-los un bon present, una bona infància i adolescència, invertir-hi adequadament, perquè hi tenen dret, però també perquè és una bona decisió per al conjunt de la societat.

Si no ho fem, no només impedim que visquin plenament els seus drets ara, sinó que, a més, les conseqüències les arrosseguen durant tota la vida i, fins i tot, passen de generació en generació. Invertir en la infància costa diners, perquè els drets costen diners, però fer-ho no és una despesa, sinó una inversió. De fet, el cost de no fer-ho és molt més alt i des d’un punt de vista de drets humans és inacceptable.

I en l'àmbit català?

A Catalunya encara tenim molts reptes sobre la taula: la lluita contra la pobresa i l’exclusió social dels infants, la segregació escolar i l’abandonament prematur dels estudis, aprofundir en les polítiques de conciliació, la persistència de la violència contra els nens i les nenes o la salut mental.

Afegeix un comentari nou