Sílvia Vila: “Amb l’aprenentatge servei es crea un vehicle per apropar-se a la comunitat a través de les associacions que d’una altra forma seria complicat”

FCVS
 Font: Silvia Vila
Sílvia Vila és la responsable d’associacionisme i voluntariat d'Arep
 Font: Federació Catalana de Voluntariat Social
"Tots som iguals en la diferència" mostra el dia a dia d’una persona amb problemes de salut mental
 Font: Federació Catalana de Voluntariat Social
Sílvia Vila en el col·loqui del DIV Barcelona sobre el valor de l'APS per impulsar el voluntariat
 Font: Mirades veure i viure el voluntariat
El protagonista del vídeo, Mohammed Abubakar, i l'estudiant, Marina Fontquerni, presenten el vídeo en el DIV Barcelona

Sílvia Vila: “Amb l’aprenentatge servei es crea un vehicle per apropar-se a la comunitat a través de les associacions que d’una altra forma seria complicat”

FCVS

Resum: 

La responsable d’associacionisme i voluntariat d'Arep ens apropa l’experiència del projecte 'Mirades. Veure i viure el voluntariat', on a través de la metodologia d’APS unes estudiants universitàries han creat un reportatge audiovisual de l’entitat

Com es va desenvolupar el projecte 'Mirades. Veure i viure el voluntariat' a la seva entitat?

Des del moment que la Federació Catalana de Voluntariat Social va presentar la iniciativa, Arep va considerar que era una idea molt interessant i innovadora, ja que donava l’oportunitat de conèixer la realitat de les persones amb problemes de salut mental a partir de la visió -una altra Mirada- d’unes estudiants periodistes no vessades, a priori, en processos de salut mental.

En què consistia el vídeo resultant que van elaborar les joves?

Consistia a ensenyar com és el dia a dia d’una persona amb problemes de salut mental: a quina hora s’aixeca, de què treballa, què fa els caps de setmana, etc. A més d’explicar el seu inici amb la malaltia, com va arribar a Arep, i com se sent en l’actualitat.

Quins són els beneficis principals que ha guanyat Arep?

El principal benefici ha sigut per al protagonista de la història i, de retruc, a totes les persones que ell representa, és a dir, totes les que no volen o no poden expressar com se senten. La valentia d’aquesta persona també ha sigut un exemple per a nosaltres.

I els de les estudiants?

Crec que el benefici que van obtenir va ser poder veure en primera persona com n’és de difícil parlar sobre problemes de salut mental. Perquè us feu a la idea, teníem dues persones candidates a fer el projecte Mirades, però una d’elles es va fer enrere, doncs no volia mostrar la seva imatge.

L’aprenentatge i servei (APS) és un nou concepte d’educar i aprendre. Quins aspectes positius destacaria d’aquesta forma alternativa d’educació davant les tradicionals?

Doncs considero que amb l’APS es crea un vehicle per apropar-se a la comunitat a través de les associacions que d’una altra forma seria complicat o invasiu. A més, de retruc, dona l’oportunitat a les associacions de tenir aires nous, és a dir, perspectives noves, opinions noves... Mirades noves!.

Com d’involucrades va veure les estudiants?

La implicació va ser total ja que tot i que era un grup de cinc persones, es notava que es coneixen bé per distribuir-se les accions. Des de l’estudiant que feia les preguntes, a la que gravava, a les observadores, a la mediadora... totes anaven per feina i sempre amb una actitud molt respectuosa cap a l’altre.

Considera que aquesta experiència serà profitosa pel seu futur laboral?

I tant, si més no, enriquidora doncs veure des de dins com funciona una associació, les seves dinàmiques, el funcionament intern, l’actitud de les persones protagonistes del vídeo, és un factor educatiu multiplicador a les classes magistrals que es poden donar dins d’una universitat.

Creu que el projecte contribueix a sensibilitzar la joventut de tota la feina que fan les entitats?

Per descomptat! Viure en primera persona l’experiència és molt més impactant que no pas si els hi expliquen.

Afegeix un comentari nou