Susan Simón: “L’ensenyament a distància ha enfortit la relació d’amistat entre el voluntariat docent i l’alumnat”

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Susan Simón, delegada a Barcelona de l'Associació Auxilia. Font: Auxilia
Susan Simón, delegada a Barcelona de l'Associació Auxilia. Font: Auxilia
Auxilia posa en contacte persones amb discapacitat i professorat voluntari a través de la formació en línia. Font: Auxilia
Auxilia posa en contacte persones amb discapacitat i professorat voluntari a través de la formació en línia. Font: Auxilia
86 persones amb discapacitat aprenen a través de la plataforma EAD. Font: Auxilia
86 persones amb discapacitat aprenen a través de la plataforma EAD. Font: Auxilia

Susan Simón: “L’ensenyament a distància ha enfortit la relació d’amistat entre el voluntariat docent i l’alumnat”

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

L’associació Auxilia, a través de la plataforma ‘Ensenyament a distància’, connecta professorat voluntari i persones amb discapacitats físiques.

64 professors i professores voluntàries acompanyen a 86 persones amb discapacitat física en la seva formació. Aquesta és la fórmula d’èxit de la plataforma de formació en línia ‘Ensenyament a Distància’ (EAD), impulsada per l’associació Auxilia.

Matemàtiques, biologia, economia, història, llengües... la varietat de matèries ofertes per l’eina és tan àmplia com les que s’ofereixen a qualsevol centre d’ensenyament primari, secundari, o fins i tot d’accés a la universitat.

En aquesta entrevista a Xarxanet.org, la delegada de l’entitat a Barcelona, Susan Simón, desglossa com funciona l’eina i quin paper hi juga el voluntariat per garantir la qualitat en la formació a distància.

Què és l’eina ‘Ensenyament a distància’ d’Auxilia? En què consisteix?

És un dels nostres pilars fonamentals. Aquesta eina permet apropar múltiples matèries d’estudi al domicili de les persones amb discapacitats físiques i malalts de llarga durada. La formació és online i totalment individualitzada, adaptant-se al ritme de l’alumne.

Què us diferencia?

Ens distingim de l’estricta formació perquè comptem amb un valor que no es troba a cap altra entitat: l’amistat. L’alumne es troba amb un professor que vol ajudar-lo en els estudis, però també s’interessarà per la seva salut, la seva vida social, etc.

De quina manera hi col·labora el voluntariat?

El voluntari és qui permet que l’eina funcioni. Tots els professors són voluntaris. Pel que fa a la gestió del projecte, que requereix molta implicació i temps, la fa una treballadora social a temps parcial i ara acabem d’incorporar una administrativa per ajudar-nos unes hores a la setmana.

Qui són les persones que reben aquestes formacions?

Qualsevol persona que visqui al territori nacional amb discapacitats físiques o malalts de llarga durada, siguin alumnes d’Auxilia o no. Els nostres alumnes són persones que viuen al seu domicili o a centres residencials de discapacitats. La mitjana entre el professorat són persones majors de 40 anys.

Connecteu aquelles persones que no tenen accés a una formació.

Tot i haver-hi escoles d’educació especial, algunes persones no hi poden accedir perquè viuen en llocs on no hi ha aquest tipus d’escola o tenen barreres arquitectòniques que els impedeix assistir-hi.

Feu sinergies amb centres residencials?

Intentem anar-hi personalment per tal de poder presentar el projecte. Fem reunions amb l’equip tècnic i aquells residents que estan interessants s’apunten. Comptem amb la col·laboració dels treballadors socials, educadors i terapeutes ocupacionals per aquells casos d’alumnes que necessiten un suport especial.

En aquest sentit, les persones voluntàries han de tenir uns coneixements mínims en algunes matèries?

Les persones voluntàries poden ser de qualsevol edat, però a partir dels 18 anys, han de tenir una formació mínima. No cal que tinguin titulació, poden ser professors, alumnes amb uns coneixements determinats que un alumne necessiti, persones en actiu o jubilats amb experiència professional en una àrea concreta.

Quina tipologia de cursos oferiu?

Oferim ensenyament reglat i no reglat. També oferim formació en temàtiques d’interès general, i si es vol aprendre sobre un altre tema que no sigui al llistat, es pot mirar de trobar un voluntari. Algunes temàtiques són la inclusió laboral, dibuix tècnic, literatura universal, administració...

Quina valoració féu del voluntariat a distància?

És bona. Hem passat de fer un ensenyament a distància on la relació entre professor i alumne es feia mitjançant el correu postal, a fer-ho online, agilitzant la formació i apropant la comunicació entre les dues parts.

Heu trencat la barrera virtual i heu fet que el voluntariat docent i l’alumnat es coneguin?

Antigament sí que es feien trobades. La primera, de fet, es va fer l’any 1986. Es van haver de suspendre l’any 2011 perquè vam deixar de rebre la subvenció per aquesta finalitat. En antigues trobades ens reuníem a diferents ciutats del territori nacional i col·laboràvem amb les famílies per avançar en la formació integral de l’alumne.

I si algú vol unir-se al projecte?

Simplement pot trucar a la seu o enviar un correu electrònic. De tant en tant fem crides de voluntariat per demanar professors per matèries concretes i per tenir una borsa de voluntaris per quan sorgeixin demandes, o per altres temes de comunicació i captació de fons.

Quin és el vostre impacte?

Som 64 professors voluntaris i 86 persones beneficiàries, de les quals aproximadament la meitat es troben a Catalunya.

Quin és el vostre repte de futur?

El nostre repte és arribar a la gent més jove sent un suport complementari a la formació que ja reben a l’escola. Volem que no deixin la formació, motivant-los a continuar i acabar, possibilitant la inclusió cultural, social i laboral. A Auxilia arribem on altres no hi arriben.

Comentaris

Quina feina mes maca que feu, desitgo que mes gent s'animi a fer de voluntari per contribuir a aquesta tasca tan important.

Afegeix un comentari nou