Una guia pedagògica per a la introducció de la justícia ambiental a les aules

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Emma Rovira
ESF vol posar al servei de les persones més joves informació i contingut Font: Enginyeria Sense Fronteres
ESF vol posar al servei de les persones més joves informació i continguts adaptats a les seves necessitats Font: Enginyeria Sense Fronteres
En l'elaboració de la guia ha participat l’Institut Bonanova, el Casal dels Infants del Raval i l’Escola Sagrada Família d’Horta Font: Pexels
En l'elaboració de la guia han participat l’Institut Bonanova, el Casal dels Infants del Raval i l’Escola Sagrada Família d’Horta Font: Pexels

Una guia pedagògica per a la introducció de la justícia ambiental a les aules

Autor/a: 
Emma Rovira
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Enginyeria Sense Fronteres presenta 'Joventut en acció per la justícia ambiental', una innovadora guia que ofereix recursos educatius sobre justícia ambiental i motiva la participació de la joventut en la defensa de la justícia social.

La justícia ambiental és una qüestió fonamental en el context actual i les noves generacions juguen un paper clau en la lluita per una transició ecosocial sostenible. Enginyeria Sense Fonteres impulsa una innovadora iniciativa educativa: ‘Joventut en acció per la justícia ambiental’, una guia pedagògica per a la introducció de la justícia ambiental a les aules.

Enginyeria Sense Fronteres du a terme tasques de sensibilització, explicant al conjunt de la població diferents temàtiques amb la intenció de cooperar per a una societat internacional justa. “Aquesta guia ha estat impulsada des del grup de justícia climàtica de l’entitat” explica Aura Vidal, una de les autores de la publicació.

“Molts cops els temes com l’emergència climàtica s’han tocat des d’una manera molt tècnica i poc inclusiva cap a la joventut”, menciona Vidal. A través de tallers que fa l’entitat es va identificar la necessitat pedagògica de crear la guia. “Necessitem que la mateixa joventut pugui generar el seu propi pensament crític” afegeix l’autora.

Una eina també per a les entitats

‘Joventut en acció per la justícia ambiental’ no només pretén ser una eina per a l’educació formal, sinó també està pensada per ser treballada a les entitats de lleure. “Des del Consell Joventut de Barcelona, amb qui tenim contacte, ens van comentar que des de les entitats es demanava formació en aquest camp perquè en faltava” menciona Vidal.

La guia està dividida en diverses seccions, abordant conceptes fonamentals com la justícia ambiental, social i climàtica. També inclou una sèrie de propostes per passar a l’acció en la defensa de la justícia ambiental. “S’ha treballat molt amb entitats climàtiques i intenta recollir la percepció de l’emergència climàtica i la justícia ambiental de la joventut i la infància” afegeix Vidal.

La mateixa joventut, impulsora de la guia

“Molts cops veiem o percebem que la comunitat educativa té poc diàleg de les necessitats de l’alumnat, però alhora observem que els moviments climàtics i ambientals estan liderats per persones joves” reivindica Vidal “S'ha d'integrar les persones joves en la presa de decisions i no oblidar que la joventut té opinions i les seves opinions són molt vàlides”.

Per al desenvolupament d’aquesta guia, l’entitat ha comptat amb la col·laboració de més de 100 joves de l’ESO, Batxillerat i FP, així com 60 infants d’Educació Primària de la ciutat de Barcelona. La participació d’aquest ampli grup ha permès incorporar diverses perspectives i idees al document, assegurant que reflecteixi la realitat i les inquietuds de la joventut del territori.

Afegeix un comentari nou