Àmbit de la notícia
Ambiental

10 projectes de ciència ciutadana per participar en la recerca científica

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • Plant Alert neix amb la voluntat d'implicar a la comunitat aficionada a la jardineria per a observar i detectar plantes no autòctones que tinguin tendència a créixer a un ritme inusual.
  • El projecte rius és un voluntariat de ciència ciutadana per la cosnervació i millora dels ecosistemes fluvials propers a zones urbanes.
    El projecte rius és un voluntariat de ciència ciutadana per la cosnervació i millora dels ecosistemes fluvials propers a zones urbanes.
  • X-Polli: Nation promou la creació i conservació d'hàbitats d'insectes pol·linitzadors per posteriorment fer-ne un seguiment.
    X-Polli: Nation promou la creació i conservació d'hàbitats d'insectes pol·linitzadors per posteriorment fer-ne un seguiment.

Et presentem un llistat d'activitats on la població voluntària no especialitzada pot dur a terme una observació, interpretació i processament de dades amb l'objectiu de sensibilitzar i millorar la preservació de la biodiversitat.

Qualsevol persona disposa d'eines, recursos o coneixements que poden ajudar a fer avançar la ciència. El compromís del públic general a implicar-se i participar activament en la recerca científica és el que caracteritza els projectes de ciència ciutadana, que incorporen l'observació, la interpretació i el processament de dades per part de població voluntària no especialitzada. 

Aquesta forma d'apropar la ciència a la població i viceversa, suposa tot un avantatge per la comunitat científica i la societat en general. Per una banda, les contribucions de la ciutadania ofereixen una nova dimensió de recerca, facilitant el descobriment de noves espècies situades en llocs poc freqüentats, permetent afegir precisió en la recreació de distribucions espacials i canvis temporals d’espècies, o col·laborant directament en la preservació i millora de la biodiversitat dels ecosistemes. 

D’altra banda, és tota una oportunitat per sensibilitzar, conscienciar i formar a la ciutadania sobre la importància de treballar en la conserva d’espais i espècies naturals per mitigar el declivi del medi ambient i la nostra qualitat de vida. 

A continuació, us proposem un recull de deu projectes de ciència ciutadana desenvolupats en l’entorn urbà de la mà de la guia d’experiències de Fundesplai i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)

1. Planttes: Flora urbana i al·lèrgia

El projecte Planttes incorpora la ciència ciutadana amb l'ànim d'analitzar la presència de plantes alergògenes en l’entorn, per establir nivells de risc d’al·lèrgia, i comprendre millor la relació entre el medi ambient i les malalties al·lèrgiques. A partir de l’observació d’aquestes espècies, Planttes elabora mapes de risc personalitzats per poder detectar les zones on els nivells de pol·len són més elevats per tal de millorar la qualitat de vida d'aquelles persones que pateixen d'al·lèrgia.

Les persones participants s'encarreguen d'observar i enregistrar l'estat fenològic de les plantes i, posteriorment, una comunitat científica les verifica. A més, els voluntaris i voluntàries podran assistir a tallers organitzats pel projecte per tal de millorar la seva formació.

2. Soilskin: La pell viva del sòl

En un context on l’activitat humana deteriora la salut del medi ambient, és necessari fer un seguiment de la salut del sòl, la seva vulnerabilitat i el seu potencial de recuperació. Soilskin aprofita la ciència ciutadana per conscienciar a la població de la importància de conservar aquests ecosistemes i ajudar a descobrir de quines amenaces són víctima. 

Gràcies al voluntariat de Soilskin, les persones participants poden aprendre el valor de les cobertures biològiques del sòl i assimilar que la conservació de la natura també implica la preservació d’aquest ecosistema. La iniciativa ofereix tallers i activitats educatives, un programa didàctic i una aplicació per facilitar l'enregistrament dels censos sobre comunitats biològiques del sòl. La recopilació d’aquesta informació ajudarà a la comunitat científica a descobrir quines comunitats es troben en perill i necessiten protecció. 

3. Programa de seguiment de ratpenats

El Museu de Ciències Naturals de Granollers emprèn un programa de seguiment del ratpenat al territori català amb la col·laboració de la participació ciutadana, en una lluita per desestigmatitzar aquesta espècie, agreujada per l'aparició de la Covid-19. La iniciativa impulsa a la població a confeccionar caixes niu, fer estacions d'escolta i detecció d'ultrasons, establir censos als rius i inspeccionar refugis per fer el seguiment de colònies.

L'estudi consta de quatre protocols: QuiroHabitats, seguiment en hàbitats de caça; QuiroRius, dedicat als quiròpters aquàtics; QuiroRefugis, l'anàlisi de refugis naturals com artificials; i les Quirocaixes, el seguiment de l'espècie forestal i urbana. Per fer-ho possible, el projecte organitza periòdicament jornades de capacitació per instruir a la ciutadania i ofereix tutorials per a la construcció i el seguiment de les caixes.

4. X-Polli: Nation

Aquesta iniciativa de ciència ciutadana, sorgida al Regne Unit, promou la creació i conservació d'hàbitats d'insectes pol·linitzadors per posteriorment fer-ne un seguiment. Actualment, les poblacions pol·linitzadores es troben deteriorades, i X-Polli: Nation pretén conscienciar la ciutadania de la importància ecològica i la relació d'aquests insectes beneficiosos amb la seguretat alimentària.

Tant escoles, com col·lectius o persones, podran aprendre a crear hàbitats que potenciïn la presència d'insectes pol·linitzadors. X-Poli: Nation ofereix al seu web recursos educatius per aprendre sobre les diferents espècies, el procés de pol·linització i la creació d'hàbitats, amb l'objectiu de formar als voluntaris que vulguin ajudar a la conservació d'aquestes espècies.

5. Dawn Chorus

Arran del confinament, la reducció de l’activitat humana va anar acompanyada d’un augment en la percepció dels sons de la natura. És llavors quan apareix Dawn Chorus, una iniciativa que entrellaça la ciència ciutadana i l'art a escala global, amb el propòsit d'enregistrar els cants d'ocells a l'albada, per recrear un mapa mundial amb les gravacions emmagatzemades a una base de dades. Així, es podrà verificar la presència de diferents espècies i realitzar-ne un seguiment que permeti documentar i fer recerca científica sobre l’estat dels ecosistemes.

La iniciativa introdueix als voluntaris i voluntàries a fer escolta conscient de l'entorn, una pràctica que permetrà descobrir i aprendre sobre les diferents espècies i cants d'ocells d'arreu del món.

6. Plant Alert

Les plantes invasores no autòctones poden originar greus problemes en l'equilibri dels ecosistemes i acabar afectant en l'agricultura i la salut humana. La majoria d'aquestes són plantes ornamentals que inicien la seva reproducció en jardins i s'acaben introduint en hàbitats naturals. Plant Alert neix amb la voluntat d'implicar a la comunitat aficionada a la jardineria per a observar i detectar que tinguin tendència a créixer a un ritme inusual i s'expandeixin pels jardins.

El programa proporciona informació a les persones participants sobre la problemàtica de les plantes invasores i aconsella sobre les millors espècies per plantar. A canvi, els voluntaris i voluntàries enregistren censos sobre l'aparició d'aquests vegetals als seus jardins.

7. uBMS (Urban Butterfly Monitoring Scheme)

L'uBMS és un projecte de ciència ciutadana que té per objectiu recopilar dades sobre l'existència i evolució de grups de papallones diürnes als nuclis urbans de Barcelona, Madrid o Sabadell. El seguiment d'aquestes espècies permet conèixer la qualitat de la biodiversitat urbana i el seu desenvolupament, un recurs útil per poder generar directrius que millorin la gestió de jardins i àrees verdes de les ciutats. Els canvis en l’abundància de les papallones es relacionen amb factors ambientals i ajuden a interpretar com el canvi climàtic afecta certes espècies.

Els voluntaris i voluntàries contribueixen al projecte elaborant un cens visual cada quinze dies en un dels parcs seleccionats, on identifiquen i compten les espècies observades. Les persones participants també poden assistir a tallers i accedir a material facilitat per l’uBMS amb el propòsit de formar-se i millorar les seves capacitats d’identificació d’aquests insectes. 

8. Projecte Rius

El Projecte Rius, iniciativa de l'Associació Hàbitats, és un voluntariat ambiental referent a Catalunya, que compta amb una trajectòria de més de vint anys i l'acollida de més de 40.000 voluntaris i voluntàries. Treballa combinant el vessant ambiental amb la participació ciutadana amb la voluntat de conservar i millorar els ecosistemes fluvials propers a zones urbanes. 

A través de la inspecció de rius, l'adopció i custòdia d'espais fluvials, i les activitats d'educació ambiental, les persones participants se sensibilitzen amb la problemàtica ambiental alhora que contribueixen a protegir l'equilibri d'aquests ecosistemes. Ser persona voluntària en aquest projecte implica apadrinar un tram de riu i fer-ne un seguiment de la seva biodiversitat, a més de vetllar per la seva preservació. 

9. Observadors del Mar

Observadors del Mar és una plataforma dedicada a l'observació de la biodiversitat marina i les problemàtiques ambientals que pateix aquest medi. El projecte involucra a la ciutadania en la recopilació d’informació, amb l’ànim de conscienciar-la sobre les pressions que afecten el medi marí i la importància de conservar-lo. 

La iniciativa comprèn l'estudi de tota classe d’espècies: coralls, peixos exòtics, meduses, crustacis, peixos mediterranis, aus marines, microplàstics i algues invasores, entre moltes altres. La ciutadania participa documentant amb fotografies la recerca realitzada, sigui de forma individual o a través de la Xarxa d'Observadors Sentinella. D'aquesta manera, la ciutadania aprèn a identificar les espècies, realitzar censos i detectar impactes perjudicials per al medi.

10. Liquencity

Liquencity utilitza els líquens com a bioindicadors de la qualitat ambiental dels nuclis urbans, a través d’un projecte desenvolupat a Barcelona i Madrid, gràcies a la combinació de la participació de la ciutadania i un equip d'experts, dedicats a identificar els líquens als entorns urbans. Amb les dades recollides, es crea un mapa de contaminació atmosfèrica de les ciutats com a recurs per formular plans de gestió que pal·lien la contaminació.

Liquencity no és només una forma de preservar aquestes espècies, sinó que ajuda a conscienciar sobre els efectes del seu declivi per a l'atmosfera i la salut.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari