Àmbit de la notícia
Ambiental

Els “Natus” proposen la visita a tres finques agroecològiques gironines

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • La finca agroecològica La Coromina, a Albons, es visitarà dimecres 6 de juliol (imatge: La Coromina)
  • L'Hort de la Vila és una finca familiar defensora de la agroecologia com a tècnica respectuosa amb l'ambient i amb capacitat de transformació social (imatge: Hort de la Vila)
  • La familia Costa-Termens és la impulsora del projecte Hort de la Viola (imatge: Hort de la Viola)
  • Els fruiters de Can Sala, a la Vall de Llémena (imatge:  Can Sala)
  • Can Sala és una antiga masia que avui actua com a hotel rural dedicat a l'ecologia (imatge: Can Sala)
  • La piscina amb aigua de font de Can Sala (imatge: Can Sala)
  • Es pot trobar els productes de l'Hort de la Viola a l'agrobotiga, a mercat a Girona o comprant la cistella on-line (imatge: Hort de la Viola)

Conèixer tres finques a  l'Empordà i al Gironès que es gestionen segons els criteris de l'agroecologia, és la proposta de l'Associació dels Naturalistes de Girona per aprendre sobre aquesta forma d'agricultura sostenible al mes de juliol.

L’Associació de Naturalistes de Girona organitza un cicle de visites a finques agroecològiques durant el mes de juliol, amb l’objectiu de donar a conèixer el seu funcionament. Es tracta de sortides gratuïtes i obertes a tota la ciutadania que estigui interessada en saber quin és  l'actual situació de l'agricultura ecològica a les comarques gironines .

L'agroecologia, més que una tècnica

L'agroecologia és la disciplina científica sobre la qual es fonamenta l'agricultura sostenible. Té en compte els factors ecològics en el disseny, desenvolupament i gestió dels sistemes agrícoles sostenibles, amb una mirada integral tant sobre l'ecosistema com en els factors socials i econòmics relacionats amb un determinat model de producció. Per tant, més enllà de l'àmbit de l'agronomia, es dedica a l'estudi dels "sistemes agrícoles", tenint en compte de manera integrada la perspectiva ecològica i la socioeconòmica. El seu objectiu bàsic és intentar crear agroecosistemes similars als ecosistemes naturals, que s'insereixin harmònicament a la natura.

L'agroecologia promou tant l'aplicació de tècniques respectuoses amb el medi natural, com  un model social en el qual s’enforteixin les comunitats de persones vinculades per relacions d'altruisme i compromís, entre si i amb la natura.

Tres experiències gironines

Durant les visites els productors explicaran, de primera mà, com treballen i quins són els avantatges d’aquesta modalitat i a quins probles han de fer front.

Dimecres 6 de juliol visita a La Coromina (Albons).

La Coromina és una finca de 7 hectàrees, situada al poble d'Albons, al bell mig de l'Empordà, en la que hi viuen i treballen la Teresa i en Joan. Defineixen la seva activitat més que una feina, si no com una manera de viure, fonamentada en el respecte als altres i en la conservació del nostre entorn. Per aquesta raó, segueixen ells principis de l'agroecologia, que van molt més enllà de cultivar la terra sense contaminar-la.

Estan certificats per al CCPAE, i reparteixen les cistelles dels seus productes a domicili i a la parada al mercat de "La plaça del Lleó" (Girona) els dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabtes al matí.

El punt de trobada és al pàrquing de Fontajau a les 17.00 h per compartir cotxe fins a la finca.

Divendres 15 de juliol visita a l'Horta de la Viola (Llofriu).

L'Hort de la Viola és una explotació familiar a LLofriu, a l'Empordà, en la que s'hi conreen productes d'horta, flors, tenen gallines ponedores i realitzen tallers de bioconstrucció.

Després d'haver estudiat Ciències Ambientals, voltat món i haver-se implicat en moviments socials, el Ramon Costa va decidir tornar a la terra natal i recuperar la feina de pagès de l'avi, amb un nou projecte i amb la seva família.

Per la filosofia de l'Hort de la Viola, l'agroecologia va més enllà del fet de conrear la terra sense contaminar-la i d'obtenir uns productes alimentaris lliures de tòxics. Per tant, practiquen diverses tècniques de cultiu agroecològic, i alhora volen ser motor de canvi de transformació social, econòmica i cultural. "Com a pagesos, hem escollit sistemes de cultiu agroecològics, per tal de cuidar no només del medi ambient, sinó també de les persones que hi treballem".

La seva sensibilitat envers la protecció de l'entorn fa que procurin que la seva activitat estigui en harmonia amb la natura, deixant la mínima petjada possible.

Formem part de la Xarxa Agroecològica de Catalunya (La Xarxeta) des del 2007, produint seguint les seves bases, i estan disponibles a explicar i compartir la seva experiència, per tal d'ajudar a altres i donar a conèixer altres maneres de fer pagesia.

El punt de trobada és al pàrquing de Fontajau a les 17.00 h per compartir cotxe fins a la finca.

Dimecres 27 de juliol visita a Can Sala (Granollers de Rocacorba).

Can Sala, a la Vall de LLémena, és una masia senyorial fortificada del segle XII que ha esdevingut el Centre Ecològic de Llémena, un espai de relaxament i connexió amb la natura, allotjant-se a les habitacions, als espais d'acampada, gaudint de la piscina d'aigua de font i de la cuina de productes ecològics. Des del principi de 2015 dediquen una part de la seva activitat a la producció agroecològica de fruita i verdura. Així, a més de gallines, cavalls, ovelles i cabres que ajuden a gestionar la finca, a la vegada que proporcionen ous i fertilització de primera qualitat, cultiven tres zones dedicades a l'horta a més d'una trentena de fruiters.

A Can Sala disposen 165 hectàrees entre boscos, prats, camps i horta; són membres de IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movement), i estan en recerca constant de noves formes de gestió sostenible per la finca.

Can Sala és un projecte lligat a BioSpirit, empresa dedicada a la importació, distribució i venda de productes ecològics. Els seus promotors, Cecile Kraetzer i Camilo Sturm, han fet de l'alimentació ecològica i del respecte pel medi ambient el seu projecte personal.

El punt de trobada és al pàrquing de Fontajau a les 17.00 h per compartir cotxe fins a la finca.

Les activitats són gratuïtes però cal inscripció prèvia aquí.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari