Enric Pardo: "Volem mostrar al món cerveser un altre camí, el de la cooperació i la solidaritat"
Comparteix
Parlem amb el president de l'Associació El Tirador sobre una campanya solidària que denuncia l'atac vandàlic que han patit plantacions de llúpol ecològiques a Cassà de la Selva i visibilitza el món i els valors de la cervesa artesana.
Degut a l’atact vandàlic a Lupulina.cat que ha patit el món cerveser, en què consisteix aquesta campanya de solidaritat que heu llençat des de l’associació El Tirador?
L'Associació El Tirador agrupa a cervesers, bars, distribuidors, homebrewers (persones que fan les seves pròpies cerveses) i consumidors de les comarques gironines per promoure el món de la cervesa artesana i els seus valors.
En Jordi Sánchez, biolèg i creador de Lupulina.cat, que ha estat amb nosaltres des del principi, ha patit un atac a les seves plantacions de llúpul, ruixant amb herbicida prop de mil plantes adultes de quatre anys d'edat. S'ha de tenir en compte que el llúpol dona bon rendiment a partir del tercer any.
La campanya vol ajudar a un company de l'associació que està passant per un moment difícil i convertir un fet deplorable en una iniciativa que visibilitzi el món de la cervesa artesana com un món diferent de la competència sense escrupols, a la que ens ha acostumat el mercat capitalista.
Volem mostrar que hi ha un altre camí, que és el de la cooperació i la solidaritat.
A Catalunya el sector del del llúpol és un sector molt jove. Quines característiques té aquesta varietat de llúpol català?
A Catalunya tenim un clima excel·lent per desenvolupar el cultiu de llúpol. Les varietats que es planten aquí són varietats provinents d'altres països i adaptades al nostre clima.
Poc a poc es va assajant creuaments amb varietats autòctones però queda molt camí per correr.
Per esdevenir un pais referent en la producció de llúpol caldria que l'administració s'impliqués en projectes de I+D, com ho va fer Nova Zelanda ara fa set anys. Avui dia estan produïnt els millors llúpols del món.
Com és el model de producció que defenseu davant la producción industrialitzada per produïr de manera ecològoca?
Bé, aquí hi han dos nivells que cal diferenciar. El cerveser artesà es presenta com a alternativa a la producció industrialitzada oferint productes de molta qualitat i gran diversitat de forma molt propera al consumidor, educant-lo i acompanyant-lo en l'experiència. Altre cosa és la producció ecològica. En això cal reconèixer que estem a les beceroles.
Tot i que estan apareixent microprojectes que apunten a una solució, encara molts ingredients específics són difícils de trobar certificats com a ecològic. Això fa que la majoria de cervesers combinin producte local biologic o no amb producte foràni perquè no els queda més remei.
Necessitem pagesos que vulguin apostar per l'ordi cerveser, el llúpol i formar maltejadors, que es un ofici quasi extingit a casa nostra.
Sense això la cervesa artesana pot esdevenir un gegant amb peus de fang perquè no haurem resolt la dependència de productes que venen de lluny. Per això és tan i tan important salvar el projecte de Lupulina. En aquest tema no podem deixar ningú enrere, tots els productors són impercindibles.
Afegeix un nou comentari