Josep Manel Albiac: “Volem que la gent conegui, valori, gaudeixi i estimi el riu”

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Josep Manel Albiac: “Volem que la gent conegui, valori, gaudeixi i estimi el riu”

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Josep Manel Albiac és el president del Grup de Natura Freixe, Flix (Ribera d'Ebre), que ha estat guardonat amb el Premi Medi Ambient per la seva trajectòria de 25 anys en la conservació d'un tram del riu Ebre a Flix.

El Premi Medi Ambient 2014, atrogat per la Generalitat de Catalunya, ha fet un reconeixement al Grup de Natura Freixe - Flix especialment per la gestió de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix.

Com valoreu la vostra trajectòria d'aquests 25 anys?

Doncs de forma molt positiva, la nostra tasca des de fa vint-i-cinc anys ha estat en contínua línia ascendent, tant en projectes com en responsabilitats. La protecció, conservació i millora del patrimoni natural en un territori molt industrialitzat ha esdevingut un gran repte que amb dedicació, constància i imaginació ha estat possible.

Des d'aquí destacar el paper d'un dels socis fundadors i actual Coordinador de la Reserva Natural de Sebes, en Pere Josep Jiménez, que sense la seva visió i insistència i treball res no hauria estat possible. Aquest premi ens reconeix aquesta llarga trajectòria i ens motiva per seguir proposant actuacions per millorar i conservar el nostre entorn natural en un tram del riu Ebre una mica oblidat per tothom.

Quina ha estat la repercussió de la tasca de conservació del tram del riu Ebre a Flix?

Ens trobem en una zona on al llarg de molts anys s'ha viscut d'esquena al riu. La nostra participació en nombrosos projectes amb diferents administracions i particulars ha volgut canviar aquesta forma de veure el riu. Volem que la gent el conegui, el valori, el gaudeixi i l'estimi. Això s'ha aconseguit després de molts anys d'organitzar actuacions al voltant del riu amb els nostres sòcis, simpatitzants, escoles i voluntariat.

Quins projectes o activitats han estat els més significatius?

El més significatiu ha estat poder gestionar la Reserva Natural com una entitat sense ànim de lucre amb els escassos recursos que es disposen. Aconseguir tenir un equip professional que s'encarregui de la gestió de la Reserva Natural sense una estabilitat pressupostària segueix sent un repte.

Cal tenir en compte que on hi havia finques abandonades i un aiguamoll amb molt potencial, avui hi ha diferents equipaments que apropen la natura a tot tipus de col·lectius amb un centre d'informació, passeres de fusta i observatoris d'aus, el centre d'interpretació del Camí de Sirga, la gestió de l'aiguamoll amb cavalls de la Camarga i la reintroducció de la cigonya blanca a les Terres de l'Ebre.

Tot això s'ha aconseguit gràcies a diferents recolzaments, com per exemple el de la desapareguda Fundació Territori i Paisatge que va finançar el nostre Pla de Gestió i va adquirir dues finques (Mas de Pitoia i Mas de les Cigonyes) avui propietat de la Fundació Catalunya La Pedrera.

El premi us reconeix com "un referent de la integració de la població local en la gestió de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix". Com ho heu fet?

Implicant a tothom que hem pogut engrescar en aquesta tasca. Des dels inicis amb la creació d'una Escola Taller que va restaurar una antiga masia on avui es troba el Centre d'Informació fins a l'actualitat amb els contractes de custòdia del territori amb particulars. Un dels principals objectius de la nostra associació sempre ha estat l'educació ambiental i divulgació del nostre patrimoni natural.

El fet que des de fa quinze anys tots els alumnes de l'escola i institut hagin participat en diferents projectes i activitats ha permés que tothom formi part d'aquesta gestió i valori molt positivament totes les iniciatives que es realitzen. Tanmateix ha esdevingut important la participació de l'Ajuntament de Flix.

Com dinamitzeu una economia a l’entorn de la preservació i valorització del patrimoni natural?

La nostra manera de treballar seguint el "tant tenim, tant fem", ha permès contractar fins un màxim de 12 persones i un mínim actualment de 6 persones que s'han esforçar per aconseguir finançament per executar nombrosos projectes que dinamitzen l'economia local i comarcal. Des del simple fet de realitzar un díptic informatiu, passant per la construcció de diferents trams de tancat de fusta per cavalls, rehabilitació d'equipaments, el turisme familiar i ornitològic, estudis i censos... permeten una notable activitat econòmica al nostre entorn.

A més, la creació de l'Entorn d'Aprenentatge (dins la xarxa de Camps d'Aprenentatge del Departament d'Ensenyament) permet a gairebé 5.000 alumnes/any conèixer i treballar diferents aspectes del nostre patrimoni natural i històric gaudint d'estades de tres a cinc dies a l'alberg que crea una activitat econòmica necessària a la zona.

Per últim, destacar també la creació de la marca d'oli ecològic de la Reserva Natural (Mas de Pitoa) conjuntament amb la Fundació Catalunya La Pedrera, que permet també altres contractes de custòdia amb els pagesos adjacents a la Reserva i dona un valor afegit i dinamitza una activitat agrícola en declivi degut a l'envelliment de la població.

Quin paper té el voluntariat en les vostres projectes?

Des dels inicis el voluntariat ha estat imprescindible per la nostra associació. Cal destacar el paper voluntari de la junta directiva del GNF i d'un nombrós grup de voluntaris de totes les edats que participen en l'organització de diferents activitats com la Festa de les Cigonyes, Festa de l'Arbre, Setmanatura, Jornades de Voluntariat i participació ciutadana que s'organitzen al llarg de tot l'any.

La veu dels voluntaris és una més en la gestió de la Reserva Natural dinamitzant actuacions com la construcció de marges de pedra seca (espones), estassar boga de la llacuna per evitar el seu colmatament, recol·leció de les olives, esporga dels arbres, i últimament amb l'organització de la primera cursa de les cigonyes o la trobada de fotògrafs de natura, entre moltes altres activitats que sense el voluntariat seria impossible.

Què destacaríeu de la vostra experiència que pogués servir a la resta d'entitats?

La insistència davant de les administracions és la millor actitud que es pot destacar per aconseguir complir amb els objectius marcats. Estem en un país on no és gens freqüent que una associació gestioni patrimoni natural, i als nostres polítics els consta de vegades entendre aquesta forma de treballar. Des de l'inici que vam formar part de la Xarxa de Custòdia del Territori que ha apropat els objectius conservacionistes a la classe política, però encara hi ha molta feina per a fer per aconseguir els recursos necessaris.

I als ciutadans?

S'observa cada cop més consciència mediambiental d'una part de la ciutadania. Hem d'apropar la natura als infants per a què aprenguin a estimar-la i de retruc a les famílies. Per aquest motiu des del GNF intentem que gaudeixin de la natura les llars d'infants, associacions culturals, associacions de discapacitats, residències d'avis, escoles d'adults...

Quins projectes teniu per davant?

Consolidar la gestió de la Reserva Natural de Sebes aconseguint la Carta Europea de Turisme Sostenible, l'Entorn d'Aprenentatge i la marca d'oli ecològic Mas de Pitoia, així com aconseguir nous convenis de custòdia a tota la Ribera d'Ebre. També ens fa molta il·lusió la creació de l'Escola del Riu si aconseguim els suports necessaris d'altres entitats com el Club Nàutic Flix o la Societat de Pescadors de Flix per dinamitzar el potencial que ofereix el nostre riu amb la participació ciutadana.

Què afavoriria molt la vostra tasca?

Aconseguir una estabilitat pressupostària ajudaria a poder consolidar l'estructura necessària per tirar endavant tots els projectes que tenim en cartera. Actualment tenim mancances de personal per arribar a totes les iniciatives. Per exemple, encara no hem aconseguit finançament per consolidar els seguiments que realitzem de la població de llúdriga.

Com valoreu el Premi?

El reconeixement per part del jurat del premi ens dona energia per continuar endavant en la nostra tasca i ens encoratja a seguir treballant en nous projectes. És una forma immillorable de celebrar el nostre vint-i-cinquè aniversari.

I per últim...

Sols donar les gràcies als nostres sòcis i sòcies pel seu incondicional suport i a tothom que ha pensat en nosaltres com a mereixedors del premi.

Podeu seguir el Grup de Natura Freixe - Flix a través del seu web i facebook.

A més, podeu consultar els continguts relacionats publicats a Xarxanet sobre el Premi Medi Ambient 2014:

Afegeix un comentari nou