El riu Gaià, un riu ben viu!

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El riu Gaià, un riu ben viu!

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

L'Associació Mediambiental La Sínia ha estat una de les entitats guardonades amb el Premi Medi Ambient 2014 pel seu projecte de conservació i custòdia fluvial, agrària i forestal a l'entorn del riu Gaià (Tarragonès).

El Premi Medi Ambient 2014 de la Generalitat de Catalunya -dedicat a fer un reconeixement públic a la tasca de persones físiques i institucions a favor del medi ambient- ha reconegut dues actuacions en la categoria de la protecció i millora del medi ambient, que aquest any s'ha centrat en l’àmbit de la conservació i millora del medi aqüàtic.

Una d'elles ha estat l'Associació Mediambiental La Sínia, d’Altafulla i Tarragona (Tarragonès), pel projecte “Un riu ben viu! Conservació i custòdia del territori al riu Gaià”, centrat en el programa de custòdia i conservació del riu Gaià i el seu àmbit fluvial, sobretot en el tram baix del riu, així com la gestió de l'Hort de la Sínia, un centre on es combina l'educació ambiental i la producció agrària ecològica.

Amb aquests projectes La Sínia destaca per a la dinamització que està fent per aconseguir la conservació del riu Gaià i implicar-hi a tots els actors del territori, des de les administracions a les persones, passant per les entitats i les empreses. En aquest sentit, la Xarxa de Custòdia del Territori, a la qual pertany l'entitat, el considera un “projecte de custòdia exemplar”.

Conservar el riu és també vetllar pel patrimoni agrari i forestal de l'entorn

Amb el títol, “El Gaià, custòdia del territori”, l'Associació Mediambiental La Sínia està impulsant un projecte de custòdia fluvial, agrària i forestal a l'espai natural protegit de la desembocadura del riu Gaià i també als diferents municipis del tram baix del riu i al seu afluent, el torrent de Salomó i Vespella. En aquest projecte es té en compte l’àmbit fluvial del riu, però també diverses hectàrees a cada costat del riu, un mosaic entre conreus d’horta i de secà i algunes masses forestals.

El primer acord de col·laboració el va signar amb l'Ajuntament de Tarragona l'any 1998 per la custòdia de la desembocadura, a partir del qual va desenvolupar una proposta de gestió de l'espai. Des del 2011 s'han anat ampliant cap a la resta de municpis del curs baix del Gaià.

Actualment l’entitat està treballant per impulsar la Taula del Gaià, un punt de trobada on es tracti la custòdia del Gaià i on volen que hi participin ajuntaments i administracions com ara l’Agència Catalana de l’Aigua, el Departament de Territori i Sostenibilitat, i la Diputació de Tarragona. La voluntat és seguir treballant riu amunt, impulsant la custòdia de manera que s'hi puguin anar sumant nous municipis.

La participació és clau

El voluntariat ambiental és un pilar de l'Associació mediambiental La Sínia des dels seus inicis, especialment en la tasca de conservació i difusió dels valors naturals i socials del curs baix del riu Gaià. Segons l'entitat “l’acció voluntària de totes aquestes persones permet tirar endavant projectes que no serien possibles sense aquesta col·laboració o que, simplement, no tindrien raó de ser”.

La Sínia també col·labora activament amb diferents entitats de la comarca, i algunes d’elles participen en algunes d'aquestes activitats de voluntariat.

Rercuperant la biodiversitat

Dins del projecte de conservació i custòdia del riu Gaià, i en especial a la desembocadura del riu, l'entitat ha realitzat diferents treballs encaminats a la recuperació de l’ecosistema del bosc de ribera.

Destaquen els treballs per eliminar la canya, la recuperació de la tortuga de rierol que actualment ja es torna a reproduir en aquest espai natural i també estudis de mamífers i seguiments de fauna com ara el SOOC d'ocells o el CBMS de papallones. També ha iniciat un ambiciós projecte de recuperació del barb cua-roig, peix autòcton, a més d'un pla de recuperació de l'eriçó clar (Atelerix algirus) amb diversos alliberaments d’exemplars i radioseguiment.

La difusió dels valors naturals del riu Gaià

El projecte ha anat acompanyat de l’edició de materials divulgatius: com fulls informatius sobre els espais naturals i flora i fauna de la zona, plafons informatius en diferents espais de custòdia, dues guies com l"'Itinerari naturalístic per la reserva de la fauna salvatge de la desembocadura del riu Gaià" i fins a tres contes sobre els valors naturals del riu Gaià, com "La Geneta Isona descobreix el riu Gaià" i els beneficis de l’agricultura ecològica.

L'educació ambiental és un altre dels ingredients d'èxit

I per últim, a l’Hort de la Sínia, que, amb el temps, s’ha acabat convertint en la seu de l'entitat. En aquest espai, desenvolupen activitats d’educació ambiental adreçades a escolars, famílies i entitats, i fan difusió de l’agricultura ecològica. També hi ha un centre de cria de la tortuga mediterrània, un apiari divulgatiu per conèixer millor el funcionament de les abelles i un centre d’acollida temporal per eriçons.

Voleu participar-hi?

El projecte té dues vies de participació. Si sou propietaris d’una finca dins de la conca del riu Gaià i voleu engegar accions de millora ambiental o assessorament sobre temes de conservació i millora d’hàbitats podeu posar-vos en contacte amb l'entitat a través d'aigua@riugaia.cat i sumar-vos a enfortir el projecte.

Si el que voleu és participar com a voluntaris, a voluntariat@riugaia.cat us proporcionaran informació de com us hi podeu incorporar.

Podeu seguir l'Associació Mediambiental La Sínia a través del seu web www.riugaia.cat i el seu facebook.

A més, podeu consultar els continguts relacionats publicats a Xarxanet sobre el Premi Medi Ambient 2014:

Afegeix un comentari nou