La pressió d'End Fossil Barcelona fa caure la càtedra sobre Transició Energètica Repsol de la UB

LaviniaNext
Membres d'End Fossil Barcelona durant l'ocupació de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona el novembre de 2022. Font: End fossil Barcelona
Membres d'End Fossil Barcelona durant l'ocupació de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona el novembre de 2022. Font: End fossil Barcelona
 Font: Twitter End Fossil Barcelona
Mig centenar de joves del moviment End Fossil Barcelona van ocupar la facultat central de la UB. Font: Twitter End Fossil Barcelona
 Font: Twitter End Fossil Barcelona
‘No al model fòssil, vida contra el capital’ va ser un dels lemes de l'acció. Font: Twitter End Fossil Barcelona

La pressió d'End Fossil Barcelona fa caure la càtedra sobre Transició Energètica Repsol de la UB

LaviniaNext

Resum: 

El moviment de joves estudiants va exigir a la institució, durant l'ocupació de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona al novembre, la seva desvinculació amb empreses contaminants.

La Universitat de Barcelona (UB) no renovarà la càtedra Repsol sobre Transició Energètica. Així ho asseguren des del grup de joves activistes climàtiques, End Fossil Barcelona, moviment que ha liderat les pressions perquè la institució finalitzés la càtedra i desvincular-se, d'aquesta manera, d'empreses energètiques contaminants. Aquesta va ser una de les demandes que el moviment va fer el novembre passat durant l'ocupació de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona.

La càtedra Repsol sobre Transició Energètica es va iniciar l'any 2019 i havia de renovar-se a finals de l'any passat. Segons expliquen des d'End Fossil Barcelona, el professorat assegura que cap professor o professora de la Facultat de Ciències de la Terra ha volgut, durant aquest procés de renovació, agafar el relleu de Mariano Marzo, qui n'era el seu director fins ara, i que, alhora, exercia de conseller en el consell d’administració de Repsol des de 2017.

Des del moviment asseguren que la càtedra Repsol de la Universitat de Barcelona era una forma més de greenwashing "de l’empresa més contaminant d’Espanya". I és que, segons 'Descarbonització 2022', el darrer informe de l'Observatori de Sostenibilitat, l'empresa energètica havia emès 10,7 milions de tones de diòxid de carboni durant l'any 2021. Aquestes dades van col·locar Repsol com l'empresa amb més emissions a l'Estat espanyol en els anys 2020 i 2021.

"Aquesta càtedra no garanteix la independència dels estudis i vincula a la universitat pública als interessos privats de les empreses", considera Alba de Diego, membre d’End Fossil Barcelona. Des del moviment titllen d'"hipòcrita", que la Universitat de Barcelona mantingués una relació amb l'empresa Repsol en una càtedra de transició energètica. "Aplicar un filtre ètic dins dels criteris de finançament de les universitats és totalment necessari per aconseguir que la universitat pública deixi d’estar subjecta als interessos privats d’empreses tacades de sang i petroli", manifesta.

Més ocupacions

La resolució d'aquesta càtedra Repsol a la Universitat de Barcelona va ser una de les tres demandes que el grup d'activistes va fer al rectorat de la Universitat de Barcelona, el passat 2 de novembre, durant l'ocupació de mig centenar de joves d'End Fossil Barcelona de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona. L'objectiu principal de la mobilització, sota el lema ‘No al model fòssil, vida contra el capital’, va ser denunciar "la passivitat de les universitats enfront de la crisi ecosocial".

Les altres dues demandes presentades al rectorat de la UB va ser la desvinculació de la universitat de bancs que financen els combustibles fòssils, com el Banc Santander, i el reajustament dels plans docents que s'adeqüin al context actual i la creació d'una assignatura de crisi climàtica en tots els graus. Aquesta última demanda va ser escoltada per la UB, que, després d'una sèrie de negociacions, es va comprometre a incloure una assignatura sobre la crisi ecosocial que serà obligatòria a tots els plans d'estudi a partir del curs 2024-25.

Així mateix, el rectorat de la UB va expressar la necessitat d'incidir en la formació de tot el personal docent de la universitat en aquesta matèria, així com la reestructuració de tots els plans docents de graus i de màsters per incorporar una perspectiva ecosocial. En aquell moment, el rectorat va anunciar més mesures amb relació a les exigències del moviment juvenil que lluita per exigir la fi dels combustibles fòssils, cosa que s'ha concretat amb la finalització de la càtedra Repsol.

"Estem molt contentes amb aquesta mobilització perquè vam aconseguir compromisos per a les demandes, cosa que altres nodes del moviment no han aconseguit", afirma Sara Santana, d'End Fossil Barcelona, sobre la primera mobilització d'End Fossil Barcelona. I no serà l'última, perquè les joves activistes climàtiques tornen a anunciar noves mobilitzacions el mes de maig. I és que el lema d'End Fossil Barcelona és 'Ocupar fins a guanyar'. "Continuarem lluitant per acabar amb la presència d'empreses fòssils a les universitats catalanes", assegura Santana.

Afegeix un comentari nou