La Setmana de la Natura torna amb força per celebrar la seva edició més necessària

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La sisena edició de la Setmana de la Natura compta amb més de tres-centes activitats per a la conservació de la natura arreu del territori. Font: Setmana de la Natura
La sisena edició de la Setmana de la Natura compta amb més de tres-centes activitats per a la conservació de la natura arreu del territori. Font: Setmana de la Natura
L'Ultra Clean Marathon (UCM) és l'esdeveniment de clausura de la Setmana de la Natura d'enguany. Font: Ultra Clean Marathon
L'Ultra Clean Marathon (UCM) és l'esdeveniment de clausura de la Setmana de la Natura d'enguany. Font: Ultra Clean Marathon
La xarxa de Biblioteques ambientals DocAmbCat col·labora amb la Setmana de la Natura amb diverses activitats. Font: Setmana de la Natura
La xarxa de Biblioteques ambientals DocAmbCat col·labora amb la Setmana de la Natura amb diverses activitats. Font: Setmana de la Natura

La Setmana de la Natura torna amb força per celebrar la seva edició més necessària

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Associacions, fundacions, ajuntaments i escoles del territori organitzen més de tres-centes activitats per a la conservació de la natura, la majoria d'elles presencials, després d'una edició, la del 2020, afectada per la pandèmia.

Un dels pocs aspectes positius que podem extreure del context de pandèmia és la sensibilització que part de la societat ha pres en relació amb el medi ambient, i no només per la necessitat que tenim d'estar en contacte amb la natura, quelcom que s'ha fet més evident durant l'últim any. La relació entre la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels ecosistemes, l'explotació animal o l'activitat socioeconòmica, en general, amb la transmissió de la Covid-19, ha posat en evidència que la nostra salut té molt a veure amb la salut del medi ambient.

Per aquest, i molts altres motius, la Setmana de la Natura 2021, que se celebra del 24 de maig al 5 de juny, sembla més necessària que mai. I més tenint en compte que la passada edició, a causa de la pandèmia, per prudència de les mateixes entitats, i després que es posposés uns mesos a l'espera d'una millora de la situació, el nombre d'activitats disminuís fins a les cent, desenvolupades moltes d'elles,a més, en format virtual.

La sisena edició de la Setmana de la Natura, però, compta amb més de tres-centes activitats per a la conservació de la natura arreu del territori, i organitzades per associacions, fundacions, ajuntaments i escoles, una xifra que, tal com assenyalen des de la Xarxa de Conservació de la Natura (XCN), s'apropa molt més a les dades habituals d'unes quatre-centes activitats organitzades els anys anteriors, quelcom que mostra que la tornada a la normalitat en l'activitat de les entitats ambientals està més a prop que mai.

La XCN, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, és l'organitzadora d'aquesta campanya dirigida a promoure activitats per conscienciar sobre la importància de conservar el medi ambient i que s'ha consolidat com la campanya d'implicació ciutadana per a la defensa de la natura més gran de Catalunya.

Pots consultar el cercador d'activitats que la XCN ha publicat al seu web per veure, a través d'un mapa interactiu, quines són les activitats actives segons el seu tipus, a qui va dirigit, la zona on es desenvolupen o l'organitzador. Si vols veure algunes activitats destacades, hem preparat un llistat amb les 10 activitats de la Setmana de la Natura 2021 que no et pots perdre.

Mesures de seguretat a les activitats presencials

Com no podia ser d'una altra manera, a les activitats que es duen a terme presencialment es respectaran les mesures de seguretat per prevenir el contagi de la Covid-19, amb accions com ara la reducció dels aforaments. Tot i l'augment considerable d'activitats presencials organitzades aquest any, encara es desenvoluparan algunes activitats en format virtual, aprofitant així un format que ens ha acompanyat durant l'últim any.

Les activitats en la sisena edició de la Setmana de la Natura són molt diverses. Des de jornades de voluntariat, tallers de construcció de caixes nius, sortides de descoberta de l'entorn, recollides de residus, o anellaments d'ocells, fins a xerrades o presentacions de llibres.

El tipus d'activitat més nombrós són les sortides de descoberta de l'entorn, que des de la XCN consideren molt adients. "Quan alguna cosa ens agrada és quan la volem conservar. Així que per poder arribar a implicar-se en la conservació de la natura, sovint és difícil que passi per un pla racional i teòric, i el que cal és d'entrada descobrir-la i conèixer-la, aprendre a estimar-la, i així se'ns desperta la necessitat de preservar-la i trobem tot el sentit a conservar-la", manifesten la Gala Díaz i la Paula Puy, de l'equip tècnic de l'entitat.

Des de la XCN valoren molt positivament la resposta de les entitats ambientals en tirar endavant l'edició d'enguany i nodrir-la d'activitats de tota mena, de la mateixa manera que ho han fet altres agents que no es troben sota el paraigües de l'entitat ambiental, com ara les Biblioteques de la xarxa ambiental DocAmbCat, Ajuntaments o empreses.

"També ens agradaria destacar el suport que rebem de part de persones externes", expliquen des de l'entitat, en referència als padrins i padrines de la Setmana de la Natura, "que ajuden a difondre la problemàtica que reivindiquem i que animen a la població a participar de les activitats per tal de conèixer la natura i conservar-la a través del voluntariat", afegeixen..

El medi ambient a Catalunya i el món

Des de la XCN assenyalen que l'activitat mediambiental de les entitats del sector es troba en un bon moment. "Cada cop hi ha més entitats i associacions mediambientals i cada cop estan més actives", sostenen, i expliquen que des de l'augment de la visibilitat de les lluites climàtiques l'any 2019, amb personalitats com la Greta Thunberg o col·lectius com Fridays for Future o Rebel·lió i Extinció, ha anat a poc a poc augmentant la presa de consciència de la ciutadania.

En la consciència de la ciutadania, però, hi ha matisos. "Tota la base social de les organitzacions i entitats per la conservació de la natura és la que ha fet possible -i ho està fent encara- conservar les zones i les espècies que actualment estan en perill a Catalunya. Tot i això, hi ha encara molta part de la població que no té una implicació, tampoc a nivell individual o en el seu mode de vida, per a tractar de ser més sostenible i preservar la natura i la biodiversitat", manifesten.

La gran feina de les entitats i el rebrot de consciència i sensibilització d'una part de la societat no evita que la situació ambiental sigui, pràcticament, crítica. Sense anar gaire lluny, a Catalunya ha perdut un 25% de mitjana en població d’espècies animals i el 75% de les espècies d'interès comunitari tenen un estat de conservació desfavorable, essent els hàbitats més afectats els litorals, els d'aigües continentals, les lleres dels rius i els ambients oberts lligats a activitats agrícoles, tal com assenyala l'Informe de l'Estat de la Natura a Catalunya 2020.

"La situació segueix sent desfavorable perquè no s'estan encarant les problemàtiques mediambientals amb la celeritat que és necessària", sostenen des de l'entitat, que identifiquen diversos reptes al voltant dels quals és necessari actuar, com ara apostar per una transició energètica justa; remeiar l'exponencial pèrdua de biodiversitat; o fomentar una economia circular que permeti tancar el cicle i reduir l'existència de residus, entre molts altres.

"Però per tal de dur a terme una transició ecosocial per a poder crear una realitat més sostenible i justa cal la implicació de la ciutadania, a banda de una actuació immediata per part de governs i grans empreses. És necessari un canvi de consciència", manifesten.

Afegeix un comentari nou