Nikoletta Theodoridi: “Volem lluitar contra el malbaratament alimentari d’una forma lúdica i gustosa”
Comparteix
'sObres Mestres' és un projecte que va néixer l’any 2017 i que ja ha recuperat més de 2.000 quilos de fruites, verdures i pa artesà.
Nikoletta Theodoridi és la fundadora de 'sObres Mestres', una iniciativa que lluita contra el malbaratament alimentari.
Com va néixer 'sObres Mestres'?
'sObres Mestres' és un projecte gastronòmic antimalbaratament, creat a Barcelona l’any 2017 que aprofita els aliments frescos que per raons comercials es descarten de la cadena de subministrament alimentari i que pretén fomentar el consum responsable i l’alimentació saludable.
Des del setembre de 2022 tenim el cafè-laboratori culinari antimalbaratament, La Lleialtat Santsenca, que és un espai cultural comunitari ubicat al carrer Olzinelles 31 del barri de Sants.
En què consisteix la iniciativa?
L’objectiu de 'sObres Mestres' és lluitar contra el malbaratament alimentari d’una manera lúdica i gustosa. Donem una segona oportunitat al pa artesà, les verdures, les hortalisses i les fruites fresques que queden fora del circuit comercial. La nostra cuina és saludable i fresca, amb tendència vegetariana, apostant per aliments de temporada i de proximitat.
Un dels eixos principals de 'sObres Mestres' és el diàleg constant amb les cuines de diferents parts del món que conviuen a la ciutat de Barcelona. Ens interessa establir intercanvis culturals mitjançant l'alimentació i la cuina i crear connexions que ens permetin enriquir la nostra cultura culinària.
Per quin motiu és important la lluita contra el malbaratament?
A causa de l'emergència climàtica i el malbaratament d'aliments és més necessari que mai la creació d’iniciatives, organitzacions i xarxes ciutadanes que permetin la transformació dels processos de consum. Processos de resistència que possibilitin altres formes d'alimentació.
Quin impacte té aquesta iniciativa amb el medi ambient?
'sObres Mestres' pretén sensibilitzar sobre el malbaratament de manera lúdica. Ens interessa generar consciència a través d'una gastronomia d'alta qualitat que posi de manifest que una gran quantitat dels aliments frescos que queden fora del mercat es troben en excel·lents condicions per al consum.
Quants aliments heu aconseguit recuperar fins ara?
Fins el dia d'avui, hem recuperat més de dos mil quilos de fruites, verdures i pa artesà. Malgrat això, hem deixat de comptabilitzar els aliments recuperats, ja que considerem més important centrar-nos en els processos qualitatius, educatius i en la creació d'una comunitat que lluiti contra el malbaratament.
Com pot contribuir la ciutadania amb la iniciativa?
Des del setembre de 2022 operem, com a cafè-laboratori culinari ‘antimalbaratament’, al cafè de la Lleialtat Santsenca on el veïnat pot participar d’esdeveniments temàtics de cuines del món i mercats gastronòmics, càterings sostenibles amb residu 0, tallers de cuina que promouen alternatives de consum conscient i d’una oferta diària de begudes i plats.
Afegeix un nou comentari