Responsabilitat social corporativa: com poden col·laborar empreses i entitats ambientals

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La XCN fomenta la relació entre empreses i entitats que siguin beneficioses per ambdues parts. Font: XCN
La XCN fomenta la relació entre empreses i entitats que siguin beneficioses per ambdues parts. Font: XCN
Imatge d'arxiu d'una de les col·laboracions que l'Associació CEN ha fet amb l'empresa Decathlon. Font: Associació Cen
Imatge d'arxiu d'una de les col·laboracions que l'Associació CEN ha fet amb l'empresa Decathlon. Font: Associació Cen
Projecte de l'Associació Hàbitats durant la Setmana dels Boscos. Font: Associació Hàbitats
Projecte de l'Associació Hàbitats durant la Setmana dels Boscos. Font: Associació Hàbitats

Responsabilitat social corporativa: com poden col·laborar empreses i entitats ambientals

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

A través de recursos i eines, la Xarxa de Conservació de la Natura fomenta i visibilitza la diversitat de projectes oberts a una cooperació enriquidora que beneficia a ambdues parts.

Els projectes de recollida de residus en espais naturals, com platges o boscos, i les plantades d'arbres, són les dues activitats que, habitualment, les empreses, interessades a dur a terme projectes de Responsabilitat Social Corporativa, demanen a les entitats ambientals de Catalunya. No obstant això, les empreses tenen al seu abast nombroses maneres diferents de col·laborar amb les entitats amb l'objectiu de fer construcció d'equip, sensibilitzar els treballadors i treballadores sobre el seu entorn o tractar de fer l'activitat de l'empresa més sostenible.

Realment creiem que la Responsabilitat Social Corporativa és una activitat molt interessant per a les empreses per conscienciar-se a través de col·laboracions i, al mateix temps, ajudar a les entitats amb un suport econòmic més enllà del que poden rebre amb les quotes de soci o des de les administracions", comenta l'Anna Parisi des de la Xarxa de Conservació de la Natura (XCN). Per tal de fomentar aquesta cooperació, i visibilitzar la diversitat de formes que tenen els dos actors per col·laborar, la XCN compta amb espais, eines i recursos oberts a tothom.

Un d'ells és Donant Ambiental, un portal que té la finalitat de donar a conèixer projectes de les entitats ambientals on recolzar-los econòmicament. "És un espai perquè les empreses interessades a fer actuacions al medi ambient puguin trobar fàcilment associacions que treballen en la conservació del territori a Catalunya", explica Parisi. A més, afegeix que en aquest portal es comparteixen diverses experiències inspiradores sorgides d'aquesta relació com a exemple de l'èxit de l'entesa entre el tercer sector i les empreses.

Així mateix, des de l'entitat que engloba associacions, fundacions, administracions públiques o centres de recerca, entre d'altres, també atenen de forma personalitzada les diverses consultes que els arriben des d'empreses interessades a fer alguna acció de retorn social a través d'entitats ambientals. "Sempre estem oberts a escoltar les empreses i les seves necessitats en aquest aspecte, i, al mateix temps, suggerir que hi ha iniciatives més enllà de la recollida de residus o la plantació d'arbres", assenyala Parisi.

"En definitiva, aquesta col·laboració, sigui quina sigui, ajuda a sensibilitzar i canviar la visió de l'empresa", assereix Parisi. "El primer que poden fer és mirar portes endins com poden millorar en aspectes de sostenibilitat, però un cop fet això, és molt important tenir una bona relació amb l'entorn i col·laborar amb altres entitats ambientals locals", afirma.

Un pas endavant per la natura

Un altre recurs molt útil que posa a disposició l'XCN és el dossier 'Un pas endavant per la natura: 16 maneres de col·laborar empreses i entitats ambientals', una eina on poder consultar les diverses maneres que tenen les empreses de col·laborar amb entitats ambientals. En aquest dossier es descriuen les diverses formes de cooperació entre ambdós actors, estructurades com a col·laboracions puntuals, col·laboracions continuades o campanyes anuals.

"En aquest recurs aportem algunes fórmules de col·laboració per inspirar les empreses, però hem de recordar que de maneres de col·laborar hi ha moltíssimes, per tant, la porta està oberta a propostes", explica Parisi des de l'XCN.

Així algunes idees puntuals de col·laboració entre empreses i entitats són les aportacions econòmiques puntuals; l'aportació de material necessari per a un projecte; l'aportació d'experteses de persones voluntàries o servei pro bono; i les jornades de voluntariat ambiental corporatiu. Si parlem de col·laboracions continuades, trobem les aportacions periòdiques; la quota de sòcia o donació anual; l'abastiment d'un servei o producte; la creació d'un projecte per la biodiversitat urbana; i l'acord de custòdia per la conservació d'una finca.

Quant a campanyes anuals, podem trobar, per exemple, accions com la Setmana de la Natura; l'Ultra Clean Marathon; el Giving Tuesday o altres efemèrides ambientals idònies per programar jornades de voluntariat o crear un esdeveniment solidari. Finalment, des de l'XCN destaquen exemples d'altres maneres de col·laboració com el Premi per la Natura; els regals corporatius; els regals commemoratius o els esdeveniments solidaris. Pots consultar aquesta guia completa amb tota la informació a través d'aquest enllaç.

Projectes de valor afegit

Per tal de donar consells a les entitats per tal de garantir finançament estable per conservar la natura, l'XCN, juntament amb el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià i Custòdia pel Desenvolupament, va engegar a principis del mes d'abril el 2n Cicle d’Eines per la Conservació. En la segona sessió en línia, sota el títol 'Quines opcions teniu les empreses per crear projectes de valor afegit?', es van tractar algunes opcions al voltant de la col·laboració entre empreses i entitats ambientals.

Es va destacar l'activitat de la cursa sostenible i solidària amb la natura, l'Ultra Clean Marathon, però també es van posar sobre la taula altres exemples de bones pràctiques com els casos pràctics d’Identitat i Omplim. Pots consultar la sessió completa en el vídeo següent:

Afegeix un comentari nou