Àmbit de la notícia
Ambiental

Ultra Clean Marathon: torna la cursa sostenible i solidària amb la natura

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La Ultra Clean Marathon se celebra a Catalunya any rere any el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient.
    L'Ultra Clean Marathon se celebra a Catalunya any rere any al juny per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient. Font: Ultra Clean Marathon Font: Ultra Clean Marathon
  • Les persones participants podran muntar equips, d'entre dues i dotze persones, que es distribuiran els seixanta quilòmetres en relleus.
    Les persones participants podran muntar equips, d'entre dues i dotze persones, que es distribuiran els seixanta quilòmetres en relleus. Font: Ultra Clean Marathon
  • La cursa s'inicia a Terrassa i finalitza a Barcelona, passant pels camps del Vallès, la serra de Collserola o el riu Besòs.
    La cursa s'inicia a Terrassa i finalitza a Barcelona, passant pels camps del Vallès, la serra de Collserola o el riu Besòs. Font: Ultra Clean Marathon

Les inscripcions de la marató de plogging, que se celebrarà l'11 de juny, ja estan obertes per a totes aquelles persones amants de la natura i l'esport que hi vulguin participar.

"És una cursa diferent". Aquesta és una de les frases més repetides per les persones participants a l'Ultra Clean Marathon, la cursa sostenible i solidària amb la natura que se celebra a Catalunya any rere any al juny per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient. I per què és diferent?, sobretot perquè aconsegueix sumar al benestar físic, la diversió del repte i el benestar del medi ambient. Però el cert és que són molts altres els aspectes que fan d'aquesta cursa un dels esdeveniments esportius més originals que se celebren al nostre país. 

Un dels objectius de l'Ultra Clean Marathon, a banda de fer esport, és fomentar l'educació ambiental i donar a conèixer els problemes ambientals a través del plogging, una pràctica que consisteix a recollir residus abandonats als espais naturals mentre es fa esport. "Trobar aquests residus dona peu a fer una reflexió sobre la problemàtica que va més enllà de recollir la brossa", explica l'Anna Parisi, des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, entitat organitzadora de la cursa juntament amb l'Agència de Residus i l'Ajuntament de Barcelona.

Des de l'organització, ja s'ha començat a confeccionar la quarta edició d'una cursa que uneix l'esport i l'ecologia, una comunió que dona com a resultat aquesta original cursa. El format de l'edició de 2022, que se celebrarà l'11 de juny, serà similar al de l'any anterior: la cursa se celebrarà durant una sola jornada, amb inici a Terrassa i final a Barcelona, a través de camps del Vallès, la serra de Collserola o el riu Besòs fins a les platges de Barcelona, i en un total de seixanta quilòmetres que els grups participants podran repartir com considerin.

Les persones participants podran muntar equips d'entre dues i dotze persones, i podran seguir la seva pròpia estratègia. La que es proposa des de l'organització, però, és la de fer relleus cada deu quilòmetres. Serà, precisament, en aquests punts en els quals es permetran fer relleus i serà on s'entreguin i classifiquin les bosses amb els residus recollits al tram. Les persones que prenguin el relleu rebran una bossa buida amb la qual podran recollir els residus que es trobin al nou tram.

Les inscripcions per a l'edició de 2022 ja estan obertes per a totes aquelles persones amants de la natura i l'esport que hi vulguin participar. La inscripció a la cursa és gratuïta, però per participar cal realitzar un donatiu mínim de 600 euros que anirà destinat íntegrament a una causa ambiental. El repte és superar el nombre de participants, així com les donacions recaptades per a causes ambientals de l'any anterior, quan es van inscriure vint-i-quatre equips i es van aconseguir recaptar més 15.000 euros.

Vincle entres esportistes i entitats

Des de la Xarxa de Conservació de la Natura expliquen que un dels aspectes més destacats de l'Ultra Clean Marathon és el vincle que es crea entre corredors i corredores, i les entitats ambientals. Cada grup participant esdevé abanderat d'una causa ambiental, com la protecció de la posidònia, dels boscos del Pirineu o els rius. L'objectiu és aconseguir una donació mínima de sis-cents euros destinats al projecte que abanderen d'una de les entitats ambientals catalanes que treballen per la conservació de la natura a Catalunya.

"Aquesta unió permet que, a banda de conscienciar sobre la problemàtica dels residus, també doni peu a reflexionar sobre la causa que trien", manifesta Parisi, que explica que s'incentiva a què les persones participants visitin els projectes als quals es vinculen i pel qual tenen el propòsit d'aconseguir aquesta donació. Aquest és, per tant, un dels elements més valorats de la cursa, tal com assenyalen des de l'organització. Cal recordar que la data límit per fer el donatiu és el 15 de maig.

Per tant, aquest esdeveniment pretén ser col·laboratiu i convida a participar ciutadania, administracions i empreses creant equips o oferint el seu suport a la cursa a través de donacions. A més, la cursa tindrà diverses activitats paral·leles al llarg de l'itinerari. Als diferents municipis s'organitzaran jornades de voluntariat ambiental i tallers d'educació ambiental oberts a tothom. En finalitzar la cursa es durà a terme una festa de la sostenibilitat per celebrar el canvi a una forma de viure més sostenible.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari