Crida per aconseguir més habitatges per a persones vulnerables

Colectic-comunitari
Façana dels habitatges socials al carrer de Tànger de Barcelona. Font: Curro Palacios
Façana dels habitatges socials al carrer de Tànger de Barcelona. Font: Curro Palacios

Crida per aconseguir més habitatges per a persones vulnerables

Colectic-comunitari

Resum: 

La Fundació Hàbitat3 demana la col·laboració de la ciutadania i les empreses davant la inflació i la pujada dels tipus d'interés i de les quotes de les hipoteques.

Crida a la ciutadania i les empreses perquè contribueixin a ampliar el parc de lloguer social per a persones en risc d'exclusió. La Fundació Hàbitat 3 posa en marxa la campanya 'Obrim Portes' per demanar aquesta col·laboració davant l'escalada de preus i la pujada dels tipus d'interès que dificulten la rehabilitació d'edificis i la promoció d'obra nova, així com la pujada de les quotes de les hipoteques que pot deixar més gent al carrer.

La ciutadania i les empreses poden col·laborar facilitant pisos buits, fent aportacions econòmiques i donant materials per a la seva rehabilitació o construcció. L'entitat vol augmentar així l'habitatge social que aconsegueix a través dels acords que fa amb l'administració i les entitats, i aspira a trobar 200 habitatges per any.

900 pisos buits, la meitat cedits per particulars

Des del 2014, aquesta entitat ha aconseguit més de 900 pisos buits on ara hi viuen més de 2.500 persones. Prop de la meitat són pisos cedits per particulars, la rehabilitació dels quals ha estat assumida parcialment per l'entitat, que també s'encarrega de garantir el cobrament mensual.

Un cop acabada la rehabilitació, les entitats socials i els ajuntaments adjudiquen l'habitatge a persones en situació vulnerable, la majoria famílies desnonades. Posteriorment, un equip d'educadores socials de l'entitat fa un seguiment dels habitatges i un acompanyament de les persones que hi viuen per reforçar la seva autonomia.

Emergència habitacional

La campanya posa sobre la taula les complicacions de la situació econòmica actual en la qual els preus de l'execució de les obres ha pujat més d'un 30%, segons la Confederació Nacional de la Construcció.

Davant d'això, el director de l’entitat, Xavier Mauri, també interpel·la les administracions i demana que s'hi destinin 10.000 milions d’euros dels fons Next Generation en forma de préstecs reemborsables en un termini de 40 anys i a un cost financer zero. "Només així podem podrem combatre el dèficit estructural en habitatges socials", diu en el comunicat de l'entitat.

Carme Trilla, presidenta d’Hàbitat3, afegeix: “La solució és molt complexa, però passa per promoure habitatge des de l’àmbit públic i social a preus raonables i ajudar les famílies a pagar, tal com es fa a Europa”.

Catalunya, a la cua en lloguer social

Les mancances en aquest àmbit a casa nostra són evidents si ho comparem amb altres països. Menys del 2% del parc d'habitatge és de lloguer social mentre la mitjana europea és del 15%, una xifra superada per Països Baixos (30%) i el Regne Unit (17%). A més, la despesa pública en polítiques d'habitatge a Catalunya és del 0,1% del PIB, enfront del 0,6% mitjà d'Europa.

Mentrestant, el primer trimestre del 2022 s'han produït 27 desnonaments al dia de mitjana, segons dades del Consell General del Poder Judicial; més de 4.500 famílies més podrien ser desnonades a partir del 31 de desembre, quan vencerà la moratòria de desnonaments; i en els pròxims 15 anys, es calcula que 315.000 famílies no podran fer front al pagament del lloguer.

Afegeix un comentari nou