Àmbit de la notícia
Comunitari

Terrassa acull un nou Park(ing) Day per debatre sobre l'espai públic i el model de ciutat

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies
Autor/a
Màrius Intente
  • Proposta per a l'espai públic del Parking Day Seattle (imatge: parkingday)
    Park(ing) Day és una iniciativa que es celebra en centenars de ciutats de tot el món
  • El moviment transforma temporalment places públiques d'aparcament en zones verdes i espais d'ús comú.
    Es pretén fer reflexionar sobre el model de ciutat i la mobilitat que s'hi desenvolupa

La iniciativa, que se celebra des del 2019 a la ciutat, aglutina entitats ecologistes, culturals i del barri

El Park(ing) Day és una iniciativa global que se celebra localment. Va néixer l'any 2005 a San Francisco, en una acció performativa d'un despatx d'arquitectes que van decidir ocupar una plaça de pàrquing i transformar-la en un petit parc, obert a tota la ciutadania.

Des d'aquell inici, centenars de ciutats van començar a afegir-se a la proposta. Així doncs, any rere any, a diversos llocs del món, hi ha un dia en què, molts dels espais que normalment estan ocupats per vehicles estacionats, es reconverteixen en parcs, jardins i places.

L'objectiu és conscienciar sobre el model de ciutat en el que vivim actualment i reclamar un canvi, posant al centre de la planificació urbanística a les persones i no pas al vehicle privat. Una acció performativa, crítica i reivindicativa.

Districte Zero, el nucli del Park(ing) Day Terrassa

A Terrassa, quarta ciutat de Catalunya en nombre d'habitants i una de les més contaminades, se celebra des de l'any 2019 impulsat pel Districte Zero i l'entitat ecologista l'Adenc

L'associació Districte Zero és una xarxa de projectes cooperatius, socials i culturals que es troben propers al Vapor Albinyana, al barri del Centre. Projectes que, a part de compartir proximitat geogràfica, comparteixen visió i valors i tenen ganes de transformar la ciutat. Com explica Esther Querol, membre del Corralito i del Districte Zero, "és una iniciativa que neix per crear una xarxa de projectes del barri que busquen conèixer-se entre si per generar teixit cooperatiu, de suport mutu, cooperar i fer vincles comunitaris amb la gent del barri i la ciutat".

A través d'aquesta xarxa s'organitza el Park(ing) Day per poder "implicar a la ciutadania i a les entitats, amb l'objectiu d'explicar i fer reflexionar sobre el model de mobilitat, el verd urbà i l'ús de l'espai públic de Terrassa".

La cultura pren els carrers

Enguany el Park(ing) Day Terrassa se celebrarà el divendres 20 de setembre a la tarda i estarà ple d'activitats per als més petits i grans. La participació de diverses entitats culturals farà que els carrers i les places d'aparcaments s'omplin de vida i de cultura. La iniciativa, organitzada per Districte Zero i l'Adenc, també té la col·laboració de la Comunalitat Urbana de Terrassa Barri Futur, la Cafeta del Candela i l'Ajuntament de Terrassa.

Les activitats es desenvoluparan als carrers Montserrat i Sant Gaietà, de 17 h a 21 h del vespre. Hi haurà tallers de castells a càrrec dels Minyons de Terrassa, que han arribat al barri recentment després de canviar de local. També es podrà gaudir d'un taller de circ, organitzat per l'associació de circ Tub d'Assaig.  A més a més, es podrà gaudir d'un taller d'estampació, dinamitzat pel Corralito (centre de creació artística), d'una fira d'entitats, jocs i música en directe.

Com explica Esther Querol, "la cultura pot ser crítica i transformadora i també funciona com un espai de reflexió i debat. A través de diverses expressions, com l'art, la música, el teatre es pot fer d'altaveu del model de ciutat que volem".

Ciutats centrades en el benestar de les persones

El Park(ing) Day neix per reclamar solucions a la problemàtica que viuen moltes de les ciutats on hi viu més del 50% de la població mundial. Ciutats que no han estat dissenyades pensant en el vianant, en el benestar de les persones, sinó en la mobilitat dels vehicles privats.

Aquest model de ciutat ja està generant moltes conseqüències en l'àmbit de la salut. Segons estudis de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, cada any moren 350 persones prematurament per culpa de la contaminació de l'aire. Però hi ha altres elements perjudicials, com la contaminació sonora, l'estrès i els efectes psicològics de viure en ciutats densament poblades de trànsit.

Les entitats que organitzen el Park(ing) Day aposten per una transformació de les ciutats en espais més segurs, verds, saludables i equitatius per a tothom. A Terrassa, la mobilització també va en aquesta línia. Com opina Esther Querol, quan afirma que "les polítiques públiques s'haurien de centrar en el benestar i la qualitat de vida de les persones, tenint present l'emergència ambiental o social en la qual ens trobem actualment".

Els canvis que falten

Les entitats organitzadores aposten per un model de ciutat on creixi cada cop més l'urbanisme verd, creant parcs i espais naturals per combatre la contaminació. També opinen que és fonamental transformar la mobilitat dins de les urbs, fomentant els carrils bici i zones per vianants. Esther Querol apunta, però, que també calen canvis en la configuració social de les ciutats. "Els projectes per conèixer-nos entre veïnes són clau per la sensibilització, educació i transformació col·lectiva de les ciutats que habitem".

Segons Districte Zero i l'Adenc, per aconseguir que una ciutat sigui més amable amb les persones és essencial que les persones formin part dels processos de transformació d'aquestes. Esther Querol conclou que "crear zones de vianants, àrees de jocs infantils i espais on la gent pugui caminar, descansar i socialitzar fa la ciutat més humana i accessible. Volem uns carrers més vius i amb més activitats per a totes les edats, ocupar els carrers i donar-los vida".

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari