Enric Capdevila: "Les persones de les associacions són el motor que ens permet seguir"

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Enric Capdevila és el president de la Societat Cultura i Esportiva La Lira des de fa més de trenta anys. Font: SCE La Lira. Font: SCE La Lira
Enric Capdevila és el president de la Societat Cultura i Esportiva La Lira des de fa més de trenta anys. Font: SCE La Lira.

Enric Capdevila: "Les persones de les associacions són el motor que ens permet seguir"

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

La Societat Cultural i Esportiva la Lira fa més d'un segle que és un referent a Sant Andreu, fomentant la cultura popular i l'associacionisme de barri, sense perdre la mirada cap a la ciutat.

Des de fa més de 150 anys, les entitats de Sant Andreu de Palomar tenen el seu centre neuràlgic a la Societat Esportiva i Cultural La Lira, ubicada al carrer de Coroleu, 15. L'entitat va començar la seva activitat vinculada amb el món cultural, en concret amb la música, però, amb el pas dels anys, s'ha anat adaptant a les noves necessitats de les seves sòcies i del seu barri incorporant activitats esportives i, més recentment, també iniciatives relacionades amb la protecció del medi ambient o amb les noves tecnologies.

Ara, l'entitat viu un moment clau en el qual, sense perdre el seu arrelament al barri i la seva tradició, entoma el repte de renovar-se i acollir a les noves generacions de sòcies de La Lira que asseguraran la continuïtat de la Societat.

Hem parlat amb el president de l'entitat, Enric Capdevila, sobre el passat, el present i el futur de l'entitat i sobre tots els projectes que La Lira té en actiu.

Com es posa en marxa la Societat Cultural i Esportiva La Lira?

Tenim molt poques dades de com es va fundar, l’única prova que conservem és un estendard que data del 1870 amb el nom de Societat Coral La Lira, que era l’antic nom de l’entitat.

Tot i que no tinguem cap prova escrita, investigant sobre l’entitat per escriure el llibre del 150è aniversari, l’historiador Pau Vinyes explica que dos directors de diferents corporacions musicals van marxar d’on eren i van fundar una nova, la nostra. També es comenta que el terreny on actualment s’aixeca La Lira es va comprar per una pesseta.

Sou una entitat que combina la cultura amb l'esport. Com casa tot plegat?

Totes les seccions són conscients que formen part d'una única entitat amb uns valors que tots i totes compartim i que són propis de l'associacionisme cultural i d'una entitat centenària i emblemàtica al territori. La Lira és el nucli que ens uneix i que ens permet fer allò que més ens agrada, és seu de totes les persones que formen part d'ella.

És per això que actuem per mantenir una convivència positiva, cadascú té un horari propi i s'ha de respectar, però els espais són comuns i polivalents. Tenim clar que les persones de les associacions són el motor que ens permet seguir sent part del teixit associatiu. És per això que sempre intentem dir que sí a totes les propostes que ens arriben del territori i de les seccions, i tothom s'adapta a les necessitats del moment.

"Les noves generacions que formen part activament de l'entitat tindran un paper molt important en el futur de l'entitat i en la continuïtat de la nostra tasca."

Parlem d'alguns dels vostres projectes, com ara el 'Fem Xarxa!' on doneu suport a altres entitats del barri. Què us va motivar a posar en marxa aquesta iniciativa?

Quan vam obrir l'entitat, vam voler obrir-nos al territori i fer-nos més accessibles a les persones que no eren associades. Després de molts formats, vam descobrir que davant del teixit associatiu privat i municipal que hi ha a Sant Andreu de Palomar, bona part de la programació que oferíem ja estava coberta per altres equipaments i entitats.

L'any 2019, en una reunió amb Torre Jussana i la tècnica de barri d'aquell moment, es va identificar la necessitat d'implementar un projecte per a la comunitat associativa de Sant Andreu, que tingués com a finalitat ajudar a les entitats a millorar la seva tasca trobant un suport i un acompanyament al seu territori. La prova pilot d'aquest projecte es va implementar a La Lira. Així és com neix el projecte 'Fem Xarxa!' i seguim cinc anys després.

De fet, s’ha convertit en un dels vostres projectes més reconeguts i exitosos.

I tant i, de fet, amb l'acollida d'aquest projecte aconseguim una de les finalitats de La Lira: oferir un servei gratuït d'acompanyament per a les entitats del territori per identificar i cobrir les necessitats i demandes que puguin sorgir en el dia a dia de la seva vida associativa.

Enguany ja hem assessorat a més de vint entitats i veïnes del districte i, des que vam començar ara fa cinc anys, el projecte ha crescut molt en nombre d'assessoraments, sobretot els individuals. Hem comprovat que és un projecte molt necessari al territori i creiem que tindrà una trajectòria de llarga durada dins del nostre projecte sociocultural.

Una altra de les vostres iniciatives és l'hort urbà comunitari. Com sorgeix?

L'any 2021, en el marc de l'any de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible a Barcelona, es van organitzar formacions, tallers i activitats al voltant del món de l'agricultura ecològica, dinamitzant els horts del districte i impulsant la creació de nous. Vam trobar que era l'oportunitat perfecta per assolir els nostres nous objectius i vam crear un hort urbà comunitari a la petita terrassa que tenim a la tercera planta.

A més, vam decidir unir-vos a la Xarxa d'Horts Urbans on compartim recursos, experiències i coneixements entre les tècniques dels diferents equipaments amb hort, o en procés de creació d'un i també amb tècniques horticultores, per tal de fer créixer l'agricultura urbana. Amb la idea de transmetre aquesta conscienciació sobre el medi ambient i afavorir la creació d'un teixit de noves relacions entre les persones que participen de l'hort, implementarem tallers i activitats a la nostra seu i fem difusió d'altres que es facin al territori.

Seguint amb la vostra tradició, teniu en marxa també un Cicle de Música Tradicional en Viu.

Sí, va néixer l'any 2017 amb la col·laboració del Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu i el 2019 es van unir el Centre Cívic de Sant Andreu i el casal de barri Torre de La Sagrera. Vam començar amb concerts pel Dia de l'Associacionisme al mes de juny, i s'ha anat ampliant fins a tenir concerts en petit format, les Nits de Folk, de febrer al maig, i també tallers, activitats divulgatives amb durada de tot l'any.

El nostre objectiu és promoure la cultura popular i tradicional a través de la música. La nostra entitat sempre ha estat vinculada a la música i a la cultura tradicional i, amb aquest projecte, hem volgut crear un cicle per tornar a la nostra essència, creant un projecte que homenatgés aquelles jornades de música, balls i tradicions.

Quina relació té l'entitat amb el barri on us trobeu, Sant Andreu de Palomar, i amb el seu teixit associatiu?

La Lira és un espai emblemàtic de Sant Andreu de Palomar i forma part de la seva història. Formem part de l'oferta cultural del territori des del 1870, amb els balls de tarda a les festes de primavera oberts a tothom i amb totes les entitats que formen part del teixit associatiu de Sant Andreu actualment, moltes de les quals van néixer a la nostra seu.

Apostem pel treball en xarxa, però no només amb els equipaments municipals i els projectes de districte, sinó també amb altres entitats, associacions, veïns i veïnes del territori per impulsar projectes que millorin la xarxa associativa i garantir la seva continuïtat. Vetllem perquè les entitats i veïns i veïnes puguin dur a terme les seves activitats ajudant-los a trencar les possibles barreres que es troben.

"Creiem que un projecte intergeneracional com el que estem implementant és molt més interessant i és el futur, ja que treballem perquè l'entitat es mantingui activa molts anys més i això significa tenir un relleu generacional assegurat."

I amb la ciutat de Barcelona?

Tot i que el projecte s'implementi al districte de Sant Andreu i la majoria de les usuàries siguin d'aquest territori, la nostra visió del projecte és de ciutat. La Lira és un espai de trobada amb un projecte de dinamització social, cultural i obert a tothom i està al servei de tota Barcelona.

Tenim una relació fluida amb l'Ajuntament de Barcelona des del 2014 amb la voluntat d'implementar un projecte sociocultural que, any rere any, anem modificant i millorant amb allò que ens proposen. També tenim relació amb altres entitats i associacions que implementen les seves activitats a nivell ciutat.

Tot i ser una entitat històrica i reivindicar el vostre llegat, també teniu molta massa de sòcies que són joves. Com conviuen aquestes dues realitats?

Creiem que un projecte intergeneracional com el que estem implementant és molt més interessant i és el futur, ja que treballem perquè l'entitat es mantingui activa molts anys més i això significa tenir un relleu generacional assegurat.

Les entitats històriques com la nostra s'han d'anar adaptant als nous temps i a les noves necessitats de les persones que en són usuàries. I això és compatible i complementari amb aquest component històric del qual n'estem molt orgullosos i hem de saber com transmetre-ho a les noves generacions perquè la continuïn protegint, fent-se-la seva i escrivint també la seva part en la història de la nostra Lira.

Quins projectes està duent a terme el jovent de La Lira?

Actualment, el jovent sardanista està fent un pòdcast de cultura que està tenint força èxit. El seu nom és 'INCULTES' i parlen sobre cultura en general sense pèls a la llengua. És un programa mensual que es pot trobar a l'Spotify i al canal de YouTube de l'entitat.

Les persones joves d'escacs també tenen un paper clau en el futur del Club d'Escacs La Lira i són una bona part activa de les activitats, tallers i casals que es fan a l'entitat per promocionar els escacs. Són els responsables de conduir les classes amb els infants a les diferents escoles de Sant Andreu i treballen per portar nous joves als equips de competició.

I també sou seu de diversos projectes artístics joves.

Sí, és el cas del grup de teatre Somni’TS- teatre solidari, que porta el pes de la part més solidària de l’entitat, o de l’associació ART-ES Medea, que ha programat un casal d’interpretació infantil pel mes de juliol. Aquesta activitat ens agrada molt perquè a Sant Andreu de Palomar hi ha molta tradició teatral a les entitats i a La Lira. Sempre hem volgut fer un taller d’aquesta tipologia, però no hem trobat la manera de fer-ho i ara ho podrem fer possible.

Quin és el futur de l’entitat?

La Lira vol continuar dinamitzant la vida associativa de Sant Andreu, tal com ho estem fent ara. Volem seguir sent una entitat que treballa per ser un espai comunitari de referència per a les entitats del districte de Sant Andreu, per cobrir les necessitats del barri que no es poden desenvolupar i implementar-les a altres espais.

Les noves generacions que formen part activa de l'entitat tindran un paper molt important en el futur de La Lira i en la continuïtat de la nostra tasca i, en aquest sentit, també volem reivindicar que per a les persones voluntàries no és fàcil portar a terme un projecte tan exigent com el nostre. És per això que és molt important poder comptar amb alguns professionals contractats.

Afegeix un comentari nou