La cultura popular catalana se cita a Elvas per celebrar el 34è Aplec Internacional d'Adifolk

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Com no podia ser d'una altra manera, el capgròs Folk hi serà present a l'InCulCat. Font: Adifolk
Com no podia ser d'una altra manera, el capgròs Folk serà present al 34è Aplec Internacional d'Elvas. Font: Adifolk
La quarta gala de l'any d'Adifolk va tenir lloc a Lloret de Mar el diumenge 28 de novembre. Font: Adifolk
L'anunci d'Elvas com a ciutat que acull l'Aplec es va fer durant la quarta gala de l'any d'Adifolk celebrada a Lloret de Mar el 28 de novembre. Font: Adifolk
Segons en Pere Bages, la pandèmia no ha aturat les ganes de les membres de la colla de fer ballar els gegants, els gegantons, els gegantets i el búfal. Font: Colla Gegantera i Grallera de Bellvís
La Colla Gegantera i Grallera de Bellvís serà un dels grups presents a Elvas. Font: Colla Gegantera i Grallera de Bellvís

La cultura popular catalana se cita a Elvas per celebrar el 34è Aplec Internacional d'Adifolk

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La gran mostra de la cultura catalana, que enguany ha despertat més interès que mai entre les colles, aplegarà trenta-quatre grups d'àmbits i territoris diversos, així com més de sis-cents catalans i catalanes actuants.

Tot a punt a la ciutat portuguesa d'Elvas per celebrar, del 26 al 28 d'agost, el 34è Aplec Internacional d'Adifolk, la gran mostra de la cultura popular catalana, impulsada per l'Associació per a la difusió del folklore (Adifolk), que cada any trasllada, a una ciutat europea, una àmplia representació de les expressions festives de Catalunya. Així, no faltaran grups de sardanes, esbarts, corals, bastoners, gegants, capgrossos, bestiari festiu, falcons, diables, balls de seguici o jocs tradicionals, procedents de diversos punts de la geografia catalana.

"Com sempre, hem volgut que hi hagués una mostra representativa dels diferents àmbits de la cultura popular, així com de tot el territori català", afirma Ivan Besora, president d'Adifolk, que, això no obstant, assegura que l'alta demanda de les colles enguany, per participar en l'Aplec, ha dificultat la selecció dels grups per la gran diversitat d'aquests. "L’interès de participació d'aquest any ha sigut el més alt de la història", assegura Besora, que considera el gran ressò que va tenir la darrera edició celebrada a l'Alguer com una de les raons de l'èxit.

Finalment, seran trenta-quatre grups, amb més de sis-centes persones actuants, les que desenvoluparan les diverses actuacions i que aquest any representaran la cultura popular catalana fora del nostre territori.

A la llista de grups participants, podem trobar novetats com la Cobla de l’Aplec, una formació que es reuneix específicament per l’ocasió, o el Cor de Cambra de la Federació Catalana d’Entitats Corals. Però també trobem cares conegudes, com la del Capgròs d'Adifolk o la presència, un cop més, dels gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, que enguany seran portats pels Geganters i Grallers de Casablanca de Sant Boi de Llobregat com a organitzadores de la Ciutat Gegantera 2022.

A banda d'esdevenir una mostra dels grups de cultura popular catalana, l'Aplec d'Adifolk també pretén mostrar altres expressions relacionades, per exemple, amb la gastronomia. Aquest any serà l'Aplec del Cargol de Lleida la tradició que cobrirà la part gastronòmica que altres edicions han protagonitzat les sopes històriques de Catalunya o els embotits de Girona.

Sigui com sigui, les colles participants ja han mostrat les ganes de participar en aquest esdeveniment festiu anual de la cultura popular catalana. "Per a nosaltres aquesta predisposició és molt important. Sense els grups l'Aplec Internacional no existiria, així que no em canso d'agrair la col·laboració, l'interès i l'esforç dels grups que fan possible l'Aplec", explica Besora.​

Implicació des de la ciutat d'Elvas

La 34a edició de l'Aplec Internacional d'Adifolk serà la segona vegada que Portugal aculli la mostra de cultura popular catalana. "Justament fa vint anys que l'Aplec es va celebrar a Lisboa, i aquest any volíem apostar de nou per Portugal. La delegació del Govern de Catalunya va fer la proposta i de seguida la ciutat d'Elvas es va mostrar molt interessada i predisposada a acollir l'esdeveniment", explica Besora.

El president d'Adifolk valora molt positivament aquest esforç que la ciutat d'Elvas ha mostrat des del moment en què va ser proclamada per acollir l'Aplec. "Des de l'inici hem treballat braç a braç amb les persones que l'ajuntament d'Elvas ha delegat per treballar en l'Aplec, així que estem encantats per aquesta predisposició que posa les coses molt més fàcils a l'hora de treballar-hi", manifesta.

"Esperem un Aplec molt participatiu, amb una ciutat molt entregada veient els preparatius i la campanya de difusió que estan fent", insisteix Besora. Així, el president d'Adifolk espera una gran repercussió per part del públic portuguès, quelcom que ben segur ajudarà al fet que hi hagi més ambient i caliu. "I això és molt important", manifesta Besora.

Afegeix un comentari nou