El món geganter se cita a Sant Boi de Llobregat per celebrar la Ciutat Gegantera 2022

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Els Geganters i Grallers de Casablanca durant la celebració de la Ciutat Gegantera 2021 a Tortosa. Font: Geganters i Grallers de Casablanca
Els Geganters i Grallers de Casablanca durant la celebració de la Ciutat Gegantera 2021 a Tortosa. Font: Geganters i Grallers de Casablanca
El món geganter és un món d'abraçades. Font: Mercè Monsterrat i Pujol
El món geganter és un món d'abraçades. Font: Mercè Monsterrat i Pujol
La parella de gegants de la colla de Geganters i Grallers de Casablanca, el Manuel i la Blanca. Font: Geganters i Grallers de Casablanca
La parella de gegants de la colla de Geganters i Grallers de Casablanca, el Manuel i la Blanca. Font: Geganters i Grallers de Casablanca

El món geganter se cita a Sant Boi de Llobregat per celebrar la Ciutat Gegantera 2022

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Els Geganters i Grallers de Casablanca organitzen, juntament amb l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, aquesta trobada festiva, del 13 al 15 de maig, on hi participaran una seixantena de colles d'arreu del territori.

Després d'una llarga espera, Sant Boi de Llobregat celebrarà la Ciutat Gegantera 2022, la gran festa que aplega el món geganter i que enguany organitzen els Geganters i Grallers de Casablanca, juntament amb l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Serà del 13 al 15 de maig, en diversos espais del municipi del Baix Llobregat, tancant així un cercle que va quedar obert el 2020 quan l'acte es va haver d'ajornar pel context de pandèmia. Ara, dos anys després, Sant Boi de Llobregat es proclamarà la 34a Ciutat Gegantera 2022.

Des de la Colla de Geganters i Grallers de Casablanca, el Pere Lorente, president de la colla; el Jordi Torrent, secretari; i el Francisco Javier, cap de colla, esperen i desitgen que la Ciutat Gegantera 2022 sigui tot un èxit, que la gent hi participi i sigui un gran esdeveniment que permeti fer arrencar definitivament la cultura popular, tan afectada darrerament amb les afectacions pel context de pandèmia.

Amb la mateixa esperança de tornar a recuperar la normalitat en l'activitat gegantera, des de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya confien en que la celebració d'aquest esdeveniment a Sant Boi de Llobregat serà fantàstica. "La veritat és que a tothom ens ve molt de gust fer aquesta ciutat gegantera a Sant Boi de Llobregat: ha estat una Ciutat Gegantera molt esperada i desitjada", afirma Mercè Montserrat, de l'Agrupació.

El títol de la Ciutat Gegantera, que en uns dies deixarà d'ostentar Tortosa per correspondre a Sant Boi de Llobregat, comporta l’organització de diferents activitats relacionades amb el fet geganter i de promoció de la cultura popular, així com la custòdia dels gegants de l’Agrupació, en Treball i la Cultura, els gegants representatius de Catalunya, fins a la proclamació de la següent Ciutat Gegantera, al 2023, que recaurà en Santa Coloma de Gramenet.

Trobada de les colles geganteres

Els representants de la colla del barri de Casablanca, de Sant Boi de Llobregat, valoren molt positivament la participació de les més de setanta colles que fins al moment han confirmat la seva assistència a la Ciutat Gegantera 2022. No obstant això, lamenten la caiguda d'una trentena de colles que s'havien preinscrit, però que no han confirmat la presència a la festa. "Amb la fi de les restriccions, molts municipis han decidit celebrar actes d'última hora als quals les colles assistiran", assenyalen des de la colla amb certa decepció.

En tot cas, la 34a Ciutat Gegantera es durà a terme amb el suport de l'agrupació, totes les colles que han confirmat la seva assistència, les persones voluntàries i algunes administracions. "L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat s'ha bolcat totalment, ens ha recolzat amb infraestructura i pressupost, i estem molt contents", assenyala Lorente, que també valora molt el suport fet des de la Diputació de Barcelona.

La colla també ha obert projecte de crowfunding, a través de la plataforma Verkami, amb l'objectiu que qualsevol persona que vulgui col·laborar amb l'organització d'aquesta Ciutat Gegantera ho pugui fer a través d'aquesta eina.

Un programa d'actes gegant

Tal com assenyalen Lorente, Torrent i Javier, el cap de setmana estarà farcit d'activitats dedicades al fet geganter, però també a la localitat, les seves entitats i la cultura popular. Per exemple, el divendres, després de plasmar la signatura del conveni entre la colla i l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, es dedicarà la tarda a la cultura popular de la localitat que celebra la Ciutat Gegantera, quelcom que també s'ha fet en darreres edicions d'aquesta festa.

Abans del seguici de cultura popular d'entitats locals de Sant Boi de Llobregat, s'inaugurarà el monument de la Ciutat Gegantera, que enguany es col·locarà a la glorieta de la plaça del Llobregat situada a la carretera de Santa Creu de Calafell. Durant els dies de preparació, des de la colla han anat mostrant alguns detalls d'aquest monument que consta d’altres peces escultòriques i que, un cop finalitzi la Ciutat Gegantera, romandrà per sempre.

Dissabte al matí es duran a terme visites guiades per a les colles pel nucli antic de Sant Boi i una gran festa infantil a la plaça de l’Agricultura, amb jocs, l'exposició dels capgrossos que han preparat les escoles de Sant Boi i l’actuació del Grup Ambauka, entre d'altres activitats. Al migdia, al parc de la Muntanyeta, es farà la inauguració de l’himne de Ciutat Gegantera amb actuacions de l’Escola Municipal de Música Blai Net, la Coral Renaixença, la Coral Fundació Marianao, la Coral Pedres Blanques i els Grallers de la Colla dels Gegants de Casablanca.

A la tarda es farà la cercavila amb les colles que participen en la Ciutat Gegantera. A la seva arribada al Parc de la Muntanyeta, es farà el pregó a càrrec de la santboiana Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. Tot seguit es rebran oficialment, per part de la Colla Gegantera de Tortosa, els gegants de Catalunya, el Treball i la Cultura. Després es farà una mostra de balls de gegants i es tancarà la jornada amb diverses actuacions.

Finalment, diumenge, es farà l'acte central: el traspàs que converteix Sant Boi de Llobregat en Ciutat Gegantera. Abans, però es duran a terme les cercaviles de les colles geganteres participants. Pots veure el programa complet a través d'aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou