Les 49es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya recuperen el seu format habitual

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Presentació de les 49es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya amb la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert Victòria Alsina. Font: Adifolk
Presentació de les 49es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya amb la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert Victòria Alsina. Font: Adifolk
L'Aplec Internacional d'Adifolk ofereix una barreja de la cultura popular de tota Catalunya.  Font: Adifolk
Setembre serà un mes especial per Adifolk amb la celebració de la 49a edició de les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF) i l'Aplec Internacional. Font: Adifolk.
Durant els deu dies del festival, més de 20 poblacions d’arreu del país acolliran les jornades. Font: Adifolk
Durant els deu dies del festival, més de 20 poblacions d’arreu del país acolliran les jornades. Font: Adifolk

Les 49es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya recuperen el seu format habitual

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Diversos grups internacionals i d'altres catalans, representatius de la cultura catalana, actuaran durant deu dies en més de vint municipis després que l'edició de l'any passat es veiés minvada tant en nombre de grups com en dies.

Les 49es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya (JIF) recuperaran el seu format habitual després que l'edició de l'any passat es veiés minvada pel context de pandèmia, el que va suposar haver de dur a terme una versió reduïda, tant en nombre de grups com en dies. Enguany, el festival internacional de folklore impulsat per Adifolk se celebrarà del 3 al 12 de setembre, amb actuacions a més de vint municipis de tota la geografia catalana.

La inauguració es farà per 25a edició des de Calella, al Maresme, mentre que la cloenda enguany tindrà lloc a la Vila de Montblanc, a la comarca tarragonina de la Conca de Barberà, recuperant així el propòsit del festival de dur a terme cloenda cada any en una demarcació diferent. Així, el president d'Adifolk, Ivan Besora, valora positivament poder tornar a un format estàndard "pràcticament del 100%" després de l'experiència de l'any passat.

A les jornades hi participaran els grups internacionals de la República de Calmúquia, Equador, Macedònia del Nord i Ucraïna; i en representació de Catalunya, a l'acte inaugural a Calella amb l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, la Colla de Colles de Ball de Bastons de Catalunya i la Colla de Geganters de Calella; a l'acte de cloenda a Montblanc amb el Ball de Bastons de Montblanc i el Ball de Gitanos i Gitanes de Montblanc. L'acompanyament musical anirà a càrrec del grup folk Aiguabarreig.

La presentació de les jornades es va realitzar al Palau de la Generalitat a càrrec de Besora, del director del festival Oriol Ramírez i amb l'acompanyament d'honor de l'Hble. Consellera d'Acció Exterior i Govern Obert sra. Victòria Alsina.

"Hem recuperat aquest esperit que pretén el festival de poder arribar al màxim de poblacions arreu del territori", manifesta Besora, que valora positivament les ganes de tornar i la predisposició dels grups participants tant en les Jornades Internacionals folklòriques com en el 33è Aplec Internacional que se celebrarà a l'Alguer (Sardenya, Itàlia), el 24, 25 i 26 de setembre i que comptarà amb la participació de quaranta grups i mil actuants, unes xifres rècord.

Besora defensa la seguretat de la cultura en un moment en el qual el context de pandèmia encara continua present. "La cultura és segura si es vetlla i es treballa per fer-la així, amb totes les normes de seguretat perquè tant els actuants com el públic estiguin segurs, penso que és possible, ho hem demostrat i ho podrem fer", assegura Besora.

L'any vinent es compliran els cinquanta anys del festival internacional de folklore de Catalunya. "Hem engegat una comissió pels cinquanta anys, una edició en la qual no només volem treballar la part festiva, amb els principals esdeveniments d'Adifolk, sinó també amb una part històrica de recuperació de memòria", explica el president d'Adifolk.

Afegeix un comentari nou