Les dones al tercer sector cobren un 7% menys que els homes
Comparteix
La Plataforma del Tercer Sector ha publicat un estudi que avalua la qualitat de l’ocupació en el tercer sector a l’Estat espanyol.
La feminització, l’alta qualificació, les jornades parcials i els contractes indefinits caracteritzen un sector que, alhora, compta amb un personal molt satisfet amb la seva feina. A grans trets això és el que conclou l’estudi presentat per la Plataforma del Tercer Sector: ‘Calidad del empleo en el Tercer Sector: un panorama integral en 2023’, que també posa sobre la taula l’escletxa salarial entre dones i homes.
Es tracta d’un sector que l’any 2023 donava feina a 528.126 persones, majoritàriament a través d’organitzacions petites, que escassament superen les 50 persones treballadores, de primer nivell. Aquest informe posa sobre la taula els punts febles i forts d’un sector que representa el 2,5% del total de persones ocupades a l’Estat espanyol.
📄 En el #DíaDelTrabajo, compartimos la primera investigación sobre la situación laboral del #TercerSector en España: «Calidad del empleo en el Tercer Sector: un panorama integral en 2023»
⬇️ Accede al estudio.https://t.co/uCMQ4yZ4LO pic.twitter.com/y9aVJ3Uv1H— Plataforma del Tercer Sector (@Plataforma3sect) May 1, 2024
La temporalitat marca el tercer sector
Tot i la reforma del 2023, segons les dades obtingudes les entitats més petites (de menys de 30.000 euros anuals) presenten dificultats per a l’estabilitat laboral, amb només el 60% de contractes indefinits, i, a més, són les que més persones becàries tenen contractades.
A aquest factor cal afegir l’alta parcialitat pel que fa a la jornada laboral, que representa gairebé la meitat de les persones treballadores (48,1%). En aquest sentit, el tercer sector també es caracteritza per la generalització de jornades de 37,75 hores setmanals, tal com marquen alguns convenis col·lectius.
L’altre llastre que arrossega el tercer sector des de fa temps són els baixos sous, ja que la mitjana salarial del 2023 al sector era de 23.582 €, davant dels 25.353 € a Espanya. L’informe també fa palesa la bretxa salarial entre homes i dones: elles cobren un 7% menys que ells, entre el personal amb jornada completa. Altres estudis com ‘Una perspectiva de gènere a l’ocupació al Tercer Sector’ marquen que a Catalunya l’any 2019 la bretxa salarial era del 2,21%, en termes generals.
!function(){"use strict";window.addEventListener("message",(function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"]){var e=document.querySelectorAll("iframe");for(var t in a.data["datawrapper-height"])for(var r=0;r<e.length;r++)if(e[r].contentWindow===a.source){var i=a.data["datawrapper-height"][t]+"px";e[r].style.height=i}}}))}();
Altres característiques de l’ocupació al sector
Arran de les enquestes realitzades per la Plataforma del Tercer Sector, s’extreu que un 60,68% de les entitats no lucratives ofereixen d’horaris flexibles per a l’entrada i sortida, un 43,61% fan jornada intensiva i 37,1% disposen de teletreball.
També es posa de manifest el bon ambient laboral i la preocupació de les entitats per avaluar-lo. En aquest sentit, “6 de cada 10 persones treballadores del tercer sector assegura comptar amb el suport i la col·laboració del seu responsable directe”. Finalment, el 60,8% del personal treballador al sector assegura que la principal raó de satisfacció per la seva feina és el fet de contribuir a una societat millor, seguit de l’ambient de feina (57,7%) i la possibilitat d’aprenentatge continu (50,5%).
Les entitats estan al dia amb la normativa?
Segons les dades recollides per l’estudi, un 64% de les organitzacions sense ànim de lucre compten amb un pla d’igualtat. També està molt estesa la implementació del canal de denúncies, ja que el 56,8% d’entitats amb menys de 50 persones treballadores -per tant, que no estan obligades- en disposa.
En contraposició, només el 7,9% d’entitats disposa de polítiques de diversitat sexual o ètnica. En aquest sentit, cal assenyalar que des de març de 2024 les entitats amb més de cinquanta persones contractades han de tenir un protocol específic per evitar la discriminació de les persones LGBTI+.
Com són les persones treballadores del tercer sector?
Segons les dades recollides, el tercer sector és un àmbit laboral que proporciona oportunitats laborals a persones amb més dificultats en altres sectors: les dones representen el 79,3% del personal i les que tenen discapacitat, el 4,2% (el segon sector amb més persones treballadores amb discapacitat en té el 2,85%).
Cal afegir un altre perfil, el de les antigues persones voluntàries o antigues usuàries dels serveis, ja que el 59,4% té antigues voluntàries i el 31,3%, usuàries. Es tracta, d’una característica molt singular que no es repeteix en altres sectors i que explica aquesta capacitat del sector de donar oportunitats a col·lectius que no les troben en altres espais laborals.
Reptes per al tercer sector
Sens dubte, el principal repte que planteja l’informe és la millora de les condicions laborals. Es tracta d’un factor que marca des de fa temps el sector i que, sovint, genera altes rotacions i la fuga de talent cap a altres sectors.
L’altre gran objectiu que es posa sobre la taula és l’equitat de gènere, perquè, tot i la feminització del tercer sector, cal reduir l’escletxa salarial, d’alts càrrecs i de tipus de contracte.
Afegeix un nou comentari