Àmbit de la notícia
Formació

Segones oportunitats a Barcelona: formació a mida contra l'abandonament escolar

Entitat redactora
YMCA
  • Joves estudiants de l'Escola de Segones Oportunitats en una de les assignatures transversals del curs
    Joves estudiants de l'Escola de Segones Oportunitats en una de les assignatures transversals del curs Font: YMCA

A Espanya, l’abandonament escolar primerenc continua sent un repte. Per combatre’l, són claus les metodologies personalitzades i actives, com les que aplica el programa 'Recalculant Ruta' de YMCA.

El pròxim 23 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aprenentatge, una data que convida a reflexionar sobre la importància de l'aprenentatge com a motor de creixement i desenvolupament personal i professional. En aquest context, resulta fonamental posar el focus en el desafiament de l'abandonament escolar primerenc a Espanya, un fenomen que continua afectant milers de joves i limitant les seves oportunitats de futur.

El 2024, la taxa d'abandonament escolar primerenc a Espanya va assolir un mínim històric del 13%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Malgrat aquesta millora, Espanya continua sent un dels països europeus amb més abandonament escolar, només superat per Romania. Aquest desafiament continua impactant en el desenvolupament personal i professional de la joventut, així com el creixement econòmic i social del país. L'abandonament primerenc s'associa amb majors taxes d'atur, menor creixement econòmic i una major demanda de vulnerabilitat i prestacions socials, la qual cosa reforça la urgència d'abordar aquesta problemàtica.

Un dels factors clau per combatre l'abandonament escolar és adaptar la formació a les necessitats, interessos i ritmes de cada jove. La formació personalitzada, basada en metodologies actives d'aprenentatge, s'ha demostrat com una eina eficaç per estimular l'interès i la motivació dels/les estudiants. Aquestes metodologies converteixen l'alumnat en protagonista del seu procés formatiu, promovent la participació dinàmica, l'aprenentatge experiencial i el desenvolupament d'habilitats essencials com l'autonomia, la resolució de problemes i el treball en equip. A través de tècniques com la gamificació i l'ús de tecnologia digital, s'aconsegueix un entorn educatiu més atractiu, eficaç i alineat amb la realitat laboral actual.

En aquesta línia, el programa 'Recalculant Ruta' de YMCA, cofinançat pel Fons Social Europeu Plus i el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, ofereix una oportunitat per a joves d'entre 16 i 29 anys que van abandonar prematurament els seus estudis i desitgen reprendre'ls. Aquest programa proporciona itineraris formatius individualitzats que s'ajusten a les fites personals i professionals de cada participant. Entre les seves opcions, es troben l'itinerari educatiu, per a l'obtenció de la titulació d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) o la preparació per a l'accés a cicles formatius de Grau Mitjà; l'itinerari professional, enfocat en l'obtenció de qualificacions acreditades en sectors amb alta demanda laboral; i l'itinerari vocacional, que orienta a les persones joves en l'elecció d'una formació adequada al seu projecte de vida. 

Els joves, els protagonistes 

En Lucas i en Nodal, participants del programa, van trobar l'oportunitat i la motivació en el projecte, al qual van arribar gràcies a la recomanació de la seva orientadora. Ells mateixos comparteixen alguns detalls de la seva arriba a lYMCA: 

"No vaig arribar a treure'm l'ESO, i em vaig inscriure en un PFI de Montatges Elèctrics. Tot i això, no em va anar bé perquè no era quelcom que realment m'agradés, i amb el temps vaig perdre la motivació per a assistir", explica el Lucas. "Sempre m'ha apassionat la cuina, i en aquest curs vaig trobar una veritable oportunitat professional. Mentre buscava el meu camí, vaig decidir inscriure-m'hi, i ha estat una gran decisió". Reconeix que li ha permés adquirir un ofici i aclarir les inquietuds respecte el seu futur. A més a més, agraiex l'acompanyamanet dels companys i els professionals del projecte, l'amabilitat i l'afecte: "Estic segur que aquesta etapa m'ajudarà a seguir endavant amb més felicitat i confiança". 

eL Nodal, per la seva banda, relata que ha tingut molts problemes a l'escola i, que després de viure una etapa conflictiva, va decidir explorar altres oportunitats: "Gràcies a aquest curs, estic recuperant la motivació i les ganes de contruir un futur". 

Gràcies a aquest enfocament personalitzat i a la innovació pedagògica, 'Recalculant Ruta' està aconseguint una formació més inclusiva i connectada amb les necessitats del mercat laboral, oferint als/les joves una segona oportunitat per assolir els seus objectius educatius i professionals. Al març, Barcelona inicia l'itinerari educatiu de preparació per a l'obtenció del títol d'ESO o l'accés a cicles formatius.

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari