Com fer un pla estratègic per les xarxes socials de l'entitat

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Hi ha diversos camins per arribar a un objectiu, però s'han de definir abans. Font: Spencer Likestorun
Hi ha diversos camins per arribar a un objectiu, però s'han de definir abans.
Persones en un concert Font: Thomas Hawk Llicència d'ús CC BY SA
Cal tenir clar quines són les persones a les que us voleu adreçar.
icones de xarxes socials Font: Jason Howie
De xarxes socials n'hi han moltes. Cal escollir el canal correcte.
Publicació de Facebook amb enllaç. Font: Associació per a Joves TEB
Si compartiu un enllaç a Facebook, la xarxa social publicarà una previsualització del contingut, totalment enllaçable.
Previsualització d'un enllaç a Twitter. Font: Associació per a Joves TEB
Si compartiu un enllaç a Twitter, la xarxa social també publicarà una previsualització.
Facebook sense previsualització d'enllaç Font: Associació per a Joves TEB
En canvi si compartiu una imatge i després un enllaç, Facebook només farà enllaçable l'enllaç.

Com fer un pla estratègic per les xarxes socials de l'entitat

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

Les xarxes socials s'han convertit en un dels primers canals de comunicació de les entitats, associacions i ONG. Per comunicar correctament, cal crear un pla estratègic per les xarxes socials.

Les xarxes socials s'han convertit en un dels principals canals de comunicació de les entitats, associacions i ONG de Catalunya. Mitjançant els comptes d'usuaris de les xarxes socials, es poden comunicar diversos missatges com: activitats, apunts del blog, contacte, valors, campanyes de microfinançament o missió. Aquestes comunicacions arriben a molta gent. Actualment, segons l'últim informe de la «Sociedad de la Información en España», a Catalunya, el 82,9% de les llars, tenen connexió Internet i un 66,9% participa en les xarxes socials. I això, segurament anirà en augment.

Però per comunicar efectivament i correctament, cal desenvolupar una estratègia de comunicació que permeti a les entitats, associacions i ONGs. En aquesta estratègia cal identificar diversos aspectes relacionats amb els vostres objectius, la massa social i les característiques de la vostra entitat. Cal recollir tots aquests aspectes en un document per poder ordenar les vostres idees i encaixar-les en algun dels objectius que us heu proposat prèviament. Aquest document serà un document dinàmic que podreu anar modificant, segons l'evolució de l'entitat.

A continuació us fem una petita sèrie de recomanacions que poden ajudar-vos a crear el pla estratègic a les xarxes socials.

 • Establiu objectius

Moltes entitats obren un canal de comunicació en alguna xarxa social, i comencen a publicar sense pensar quina repercussió pot tenir cada publicació. Fer-ho així, és un error. Abans d'obrir els canals i començar a publicar, cal definir quin són els vostres objectius. Per exemple:

 • Augmentar el trànsit de visites a la pàgina web de la vostra entitat.
 • Augmentar les donacions mitjançant la vostra pàgina web.
 • Augmentar el nombre de subscriptors al vostre butlletí electrònic.
 • Vendre més marxandatge de la vostra botiga electrònica.
 • Ressaltar la vostra marca.
 • Augmentar el nombre de socis i sòcies.

A part de tots aquests exemples, poden haver-hi molts més objectius. Cal que els penseu bé i que els definiu perfectament.

 • Conegueu bé la vostra audiència

A vegades les xarxes socials semblen un món paral·lel, on conviuen 2,8 bilions de persones. Totes aquestes persones són diferents, les unes a les altres. Cadascú té unes característiques que els fa únics i sovint, comparteixen aquestes característiques amb altres grups de persones.

Per comunicar bé, cal tenir en compte qui són les persones destinatàries dels vostres missatges. Qui millor que vosaltres, ha de saber com són les persones que estan associades a la vostra entitat: edat, inquietuds, aficions o gustos. És molt important saber tot això, per poder dirigir els vostres missatges a persones similars a les persones associades. Cal conèixer totes aquestes dades, per saber en quin canal heu de publicar els vostres missatges. No és el mateix publicar un missatge a Instagram Stories que a Twitter!

 • Establiu els canals a les xarxes socials

Un cop ja teniu correctament els vostres objectius i els destinataris i destinatàries dels vostres missatges, cal que penseu correctament quins canals heu d'obrir i quins heu de descartar. Mitjançant la informació detallada anteriorment, penseu:

 • En quines xarxes socials tenen presència els destinataris dels vostres missatges?
 • Per a què s'utilitza cada xarxa social?
 • En quins moments s'utilitza?
 • Com són els tipus de continguts que s'hi publiquen?

Tot això és important. Majoritàriament tothom està a Facebook, però no a Twitter. Els i les més joves, potser estan a Instagram i Snapchat, però en altres xarxes socials no. Potser no us cal estar a Youtube, si no teniu el temps per enregistrar vídeos i editar-los.

A la xarxa podreu trobar diversos informes que us ajudaran a trobar respostes a totes les questions que us plantegeu en aquest apartat. Un d'aquests informes, és el que anualment publica les empreses We are Social i Hootsuite. Altres informes són el de l'estat de la Societat de la Informació a l'estat espanyol, que publica la Fundació Telefònica i l'informe que publica anualment el portal Nonprofit for Tech Good.

 • Feu les publicacions

Ja heu definit els objectius, el vostre públic objectiu i els canals de comunicació on publicareu els continguts. Ara heu de preparar els continguts; com els publicareu o pensar quines són les millors hores del dia per publicar. A la xarxa trobareu molta informació al respecte, però és important que ho avalueu vosaltres mateixos. Molta de la informació que trobareu a la xarxa, possiblement està escrita en un context cultural diferent del vostre, i això pot implicar en l'ús de les xarxes socials. El que heu de fer, és publicar i comprovar el retorn: els comentaris, la interacció o les comparticions de les publicacions.

Tanmateix, us recomanem alguns aspectes que us poden ajudar a fer reflexions:

 • Si cerqueu compartir un apunt del vostre blog, és important compartir l'enllaç amb la previsualització que realitza Facebook. Facebook realitza una previsualització del vostre contingut, amb la imatge que troba al vostre apunt i un petit fragment de text del vostre apunt de blog. Tota aquesta previsualització que fa Facebook, és tot un enllaç. Això ajuda al fet que els vostres seguidors i seguidores de Facebook, puguin acabant visitant el vostre article. A Twitter també passa el mateix, per tant és molt recomanable que no compartiu els enllaços del vostre blog amb una imatge, sinó amb la previsualització que fan les mateixes xarxes socials!
 • Si cerqueu ressaltar la vostra presència, els vostres valors, la vostra missió o la vostra marca/projecte, és important que ho feu mitjançant una imatge. Les imatges ajuden a captar l'atenció de les persones. Aquesta imatge pot ser una fotografia lliure de drets o una composició feta amb un programa de disseny gràfic.
 • El vídeo és un format molt interessant que cal tenir en compte. Pot ajudar a ressaltar la vostra presència i ajudar a informar dels vostres valors. El problema són les hores d'enregistrament i edició, per sort hi han maneres d'estalviar-se molts recursos...
 • A Twitter, és molt interessant que participeu en converses sobre la temàtica de la vostra entitat. Mitjançant el cercador, podreu trobar converses molt interessants, obertes, en les quals podreu participar. És molt important aquest aspecte per poder guanyar visibilitat i que us reconeguin.
 • I sobretot, heu de publicar publicacions rellevants pel vostre públic objectiu. És molt important que les publicacions que feu, siguin de l'interès del vostres seguidors i seguidores, i futurs associats i associades de la vostra entitat.
 • Comproveu l'èxit de les vostres publicacions.

Un cop heu publicat les vostres publicacions, heu d'avaluar els resultats. Tot i que les eines que us ajuden a programar les publicacions són molt interessants, és molt important que doneu un cop d'ull a les eines d'estadístiques de les mateixes xarxes socials. A Facebook trobareu les estadístiques a les opcions de la pàgina i a Twitter, a la seva pàgina d'analytics. Generalment, els termes que heu de familiaritzar són els següents:

 • Facebook:
  • «Engagement» o compromís: és l'índex que surt de calcular la mitjana d'interaccions, com comentaris, icones de satisfacció o rebuig o comparticions.
  • Abast: el nombre de persones que han vist la vostra publicació. Cal diferenciar l'abast orgànic de l'abast mitjançant publicacions de pagament.
  • Interacció: hi ha dos valors el nombre de persones que han fet un clic al vostre enllaç i el nombre de reaccions, comentaris i comparticions.
  • Nombre de persones que els hi agrada la vostra pàgina.
 • Twitter
  • Impressions: el nombre de persones que han vist la vostra piulada. És l'equivalent a l'abast de Facebook.
  • Interaccions: el nombre de vegades que han fet un clic, retuit, comentari o un m'agrada a la vostra publicació.
  • Taxa d'interacció: és el nombre d'interaccions dividit pel nombre total d'impressions.
 • Instagram (Només pel perfil d'empresa o entitat)
  • Impressions: el nombre de total que la teva publicació s'ha vist.
  • Abast: el nombre de comptes d'usuari o usuària que ha vist la teva publicació.
  • Interacció: nombre de vegades que les persones han comentat la vostra publicació.

Afegeix un comentari nou