Eines i recursos per fer cartells!

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
Logotip de la extensió GMIC Font: GMIC
GMIC és una extensió que aporta una gran quantitat de filtres a GIMP.

Eines i recursos per fer cartells!

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Resum: 

A Internet existeixen moltes eines i recursos que us poden ajudar a crear els cartells dels vostres esdeveniments i activitats. Les següents eines i recursos tenen una llicència d'ús gratuïta o són recursos de llicències lliures.

Les entitats i associacions organitzeu activitats constantment. Aquestes activitats, necessiten una difusió per arribar al públic objectiu que voleu arribar. Per a fer-ho, podeu utilitzar les xarxes socials i tot l'entorn digital. Però els cartells, també són una bona eina per arribar a un altre públic que, potser, no es connecta tant a Internet. Per a fer-ho, necessiteu els instruments necessaris.

Mitjançant diverses eines i recursos, podreu començar a crear cartells que us puguin ajudar a millorar la comunicació visual de l'entitat. A continuació us fem una descripció d'unes quantes eines i recursos gratuïts o amb llicències Creative Commons, que podreu fer servir per la comunicació gràfica de la vostra entitat!

Esbossos amb AutoDraw

Abans de començar a utilitzar eines, heu de tenir una idea. Per fer una idea, molt probablement necessitareu una llibreta per dibuixar esbossos. Però una llibreta no és digital. Per solucionar aquest problema, existeix una eina molt bona anomenada AutoDraw.

AutoDraw és una eina gratuïta de Google que serveix per fer esbossos de dibuixos. Mitjançant aquesta eina podreu dibuixar la vostra idea de disseny. Un cop l’heu dibuixada us la podeu descarregar. Posteriorment, podreu importar aquest dibuix a una altra eina de disseny.

La particularitat d’aquesta eina és que funciona amb la tecnologia «Machine Learning». Aquesta tecnologia interpreta el dibuix que estàs fent i et proposa algunes solucions. Amb aquesta tecnologia us estalviareu moltes hores de feina.

Crear cartells amb Canva

Canva és una pàgina web que permet crear dissenys molt senzills a partir d'unes plantilles, tipografies i patrons. Canva permet crear publicacions amb diferents mides com: diverses publicacions a Facebook, infografies, diverses publicacions a Twitter, portades de revistes, targetes de visita o invitacions, entre d'altres. Però una de les mides que també poden servir molt bé per la vostra entitat, són els pòsters o els cartells en mida A4.

Un cop heu escollit la mida corresponent, Canva us dona vàries opcions com la disposició dels diferents elements que tindrà el vostre cartell. Això ho fa amb diferents exemples que us poden servir com a inspiració del vostre cartell. Quan ja teniu la disposició dels elements escollida, podreu escollir els elements que voleu afegir al vostre cartell. La gran majoria d'aquests elements són gratuïts, però també podeu trobar alguns elements que són de pagament. Aquests elements són:

  • Fotografies gratuïtes de bancs d'imatges.
  • Graelles.
  • Marcs.
  • Elements de forma.
  • Línies.
  • Il·lustracions.
  • Icones.
  • Gràfics estadístics.

Amb els elements ja inclosos dins les seves graelles, podreu afegir també tota la part del text. Canva disposa de moltes tipografies i elements decoratius per les tipografies. Des de text de capçalera, subtítols o cos de text amb diferents fonts tipogràfiques amb diferents mides i formes. Canva també permet afegir patrons de fons per crear ambients més distesos. En aquest cas, Canva no disposa de moltes varietats i segurament haureu de pagar un dòlar per utilitzar altres patrons. En cas que tots els elements, textos i patrons que us ofereix Canva no us agradin, també podeu pujar-los del vostre ordinador o importar-los d'altres llocs com Facebook.

Canva utilitza un simple però molt efectiu sistema per col·locar tots aquests elements, texts, patrons i formes. Cada cop que inseriu un element, Canva el registra com si fos una capa nova. Mitjançant dos simples botons, i l'element seleccionat, podreu situar l'ordre de visibilitat d'aquest element.

Per últim, Canva permet descarregar el cartell que realitzeu amb extensió PDF per tal que podeu anar directament a la impremta.

El programa de disseny vectorial Inkscape

Inkscape és una aplicació que us podeu instal·lar al vostre ordinador (GNU/Linux, Windows i Mac) i què permet crear dibuixos vectorials i controlar la disposició dels elements per realitzar peces de cartellisme o altres tipus de formats gràfics. Si les eines 2.0 estan un pèl limitades, amb Inkscape no tindreu cap tipus de limitació.

Amb Inkscape podreu crear diferents peces gràfiques com cartells, tríptics, díptics, «flyers»... Inkscape té formes il·limitades perquè la mida de la peça, la podeu definir vosaltres mateixos. A part, té un avantatge molt gran. Com que Inskcape és vectorial, podreu crear diferents mides de la vostra creació amb molta facilitat.

Inkscape funciona amb un sistema de capes que permet inserir diferents elements de dibuix (curves, línies, quadrats, cercles), tipografies i colors. A part, Inkscape permet importar molts recursos gràfics per incorporar-los al vostre cartell.

Una de les característiques principals de Inkscape, és la forma d'organitzar tots els elements que formen part del vostre cartell. Mitjançant les graelles i guies, podreu construir l'esquelet del vostre cartell. Inkscape també té un sistema d'organització de capes molt fàcil i un potent sistema d'alineació d'elements. Mitjançant quatre clics, podreu crear el vostre cartell!

Com que Inkscape és programari lliure, i a més a més, gratuït, hi ha una comunitat molt potent al darrera de l'eina. Molta gent dedica part del seu temps lliure a la creació de tutorials, manuals i també a la creació de filtres que podreu aplicar a la vostra peça gràfica, i extensions que us facilitaran el treball.

Un cop heu acabat de dissenyar el vostre cartell, podreu desar-lo com si fos un arxiu PDF preparat per imprimir o un SVG preparat per a canviar de forma.

El retoc d'imatges amb GIMP

Tot i què hi ha molta gent que utilitza GIMP per crear els seus propis dissenys, volem destacar-vos la funció principal d'aquesta eina: el retoc d'imatges. Mitjançant GIMP podreu preparar les fotografies, imatges, icones i pictogrames que posteriorment formaran part de tot l'entramat d'elements de la vostra peça gràfica.

Amb GIMP podreu ajustar el contrast d'una imatge, la brillantor, la saturació o els nivells de colors. També podreu canviar la mida de la imatge o fotografia, retallar-la o copiar certs elements que us poden interessar.

Una de les 5 funcions més característiques de GIMP, és la possibilitat d'afegir fons transparents a certes imatges. Això facilita que podeu incorporar aquests elements en un programa per fer el disseny del vostre cartell. Mitjançant GIMP i un banc d'imatges lliures, podreu retallar molts elements de les fotografies, afegir el canal de transparència i incorporar-lo en el disseny d'un cartell, d'una forma molt simple.

L'altra característica principal de GIMP, és el conjunt de filtres que té aquesta eina. GIMP disposa de gairebé 100 filtres ordenats en diferents categories. L'aplicació d'aquestes filtres, permet modificar la imatge deixant-la, gairebé, com a nova.

Tal i com hem comentat, hi ha molts usuaris i usuàries que utilitzen GIMP per crear cartells. Nosaltres no ho recomanem, ja que no incorpora tantes funcionalitats per aquest fi. El sistema d'alineació no és adient per organitzar els diferents elements. També s'ha de tenir en compte que el sistema de capes de GIMP, no és tan fàcil de tractar com el d'altes programes.

GIMP és programari lliure i totalment gratuït. Darrera de GIMP hi ha una comunitat molt gran que desenvolupa millores a l'eina, tutorials i manuals perquè tothom pugui aprendre el seu funcionament.

El plugin G'MIC per GIMP

GIMP és una genial eina per retocar fotografies, molt completa que segurament us farà oblidar de Photoshop. Però una de les particularitat que segurament molts de vosaltres desconeixeu, és la possibilitat d'afegir extensions. Amb les extensions, creades per grups d'usuaris i usuàries, l'eina encara millora molt més.

Una d'aquestes extensions és G'MIC. G'MIC és una extensió impressionant que, per activa o per passiva, tots els GIMPs l'haurien de tenir instal·lada. Aquesta extensió, creada per una comunitat molt forta, aporta una col·lecció molt gran de filtres. Amb tots aquests filtres, gairebé podreu editar les imatges amb quatre clicks.

Lo bo d'aquesta col·lecció de filtres, és que el sistema de previsualització i configuració està molt ben fet. Mitjançant la selecció de filtre, apareix una finestra de previsualització i la configuració del mateix filtre.

Per instal·lar aquesta extensió a l'Ubuntu, és recomanable que seguiu aquestes instruccions. G'MIC també el podreu trobar en línia.

Imatges lliures amb Flickr

Qualsevol cartell pot contenir imatges que provenen de fotografies. Aquestes fotografies, però, haurien de ser amb llicències Creative Commons. De llicències Creative Commons n'hi han unes quantes, i la que més us interessa, és la que permet modificar la forma i el contingut de la fotografia. Mitjançant aquesta llicència, podreu retallar els elements de la fotografia per afegir-los després a Canva, Inkscape o GIMP.

Un dels recursos més interessants per trobar imatges lliures, és Flickr. Flickr té un cercador molt potent que permet aplicar els següents filtres:

  • Cercar imatges llicència Cretive Commons.
  • Cercar imatges llicència Creative Commons amb ús comercial.
  • Cercar imatges llicència Creative Commons amb la modificació permesa.

Si cerqueu una temàtica i filtreu amb l'últim filtre, trobareu totes les imatges que podreu descarregar i modificar, per incorporar-les al vostre cartell.

Tipografies lliures amb The Font Library

Dins el cartell, hi han molts elements importants com poden ser les il·lustracions o les fotografies. Però un dels més interessants a tenir en compte, són les tipografies. Mitjançant la tipografia, podreu ajudar a ressaltar o més llegibles els textos que formen part del vostre cartell.

De tipografies en podreu trobar moltes a la xarxa. Però moltes són de pagament i no permeten la modificació de l'obra. Per solucionar aquest petit entrebanc, podreu provar les tipografies que trobareu al banc The Font Library. Aquest banc de tipografies, és un directori molt complet que conté moltes tipografies lliures. Aquestes tipografies estan agrupades per les següents categories:

  • Tipografies pal sec.
  • Tipografies pal serif.
  • Tipografies diplay.
  • Tipografies lettering.
  • Tipografies de punts.

Una de les característiques de The Font Library, és que també té tipografies en Àrab, Ciril, Hebreu, Thai...

Pictogrames, icones, ornamentacions i patrons de fons.

A la xarxa també trobareu molts recursos sobre pictogrames, icones, ornamentacions i patrons de fons. A continuació us anomenem alguns d'aquests recursos gràfics lliures:

  • Flaticon: mitjançant flaticon podreu trobar més de 240000 icones en format vectorial gratuïts.
  • Entypo: aquí podreu descarregar-vos més de 400 pictogrames gratuïts i de llicència CC BY SA 4,0.
  • Freepik: aquí podreu trobar més de 16000 ornamentacions per utilitzar lliurement als vostres cartells.
  • Vecteezy: aquí podreu trobar més de 8900 patrons per utilitzar com a fons del vostre cartell.