Àmbit
Informàtic

Com contribuir a la Viquipèdia

Autor/a
Jonathan Pasquier
Logotip Viquipèdia. Autoria: AzaToth

La Viquipèdia és un projecte d'enciclopèdia multilingüe, escrit de forma col·laborativa per milers d'usuaris i disponible sota llicència lliure. Un dels principis fundadors del projecte és que qualsevol ha de poder participar en la redacció i la millora dels articles. En aquesta càpsula, descobrirem com aportar-hi la nostra contribució.
 

Índex

Presentació de la Viquipèdia

La Viquipèdia és un projecte d'enciclopèdia que va iniciar l'any 2001 en Jimmy Wales, un emprenedor americà.
Jimmy Wales presenta la Viquipèdia com un esforç per crear i distribuir la millor enciclopèdia lliure possible a cada persona del planeta en la seva llengua materna.
Actualment, el projecte allotja uns 10,000,000 articles repartits entre més de 250 versions de la Viquipèdia, representant cada versió una llengua diferent.
La versió catalana és la quinzena més important pel nombre d'articles, amb més de 140,000 articles
Els continguts publicats a la Viquipèdia ho són sota una llicència lliure (la llicència de documentació lliure de GNU: GFDL) així que qualsevol els pot modificar i redistribuir.
Contribuir a la Viquipèdia és una bona manera de compartir els coneixements, de conèixer a gent apassionada i d'aprendre coses noves. A més a més, és divertit!
Llanceu-vos-hi!

 

Crear-se un compte d'usuari

No és necessari tenir un compte d'usuari per poder editar pàgines de la Viquipèdia.
Tanmateix, els usuaris registrats es beneficien d'uns quants avantatges:

  • tenen a la seva disposició una pàgina personal, on els altres viquipèdistes poden comunicar-se amb ells
  • poden seguir més fàcilment els seus articles i contribucions
  • poden participar en votacions i presa de decisions
  • poden personalitzar l'aspecte de la Viquipèdia
  • etc.

Per registrar-nos, ens dirigim cap a la pàgina de la Viquipèdia. Allà, fem clic a l'enllaç que trobarem a dalt a la dreta, on posa "Inicia una sessió / crea un compte". En la pàgina que s'obre, fem clic a "Registreu-vos-hi".
Omplim el formulari amb les nostres dades i fem clic a "Crea un compte". Si el procés s'acaba amb èxit, serem redirigits cap a una pàgina de benvinguda.

A partir d'ara cada vegada que tornem a la Viquipèdia, podrem identificar-nos fent clic a l'enllaç esmentat precedentment (Inicia una sessió / crea un compte) amb el nom d'usuari i la contrasenya que acabem de donar.
 

Descobrir la interfície

Mediawiki és el programa utilitzat per la Viquipèdia per permetre la consulta i l'edició dels seus continguts. A continuació examinarem els principals elements que composen la seva interfície.

A l'esquerra trobem una columna amb 5 mòduls:

  • El mòdul de navegació, que ens permet arribar ràpidament a les principals pàgines de la Viquipèdia.
  • El mòdul "comunitat" que proposa enllaços cap a pàgines d'interès per als contribuïdors.
  • En aquest mòdul podem destacar el portal viquipedista, una pàgina que agrupa tota la informació necessària per poder contribuir de manera eficaç, i La Taverna, un lloc de trobada virtual dels viquipedistes on es pot parlar de qualsevol tema.
  • El mòdul de cerca, que ens permet localitzar ràpidament una pàgina.
  • El mòdul d'eines, amb diverses eines per ajudar-nos en la nostra feina d'edició.

Finalment, trobem el mòdul "altres llengües" amb enllaços cap a versions del mateix article en altres idiomes. Per exemple, si mirem l'article "Catalunya, trobarem en aquest mòdul un enllaç cap a l'article en castellà "Cataluña".

En la columna principal, a dalt de tot, trobem 4 pestanyes:

  • La pestanya "pàgina", activada per defecte, que ens permet consultar l'article.
  • La pestanya "discussió", que ens porta a una pàgina especial on podrem parlar de l'article amb altres contribuïdors (per exemple si tenim un dubte sobre la fiabilitat d'una informació presentada en l'article, o bé si ens preparem a fer una modificació important a l'article).
  • La pestanya "edita", que ens permet editar el contingut de l'article. A vegades, aquesta pestanya està desactivada i reemplaçada per una pestanya "mostra codi font". Això significa que l'edició de la pàgina està temporalment desactivada, per evitar el vandalisme.
  • La pestanya "historial", que ens permet consultar les versions anteriors de l'article. En efecte, cada vegada que es modifica un article es conserva una versió del que hi havia abans.


 

Primeres passes

Per donar les nostres primeres passes com a editors de la Viquipèdia, farem servir la pàgina de proves

Aquesta pàgina és una pàgina especial on podrem fer totes les proves que desitgem sense tenir por de trencar res.

Després d'haver fet un clic a la pestanya "edita", ens trobem amb un quadre de text amb el codi wiki de la pàgina.

Aquest codi no és res més que el text de la pàgina amb alguns elements de sintaxi específics per aplicar format al text.

Els elements de sintaxi més comuns són:

  • els enllaços interns (és a dir els enllaços entre articles de la Viquipèdia), que es creen posant unes claus dobles al voltant del títol d'un article [[Viquipèdia]]
  • els encapçalaments, creats amb el símbol =
  • == Encapçalament de nivell 1 ==
  • === Encapçalament de nivell 2 ===
  • el text en negreta i en cursiva: '''aquest text es mostrarà en negreta''' i aquest ''en cursiva''
  •  

Només amb aquests 3 elements, ja podem començar a editar i donar una mica de format a pàgines de la Viquipèdia!

Un clic al botó "Mostra previsualització" ens permetrà comprovar l'aspecte de les nostres modificacions i un clic a ¿Desar la pàgina¿ validarà definitivament els nostres canvis.

Per completar el nostre coneixement de la sintaxi wiki, podrem consultar la pàgina "com s'edita"

 

Participar a la vida de la Viquipèdia

La Viquipèdia no només és un projecte d'enciclopèdia sinó que és també una gran comunitat de contribuïdors.

Si tenim dubtes a l'hora de modificar un article o si tenim ganes de xerrar una estona, podem dirigir-nos a la l'àrea comunitària on trobarem recursos per ajudar-nos així com espais de discussió.
Un clic a l'enllaç "Portal viquipedista" de la columna ens portarà a una pàgina on estan llistats tots els recursos disponibles pels contribuïdors.

Aquest portal inclou també uns quants enllaços cap a pàgines de discussió on solen quedar els contribuïdors.

Per exemple, la Taverna agrupa espais de discussió que tracten sobre el funcionament de la Viquipèdia (normes d'edició, preguntes tècniques, etc.). En canvi, les pàgines de  presa de decisions permeten discutir sobre les diferents decisions que s'han de prendre respecte a l'eliminació de pàgines, l'elecció d'administradors, etc.

Per participar en qualsevol d'aquests espais, un clic a la pestanya "edita" i endavant!

 

Etiquetes

Comparteix i difon