Àmbit
Informàtic

Directori d’eines d’intel·ligència artificial generativa per a entitats

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Ara per ara, la intel·ligència artificial és clau en molts sectors socials, també en el tercer sector.
    Ara per ara, la intel·ligència artificial és clau en molts sectors socials, també en el tercer sector. Font: Pixabay

Des de Xarxanet, fem un recull dels nostres principals recursos sobre intel·ligència artificial per fer més fàcil el dia a dia de les entitats.

La intel·ligència artificial ha esdevingut una eina clau en molts àmbits de la nostra vida, des de l’educació i el món laboral fins a la creació de continguts i la gestió de dades. La seva presència creixent genera tant entusiasme com interrogants, sobretot pel que fa a les seves aplicacions pràctiques i les implicacions ètiques que comporta. Entre totes les eines disponibles, ChatGPT s’ha convertit en un dels referents més coneguts, però el ventall de possibilitats que ofereix la IA va molt més enllà.

Amb l’objectiu de facilitar la comprensió i l’ús responsable d’aquestes tecnologies, des de Xarxanet hem preparat aquest recurs que recull diversos continguts i eines vinculades a la intel·ligència artificial. Des de la generació d’imatges o sons fins a la visualització de dades o el desenvolupament de programari lliure, les opcions són diverses i adaptables a les necessitats de cada persona o entitat. Tot plegat, sense perdre de vista la importància d’abordar la IA amb esperit crític i reflexiu.

Índex

Chat GPT: la intel·ligència artificial estrella

És pràcticament impossible sentir el terme ‘intel·ligència artificial’ i no pensa automàticament en Chat GPT. Aquest bot conversacional d'intel·ligència artificial desenvolupat per l’empresa OpenAI l’any 2022 ha impactat en tots els aspectes de les nostres vides: des del món laboral, fins a la comunicació, passant també pel sistema educatiu. 

Ja a principis de 2023, a Xarxanet vam publicar el reportatge ‘ChatGPT: ens pot substituir la intel·ligència artificial?’ on parlàvem de l’afectació que podia tenir aquesta nova tecnologia en el món laboral. Ja en aquell moment, Jordi Serrano, del Future For Work Institute, i membre del consell assessor de la Fundació Factor Humà, advertia que la intel·ligència artificial suposava una de les "màximes inquietuds" de l’àmbit laboral

En el mateix article, Héctor Gardó, director d'equitat digital de la Fundació Bofill, posava el focus en la importància d’abordar aquestes eines amb perspectiva crítica, a més d’afirmar que ChatGPT "no treballa de manera competencial, no acompanya el creixement educatiu i humà del seu alumnat, no inspira i genera curiositat, ni motiva o estimula el pensament crític".

Tenint en compte aquesta perspectiva, des de Xarxanet també van publicar la peça ‘Per a què es pot fer servir ChatGPT?’, on es recullen algunes de les funcionalitats principals d’aquesta eina, com ara la creació de continguts per xarxes socials o la redacció d’articles.

Creació d’imatges, sons i música

Com ja s’ha mencionat a l’apartat anterior, una de les principals aplicacions de la intel·ligència artificial generativa és la creació de continguts, que no només han de ser text, sinó que poden ser també imatges o sons

Al recurs ‘Crea imatges amb Stable Diffusion, la intel·ligència artificial generativa i oberta’ se’ns presenta aquesta eina oberta que permet crear imatges detallades a partir de descripcions de text i que pot ser molt útil per a entitats que busquin potenciar el seu disseny gràfic i la part visual de les seves activitats o campanyes.

Aquesta generació de continguts, també pot ser en format àudio, tal com expliquem a la guia ‘Genera la teva pròpia música i efectes de so amb AudioCraft’ de l’apartat de recursos de Xarxanet. AudioCraft és una altra eina generativa que permet generar música, efectes sonors i altres tipus de contingut sonor partint de descripcions de text, arxius d’àudio existents o combinacions d’ambdós.

Visualització de dades

Una altra de les aplicacions que pot tenir la intel·ligència artificial és visualitzar continguts i informació que ja tenim creada o recollida de manera que sigui més entenedora o atractiva. En el cas de les entitats, això es pot traduir en elaborar visualitzacions de dades que presentin de manera clara i efectiva la informació que recollim en la nostra memòria anual. D’aquesta manera, la transparència i la comunicació de l’impacte de la feina realitzada són molt més fàcils. 

Al recurs ‘3 eines d'intel·ligència artificial basades en programari lliure per a la visualització de dades’, us presentem Redash, que permet crear taules de registre i informes interactius, Metabase, especialitzada en la creació de panells de control interactius i informes gràfics, i Apache Superset, que perfet elaborar mapes geoespacials o línies temporals.

 

 

També hi ha intel·ligència artificial lliure!

Igual que relacionem la intel·ligència artificial amb ChatGPT, sovint també la relacionem amb grans empreses tecnològiques que tenen el monopoli de les eines, però això no és del tot així. Ja hi ha moltes eines d’intel·ligència artificial obertes i de programari lliure que permeten tenir les mateixes prestacions que les privatives, però amb tots els valors.

Per poder trobar-les i tenir-ne accés, va sorgir TensorFlow, una biblioteca de programari de codi obert desenvolupada per Google per a l'aprenentatge automàtic i l'aprenentatge profund. Aquesta biblioteca, a més de poder adaptar-se a projectes de dimensions variades, té una gran comunitat que dona suport tècnic i ofereix una gran varietat de recursos pràctics, entre els quals es troben tutorials i documentació detallada. 

Podeu saber més sobre aquesta eina al recurs de Xarxanet, ‘Descobreix TensorFlow, la biblioteca de programari de codi obert’.

Ètica, reflexió i perspectiva crítica des de les pròpies eines

Al final, el millor per entendre una nova tecnologia – i més, una amb tant impacte com la intel·ligència artificial – és testejar-la i intentar aprendre de tot allò que ens pot ensenyar, sense perdre la perspectiva crítica i de reflexió

Al recurs de Xarxanet ‘7 eines per reflexionar sobre l'ús de la intel·ligència artificial’, es parla d’algunes de les principals eines d’intel·ligència artificial generativa que tenim en obert al nostre abast i s’explica quina reflexió en podem extreure, desmuntant el mite que la intel·ligència artificial acabarà per substituir les feines que ara realitzen les persones. 

Per exemple, en el cas de DALL-E, una de les eines que es cita al recurs, es parla que, tot i que aquesta eina pot crear imatges, mai seran tan complexes com les reals. O, tornat al cas de ChatGPT, el recurs ens convida a reflexionar sobre com els textos redactats per persones tenen el valor afegit de l’experiència personal, girs narratius o idees més originals.

Comparteix i difon