Dolors Terradas: "Som de les poques organitzacions internacionals que hem sobreviscut al Pla de l'Estany"

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
Dolors Terrades és una de les vocals de Banyoles Solidària. Font: Dolors Terrades Font: Dolors Terrades
Dolors Terradas és una de les vocals de Banyoles Solidària. Font: Dolors Terradas
Un dels projectes més consolidats de Banyoles Solidària és la construcció d'escoles.  Font: Banyoles Solidària
Un dels projectes més consolidats de Banyoles Solidària és la construcció d'escoles. Font: Banyoles Solidària
Des de Banyoles Solidària també tenen marxa projectes locals.  Font: Banyoles Solidària
Des de Banyoles Solidària també tenen marxa projectes locals. Font: Banyoles Solidària

Dolors Terradas: "Som de les poques organitzacions internacionals que hem sobreviscut al Pla de l'Estany"

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

L'ONG Banyoles Solidària treballa des de l'any 1994 per potenciar la solidaritat ajudant en projectes socials en zones poc desenvolupades de Nicaragua, El Salvador i Gàmbia.

Banyoles Solidària és una ONG que impulsa la cooperació solidària amb els països del Sud fomentant els agermanaments de Condega (Nicaragua), la comunitat Segundo Montes (El Salvador), i Kerewan i Sare Yewtou (Gàmbia). En aquests països es construeixen escoles, s’ajuda econòmicament amb beques escolars i de donació de materials escolar i esportiu, es fomenta el desenvolupament agrari amb microcrèdits, donació de maquinària, ajuda pels regadius o molins, dipòsits per al gra, etc.

També tenen una branca de serveis socials on ajuden als nens i nenes de carrer, al transport comunitari, a l’apadrinament d'infants discapacitats... i una altra d’atenció sanitària en què col·laboren en la construcció i dotació de dispensaris, tramesa de medicaments o formació de personal sanitari.

Des de Xarxanet parlem de totes les activitats i projectes internacionals que tenen en marxa amb una de les persones fundadores i vocal de Banyoles Solidària, Dolors Terradas.

Què és Banyoles Solidària?

És una ONG que treballa en països i zones menys desenvolupades del Sud, a favor del desenvolupament i la solidaritat. Tenim projectes solidaris tant internacionals com locals. Per exemple, a la gent d’aquí, l'ajudem a fer papers, a què es puguin empadronar... També participem en totes les accions que es fan a Banyoles que tinguin a veure amb la solidaritat. Intentem, dins les nostres possibilitats, organitzar xerrades, sortides, etc. sempre d’acord amb la nostra tasca.

Som poca gent, però intentem treballar tot el que podem, i déu-n’hi-do la feina que fem.

Com neix l’entitat?

Érem unes cinc o sis persones amb motes ganes d’ajudar. Una d’aquestes persones va estar Gàmbia, ens va trobar i vam començar a fer aquesta associació per al desenvolupament. La primera idea va ser Nicaragua, però de seguida vam començar a Gàmbia i després al Salvador. La majoria de nosaltres ja havíem estat en altres organitzacions, però va ser la dona que havia estat a Gàmbia la que ens va ajuntar.

Teniu projectes a Nicaragua (Condega), El Salvador (Segundo Montes) i Gàmbia (Kerewan i Sare Yewtou). Com s'organitzen des d'aquí?

Des de l’entitat tenim a persones fixes en aquells països, el que nosaltres anomenem contrapart. Hi ha persones que es dediquen més a una zona o a una altra i a cada lloc tenim una contrapart. Igualment, intentem que cada vegada que es fa un projecte gran allà, un de nosaltres hi vagi perquè no es perdi el contacte. També des de Gàmbia i El Salvador han vingut a Banyoles per fer acompanyament.

Quina tasca dueu a terme en aquests països?

Depèn una mica de cada zona, cada lloc té la seva idiosincràsia... En el cas de Segundo Montes, gairebé tots els projectes que hem fet han estat escoles, i ara tots els pobles petits en tenen. A Nicaragua depèn de les circumstàncies, hem fet des d’espais comunitaris fins a escoles o ajudes concretes a pobles petits, com molins o pous. I a Gàmbia, sobretot desenvolupament rural, com el dispensari.

Com es financen les iniciatives que teniu en marxa?

Tenim tres línies de projectes: les assignacions fixes que ens dona l’Ajuntament de Banyoles, les ajudes dels ajuntaments dels municipis del Pla de l’Estany i els diners propis de Banyoles Solidària, que recollim a través de parades i participacions.

Amb l’ajuntament de Banyoles tenim un conveni pel qual ens aporten diners per un projecte, i cada any el destinem a un dels tres països on més treballem. I últimament hem ampliat el camp d’acció local a tota la comarca del Pla de l’Estany i no només Banyoles; ara tots els municipis de la comarca estan col·laborant com poden en projectes d’aquests països, com ajudar-nos en escoles o dispensaris. A més de les col·laboracions dels nostres socis i sòcies i de les subvencions del Consell Comarcal pels projectes locals.

Com us han acollit en aquests països?

Molt bé. Cada vegada que hi anem, som ambaixadors de Banyoles. Ja ens coneixen. Per exemple, al Salvador tenim un 'pickup' que posa "Banyoles Solidària!". En escoles o biblioteques també surt el nostre nom. I una anècdota és que al dispensari de Kerewan hi és el missatge escrit “Banyola Solidarity”.

I com és la relació institucional amb els organismes d’allà?

No tenim massa relació, de fet hem tingut algun problema. Algunes de les organitzacions amb què cooperàvem han plegat. I en el cas de Segundo Montes, la senyora que feia de contacte va morir. Així que hem quedat més reduïts en aquests aspectes.

Però en altres casos, com amb el dispensari de Kerewan, el govern s’ha fet càrrec d’acabar-lo, millorar-lo i, fins i tot, d’ampliar-lo. Vam parlar amb ells perquè nosaltres podíem fer més.

Teniu pensat ampliar la zona d’actuació?

No, perquè no hi arribaríem. Són zones grans. A Gàmbia ajudem també a un altre poble des del 2018 (Sare Yewtou), perquè és un poble petit. A Nicaragua hi ha uns quinze o vint pobles petits al voltant, si volguéssim ampliar. I a Segundo Montes vam fer una escola a Hondures, però després es va encarregar el govern de continuar amb les obres.

Useu la figura de padrins. De què es tracta?

L’utilitzem sobretot a Segundo Montes i a Condega. Hi ha gent privada de Banyoles, alguns socis i altres no, que apadrinen a nens. A Nicaragua estan en una escola de nens discapacitats, que tenen les escoles molt lluny d’on viuen. També hi ha apadrinaments per comprar bolquers, llitets, etc. I en el cas del Salvador és un apadrinament d’universitaris, que no tenen diners per pagar el transport.

Teniu contacte amb altres ajuntaments com el de Camós, Cornellà, Serinyà o Vilademuls... Què feu en àmbit local?

Anem als pobles del voltant per les festes majors i hem anat fent exposicions o hem posat paradetes, algunes vegades. Cada any fem activitats a Banyoles, entre quatre i cinc, i fem xerrades, festes, etc. i participem en activitats d’altres grups socials. També volem ser presents a les festes majors de tots els pobles de la comarca.

A més, volem tenir a cada municipi una persona que estigui interessada en Banyoles Solidària i que sigui la portaveu de cada lloc. A Camós ja tenim una persona, a Porqueres també, a Cornellà a dues més, etc. però voldríem tenir-ne més i almenys una a cada municipi.

La Covid-19 ha afectat a tots els sectors. Com us ha trastocat a vosaltres?

Ens ha afectat moltíssim. La majoria de nosaltres som gent de risc, ja que som gent gran. No hem pogut fer festa i ja no vam poder fer la festa del 2019 tampoc per la climatologia. Aquest any tampoc hem fet cap xerrada per la situació sanitària. Últimament fem reunions pel Zoom i estem en contacte permanent per WhatsApp cada dia. Cadascú de nosaltres va fent la seva feina.

I en els projectes internacionals?

En el cas de Nicaragua hi havia problemes. El govern deia que no hi havia res, que no havien de portar mascareta i algunes de les persones que tenim allà va tenir problemes. Al Salvador no tenim constància que hagi passat res. I a Gàmbia, la gent té problemes per desplaçar-se a la capital. Però a Banyoles Solidària, com ja tenim la gent allà, no ens ha afectat gaire en aquest sentit.

Qui pot formar part de Banyoles Solidària?

Fins ara fèiem reunió cada quinze dies al centre cívic de Banyoles on podia venir tota persona interessada, però ara no les fem presencials. Si algú estigués interessat ens pot contactar per telèfon o a la nostra pàgina web. Seguim fent les reunions per Zoom, així que es podrien unir i parlaríem amb ells. Qui vulgui entrar-hi podrà fer-ho, però ens és difícil que la gent ens duri, els joves tenen moltes coses a fer i no li poden dedicar tant de temps com nosaltres.

L’any passat va ser el vostre 25è aniversari. Què vau fer per celebrar-ho?

Vam posar tres o quatre pancartes i vam voler fer una festa on havien d’intervenir nois i noies de tercer d’ESO de l'institut Pere Alsius. Però al final va anar fatal, no per culpa de ningú sinó per culpa del temps. Havia de venir gent voluntària a cantar i va ploure a bots i barrals.

Com es troben les associacions internacionals actualment?

Al Pla de l’Estany som de les poques organitzacions internacionals que hem sobreviscut. Les altres o han plegat o no han tingut èxit. Cada època té el seu tipus d’esdeveniments. Per sort, nosaltres no estem malament, la gent està animada amb l’entitat.

Quina ha estat l'acollida de l'associació a Banyoles?

Ens sorprèn que la gent de Banyoles no sàpiguen que existim. Qui ens vulgui conèixer pot visitar la nostra web. És una pena perquè hi cap la possibilitat que d'aquí a un temps Banyoles Solidària se'n vagi en orris perquè ja som tots molt grans i falta gent jove que s'apunti i continuï la nostra feina.

Afegeix un comentari nou