Les bombes de dispersió, prohibides. Ens informa la Fundació per la Pau
Comparteix
30 països han ratificat la Convenció Internacional que entrarà en vigor l’1 d’agost del 2010. Amb la ratificació del Tractat per part de Burkina Faso i Moldàvia, s’ha aconseguit el suport necessari de 30 països perquè el text pugui entrar en vigor.
Ens informa la Fundació per la Pau que, amb la resta de les ONG de la campanya, valoren molt positivament que en poc més d’un any el tractat hagi rebut el suport necessari per posar fi al sofriment causat per les bombes de dispersió.
El Tractat de prohibició de les bombes de dispersió assoleix la fita de les 30 ratificacions. El text entrarà en vigor l'1 d'agost de 2010. Burkina Faso i Moldàvia han ratificat ahir la Convenció Internacional de Prohibició de les bombes de dispersió, que assoleix així el nombre de 30 ratificacions necessàries i podrà entrar en vigor l’1 d’agost del 2010. Aquest dia el Tractat esdevindrà una Llei internacional de prohibició.
“Els primers 30 estats que han ratificat la Convenció sobre les Bombes de Dispersió s’han de sentir orgullosos del paper central que han tingut a l’hora de contribuir a posar fi per sempre al sofriment causat per aquestes armes cruels i injustes”, afirma Thomas Nash, Coordinador de la Cluster Munition Coalition (CMC). “Per aquells que encara no ho han fet, el 2010 és l’any indicat per posar-se de la banda correcta de la història, i sumar-se a la prohibició abans de la Primera Trobada d’Estats membre que es farà el novembre”.
Els trenta països que han ratificat inclouen estats que van liderar l’esforç del procés d’Oslo per crear la Convenció –Noruega, Àustria, la Santa Seu, Irlanda, Mèxic i Nova Zelanda– estats on les bombes de dispersió s’han usat abastament –Albània, Croàcia, Laos PDR, Sierra Leone i Zàmbia– països que emmagatzemaven bombes –Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Japó, Moldàvia, Montenegro i Eslovènia–, així com Espanya, el primer país signant que va completar la destrucció d’estocs. Altres països que han ratificat són Burkina Faso, Burundi, Luxemburg, Macedònia, Malawi, Malta, Nicaragua, Níger, San Marino i Uruguai.
Un total de 104 països han signat la convenció des que es va obrir a la signatura a Oslo el desembre del 2008. El text prohibeix l’ús, la producció, l’emmagatzematge i la transferència de bombes de dispersió. També estableix la neteja de les àrees contaminades per bombes que no han explotat i determina la provisió d’assistència per les víctimes d’aquestes armes. Una vegada la Convenció sobre les Bombes de Dispersió entri en vigor l’1 d’agost del 2010, la propera fita serà la Primera Trobada d’Estats Membres, que està programat que se celebri a Laos PDR a finals del 2010. Laos és el país més contaminat per bombes de dispersió com a resultat dels bombardeigs dels EUA fa més de trenta anys.
La CMC, de la qual són membres la Fundació per la Pau, Greenpeace, Justícia i Pau i el Moviment per la Pau es mostra molt satisfeta amb la fita assolida i espera que, tot i que no és imprescindible perquè el Tractat entri en vigor, més països el ratifiquin. A més, està treballant amb supervivents de les bombes de dispersió per garantir que els països no signants on s’han fet servir aquestes armes –com ara Cambodja, Iraq, Sèrbia, Tadjikistan i Vietnam– se sumin a la convenció al més aviat possible.
Afegeix un nou comentari