Entre el 10 i el 15% de l’alumnat a Catalunya no disposa de recursos tecnològics ni connexió a Internet
Comparteix
La campanya ‘Connectem oportunitats’ vol lluitar contra l’escletxa digital dels infants durant la pandèmia de la Covid-19.
‘Connectem oportunitats’ és una campanya llençada per l’associació 22@Network amb l’objectiu de recaptar fons per a dotar de recursos tecnològics a infants i joves en situació de vulnerabilitat atesos per la Fundació IRES. Les dades aportades per l’entitat assenyalen que un total de 55.000 llars catalanes no es poden adaptar a la nova situació durant el confinament, el que suposa una bretxa digital d’entre el 10 i el 15% de l'alumnat a Catalunya.
Això vol dir que no totes les famílies tenen la mateixa oportunitat per seguir amb l’escolarització de forma telemàtica, ja que no disposen d’accés a recursos tecnològics ni de connexió a Internet a les seves llars. “Moltes de les famílies d’aquests infants i joves que es troben en etapa escolar es veuen privades de la seva principal font d’ingressos i la majoria no tenen opció de teletreballar”, han afirmat des d’IRES.
La responsable de comunicació de l'entitat, Patricia Porteros, ha compartir que els 15.000 que volen assolir amb la campanya permetran finançar la compra de tablets i portàtils, així com de connexions a Internet i material escolar per als infants i joves de les famílies que atenen i que no disposen d'aquests recursos. "Ens ha arribat una tablet que ha anat destinada a una jove del CRAE PRIM", ha explicat. L'entitat també està en converses amb empreses per tal de tancar donacions de targetes SIM amb gigabits i de tablets.
El Departament d’Ensenyament va començar a repartir 22.000 dispositius amb connectivitat a Internet durant la setmana passada. Tot i això, el Conseller Josep Bargalló ha admès que no podrien cobrir el 100% de les necessitats de totes les famílies. L’objectiu del repartiment és, precisament, garantir que les oportunitats d’aprenentatge arribin a tot l’alumnat, especialment als més vulnerables.
Ara tens l'oportunitat. #ConnectemOportunitats amb @fundacioires i @22network per garantir l'accés a l'educació a infants. La iniciativa convida a empreses i persones que vulguin fer #donacions de material informàtic en bon estat per a aquestes famílies https://t.co/itZMp6Kcde pic.twitter.com/Nsq08GWpNS
— Guanyem-hi tots! (@guanyemhitots) April 16, 2020
Lleida, Salt i Mataró són algunes de les poblacions que ja han rebut alguns d’aquests dispositius als seus centres educatius públics, entre ells 1.000 tauletes de la Fundació Telefònica en col·laboració amb La Caixa, 20.000 línies de connectivitat del Departament i 2.000 línies de connectivitat per a l’alumnat de batxillerat i formació professional del Ministeri d’Educació.
La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) també s’ha queixat dient que els infants i adolescents són “els grans oblidats” de la pandèmia. Des de l’entitat han alertat que els i les menors no poden gaudir del dret a l’educació de manera plena per la bretxa educativa i digital. En aquest sentit, Labdoo ha estimat que a Catalunya es necessiten més de 1.000 aparells electrònics i ha llençat una crida per donar ordinadors portàtils antics a persones sense accés a tecnologia.
Una altra iniciativa per recollir donacions d'equipament informàtic és la que ha llençat la Fundació Surt, campanya de recollida de material informàtic en bon estat per donar a famílies empobrides i permetre que els infants puguin seguir estudiant.
Com funciona la campanya?
L’associació empresarial del 22@ ha creat el repte ‘Connectem oportunitats’ a la pàgina de micromecenatge migranodearena.org, una iniciativa per a recaptar donacions econòmiques en favor de la Fundació IRES perquè pugui atendre integralment a les famílies que més ho necessiten.
De la mateixa manera, la campanya convida a empreses i persones individuals a donar material informàtic en bon estat per a aquestes famílies i aconseguir que infants i joves puguin finalitzar el darrer trimestre de l’any amb les mateixes oportunitats.
El Casal dels Infants porta Wi-fi gratuït a 20 llars de Barcelona
Les entitats socials centrades en l’atenció a la infància segueixen treballant, com en el cas de Casal dels Infants, que ha acordat amb la companyia Parlem Telecom dotar de connexió Wi-fi a una vintena de famílies en situació de vulnerabilitat amb nens i nenes en edat escolar o joves cursant estudis de batxillerat o cicles formatius.
La línia de connexió a Internet serà gratuïta durant sis mesos, enviant l’aparell i el suport tècnic telefònic d’un operador perquè es pugui instal·lar adequadament. Tot i això, des de l’entitat han reconegut que encara s’han de fer més esforços per garantir la igualtat d’oportunitats als nens i nenes en l’accés a l’educació digital.
També hi ha altres iniciatives ciutades com #CompartimWifi, una campanya que anima a la ciutadania a compartir les seves connexions amb escolars que viuen a prop i que tenen dificultat per connectar-se a Internet.
Afegeix un nou comentari