L’Educació Social i el fenomen de la despoblació, a debat a l’Espluga de Francolí
Comparteix
El proper 15 de juny, el CEESC organitza una jornada en què professionals d’arreu de Catalunya debatran sobre la despoblació i sobre com alguns dels seus projectes i propostes intenten canviar el rumb de la situació.
El dimarts 15 de juny, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials, en col·laboració amb el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, duran a terme la Jornada “Despoblació i Educació Social”.
Una jornada on es conversarà amb diferents professionals de l’educació social d’arreu de Catalunya sobre la despoblació dels pobles i entorns rurals i sobre com alguns dels seus projectes, propostes i iniciatives treballen per fer front a aquest fenomen. També es parlarà de les característiques específiques del territori i les casuístiques de les problemàtiques socials que s’hi donen.
Segons l'estudi 'Hamlets. Immigració i desenvolupament sostenible en micropobles', de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la despoblació és un dels principals problemes que tenen els 337 micropobles que hi ha a Catalunya, entre d’altres, com l'envelliment o la manca d'infraestructures.
Quan es parla de despoblació ens referim a la migració, principalment de les persones joves, dels entorns rurals cap a les ciutats, on tenen més perspectives de futur i més ofertes laborals. Altres factors que també poden portar els joves a marxar dels pobles són els pocs serveis orientats cap a ells o la mala comunicació amb altres pobles o ciutats, entre d'altres.
Un altre dels temes a debat és com en el moment actual també cal valorar l’impacte que deixarà la pandèmia i el confinament i l’augment del teletreball en els entorns rurals i si aquest moment que estem vivint portarà joves, parelles o famílies a instal·lar-se en zones més rurals.
Aquesta Jornada forma part del projecte 'L'Educació Social en entorns rurals' que neix per visibilitzar la maduresa de la professió als pobles i projectar la casuística de la professió en aquests entorns amb l'objectiu d'inspirar i cercar altres maneres de fer de l'educació social a les ciutats o àrees metropolitanes.
La jornada comptarà amb la participació de:
- Sandra Gallardo Salinas, educadora social, col·legiada i membre de la Junta delegada de Terres de l'Ebre. La seva feina ha estat vinculada des dels seus inicis com a professional amb la infància i l’adolescència. Viu a la comarca de la Terra Alta i des del 2008 forma part de l’equip dels Serveis Socials Bàsics d’Atenció Social del Consell Comarcal.
- David Lesan, educador social. Viu a Corbins, a la comarca del Segrià, i treballa al Servei Comarcal de Joventut "Jove_Segrià" del Consell Comarcal del Segrià a Lleida. Té una experiència de més de 20 anys en l'àmbit de la joventut en els sectors del lleure, la participació i la cohesió social, l'educació i l'ocupació.
- Lluís Rubió, educador social. Viu a la comarca de la Garrotxa. Tècnic d'educació, joventut i lleure de l'Ajuntament de La Vall d'en Bas, a la comarca de la Garrotxa. Fa més de 15 anys que exerceix d'educador social des de diferents posicions, centres, projectes, espais i àmbits.
Afegeix un nou comentari