Àmbit de la notícia
Comunitari

Col·labora amb l'aplicació Menú Circular perquè dones sense llar puguin triar el que mengen

Entitat redactora
Colectic
  • L'equip de Menú Circular.
    L'equip de Menú Circular. Font: Menú Circular

Una campanya de Goteo llançada per professionals de la restauració en el marc del programa Matchimpulsa vol oferir menjar de qualitat a les usuàries de Lola No Estás Sola.
 

"Triar què menges i on menges dignifica", afirma Dàmaris Rojas, especialista i assessora en producte alimentari i impulsora del projecte Menú Circular, que està creant una xarxa de restaurants socialment sensibles per oferir menús a col·lectius vulnerables a través d'una aplicació.

No es tracta de donar el menjar que sobra -diu- sinó de fer "menús ben curats i assessorats, equilibrats, gustosos i plaents", tenint en compte les restriccions alimentàries per motius culturals o intoleràncies, que també existeixen entre les persones amb pocs recursos: "No hem de treure la gana, hem d'alimentar".

Ella i tres dones més del sector de la gastronomia i la restauració, entre les quals hi ha la cuinera Ada Parellada, s'han mobilitzat per professionalitzar les iniciatives espontànies per ajudar la ciutadania que van sorgir durant la pandèmia: "Hi ha hagut un canvi. Ara som més conscients que hem d'ajudar la comunitat i fer xarxa".

A partir de l'eina existent Moneder.cat, han creat l'aplicació Menú Circular que, quan estigui activa, permetrà que les entitats donin d'alta les persones usuàries amb un codi per mantenir el seu anonimat a través de la tecnologia blockchain, i que aquestes puguin triar d'entre un directori de restaurants què i on volen menjar i anar-hi, fent un copagament d'un euro.

Per tirar-la endavant, però, necessiten assolir l'objectiu de la campanya de Goteo llançada dins el programa transversalment feminista MatchImpulsa per a la plataformització digital de l’Economia Social Solidària i col·laborativa de Barcelona en el marc de la Càtedra_Oberta, impulsada col·laborativament entre el grup de recerca Dimmons, la Universitat Oberta de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa.

Si l'aconsegueixen, l'aplicació es posarà en marxa en una prova pilot amb l'associació Lola no estás sola, que treballa per promoure l'apoderament personal, grupal i comunitari de les dones sense llar.

"Com que és un programa feminista, teníem clar volíem posar en marxa l'aplicació amb dones. Una persona que està en situació de sensellarisme no pot sortir d’aquesta situació si en el seu dia a dia no pot fer el que fan les altres persones. Volem apropar-les a la resta de la ciutadania", afegeix.

De fet, les impulsores de Menú Circular formen part de l'associació de Mujeres en Gastronomia (MEG), que vol reivindicar el paper de les dones al sector on, tot i que hi tenen molta presència, "mai no s'emporten el reconeixement".

Noves eines al servei de la comunitat

Quan Rojas era petita al bar del barri tothom deixava pagat un cafè per a l'Iván, un veí que no tenia ingressos. Considera que cal recuperar el valor de la cura de la comunitat, però utilitzant aquestes noves eines que ajuden a donar un suport més acurat.

I és que el menjar és salut física, però poder triar-lo i gaudir-lo és també salut emocional que, tot i que els seus efectes no són igual de tangibles, poden tenir greus conseqüències.

 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari