Àmbit de la notícia
Social

Les entitats alerten que el conveni que regula la pobresa energètica es queda curt

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • La Taula del Tercer Sector i l'Aliança contra la Pobresa Energètica fent balanç del primer any de l'acord contra la pobresa energètica.
    La Taula del Tercer Sector i l'Aliança contra la Pobresa Energètica fent balanç del primer any de l'acord contra la pobresa energètica. Font: Taula del Tercer Sector
  • Francina Alsina i Maria Campuzano consideren que l'acord és una bona eina pel dret a l'energia, però demanen que es despleguin tots els compromisos.
    Francina Alsina i Maria Campuzano consideren que l'acord és una bona eina pel dret a l'energia, però demanen que es despleguin tots els compromisos. Font: Taula del Tercer Sector
  • Una imatge de la presentació de l'acord contra la pobresa energètica el 29 de març del 2021.
    Una imatge de la presentació de l'acord contra la pobresa energètica el 29 de març del 2021. Font: Generalitat de Catalunya

La Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobesa Energètica reclamen que la resta d’empreses energètiques entrin a l’acord firmat fa un any entre la Generalitat i Endesa per protegir les llars vulnerables.

Fa un any, l’acord entre la Generalitat i Endesa per regular la pobresa energètica i, entre altres aspectes, condonar el deute de 35.000 famílies vulnerables va ser molt celebrat. Ara, però, la Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) adverteixen que queda molta feina per fer i plantegen que, si no es desplega, aquell conveni es queda curt.

Com a resum, la reclamació a les administracions és que es treballi per accelerar el compliment dels compromisos: la resolució del deute acumulat per les famílies l’any 2021, la creació de l’encara pendent Fons d’Atenció Solidària, que s’instal·lin tants comptadors socials com siguin necessaris i, un dels punts essencials, que s’ampliï el conveni amb la resta d’empreses energètiques.

L’acord es queda curt, per exemple, perquè va recollir com s’assumia el deute acumulat entre els anys 2015 i 2020, però, queden a l’aire els impagaments a partir de l’1 de gener del 2021, adverteixen les entitats.

“El conveni que es va signar és un molt bon acord i significa un avenç a l'hora de fer front a l'angoixa de les famílies. Per això ara seguim insistint a les administracions perquè treguin tot el suc d'aquest acord”, ha exposat la portaveu de l’APE, Maria Campuzano. L’APE i la Taula han comparegut aquest matí en roda de premsa per valorar els resultats del primer any del conveni.

La presidenta de la Taula, Francina Alsina, en la mateixa línia que Campuzano, ha subratllat “les potencialitats” del conveni que regula la pobresa energètica, però ha remarcat que un any després de l’acord signat entre la Generalitat i Endesa, encara hi ha compromisos recollits que no s’han complert. Totes dues han exposat com la crisi social per la Covid-19 i l’augment disparat dels preus de l’energia provoquen un increment de famílies en situació de vulnerabilitat i en situació de pobresa energètica.

Un dels problemes és que fa un any, només va entrar a l’acord Endesa. El càlcul de l’APE és que per tenir cobertes el 85% de llars de Catalunya caldria que s’hi afegissin Naturgy i Iberbrola. “Amb l’actual context de pujada de preus de la llum cal que aquest sigui un tema prioritari”, ha insistit Campuzano.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari