Àmbit de la notícia
Comunitari

Esplac avisa que la precarització juvenil posa en perill els esplais

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • AGO Esplac 2022
    Esplac ha aprovat la resolució 'Precarització juvenil, esplais en perill', que destaca les complicacions de les joves per associar-se. Font: Esplac Font: Esplais Catalans
  • AGO Esplac 2022
    L'entitat ha celebrat la 41a Assemblea General Ordinària. Font: Esplac Font: Esplais Catalans
  • AGO Esplac 2022
    L'Assemblea ha estat l'acte de cloenda de la celebració dels 40 anys de l’entitat. Font: Esplac Font: Esplais Catalans

L'entitat ha celebrat aquest cap de setmana la 41a Assemblea General Ordinària, un dels principals espais de decisió i de reivindicació de la seva tasca.

Prop de 200 monitores i monitors voluntaris de 53 esplais d’arreu de Catalunya s'han trobat a la 41 Assemblea General Ordinària (AGO) d'Esplais Catalans (Esplac). En el plenari no han faltat les reivindicacions, en les quals s'inclouen la precarització del jovent o l’afectació al lleure pels canvis en l’inici de l’any escolar. Els esplais assistents han aprofitat la trobada per reclamar solucions a les administracions i insistir que aquesta situació posa en perill la seva tasca educativa. 

L'Assemblea ha aprovat la resolució 'Precarització juvenil, esplais en perill', que destaca les complicacions de les joves per associar-se "en un sistema capitalista que cada cop deixa compatibilitzar menys l’associacionisme amb el dia a dia el jovent organitzat, tenint grans conseqüències pels esplais i l’associacionisme educatiu".

Durant l'acte també s'ha destacat la capacitat d’adaptació de l'entitat a l’etapa postpandèmia, l’afectació de l’estancament de subvencions en un context en què Esplac està en constant creixement i la necessitat de locals dignes on realitzar la tasca educativa dels esplais. També s’ha presentat del nou Banc de Recursos d’Esplais Catalans, que incorporarà recursos dedicats als esplais i al lleure educatiu perquè puguin desenvolupar la seva tasca amb més facilitat. 

Al plenari hi han assistit representants de les principals associacions infantils, juvenils i polítiques catalanes. El vicepresident del Consell Nacional de Joventut de Catalunya, Carlos Cañas, ha destacat que “en un context en què la dreta i el feixisme avança cal poder trobar-nos, enfortir-nos i participar amb tot el compromís possible, per fer de les nostres vides una vida millor”.

40 anys d’Esplac i nous propòsits

Des d’Esplac s’ha aprofitat l’Assemblea per fer un tancament dels 40 anys de l’entitat, reconeixent la participació i implicació de totes les persones que la conformen i recordant l’Esplaiada 2022, la creació del conte il·lustrat i la Primera Trobada de Sòcies.

Finalment, Esplac s’ha posicionat amb tres resolucions, que marquen les diferents posicions de l’entitat davant del món que les envolta. Les resolucions contemplen demandes i compromisos de les persones que formen l’entitat, així com exigeixen a diferents administracions públiques mesures per fer-les possible.

Enguany, els esplais han reivindicat una educació en decreixement recalcant “la urgència d’actuar davant la crisi climàtica, amb l’esplai com a agent educatiu clau” i han condemnat l'afectació del canvi de l’inici escolar al món del lleure reivindicant que “quan es vulgui prendre una decisió que afecta els infants se’ls posi al centre, vetllant pel seu benestar, i es tingui en compte a la resta d’agents educatius”.

Esplac es reestructura territorialment

Un altre punt destacat de l’Assemblea ha estat la dissolució del Sector Barcelona, creant tres nous sectors diferenciats per reformular el model organitzacional de l’entitat. Així, han quedat aprovats els nous sectors Barcelona Nord-Est, Barcelona Oest i Barcelona Sud. A més, l’entitat ha incorporat el territori de La Cerdanya amb l’associació d’un esplai nou, Les Xicoies, fet que ha culminat amb l’aprovació del nou Sector Bages, Berguedà i La Cerdanya.

L'Assemblea ha finalitzat amb l’associació de l’entitat a Som Mobilitat i la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES), portant a l’entitat a establir vincles amb l’economia social i solidària per tal d’esdevenir més transparents i ètics amb les finances i la petjada ecològica que deixa l’entitat. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari