Àmbit de la notícia
Ambiental

L'activitat dels creuers a Catalunya, a debat a la Setmana Stop Creuers

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Stop Creuers ha llançat una campanya i un manifest per promoure la necessitat d'aturar el trànsit de creuers davant la crisi energètica.
    Stop Creuers ha llançat una campanya i un manifest per promoure la necessitat d'aturar el trànsit de creuers davant la crisi energètica.
  • La ciutadania de Tarragona observa amb preocupació l’acceleració irreflexiva de la indústria dels creuers a la ciutat.
    La ciutadania de Tarragona observa amb preocupació l’acceleració irreflexiva de la indústria dels creuers a la ciutat.
  • Stop Creuers Tarragona - Veïnat pel decreixement turístic fa pressió social als representats públics perquè facilitin la transparència d’informació d'aquest model.
    Stop Creuers Tarragona - Veïnat pel decreixement turístic fa pressió social als representats públics perquè facilitin la transparència d’informació d'aquest model.

Stop Creuers organitza a Barcelona i Tarragona unes jornades que versen sobre l'impacte dels creuers en diversos àmbits i sobre la conveniència d'eliminar aquesta activitat a Catalunya i arreu.

Barcelona és una de les ciutats europees més exposades a la contaminació atmosfèrica causada pels creuers, un greuge que a casa nostra estan patint, cada cop més, altres ports com el de Tarragona i, en grau més baix, els de Roses i Palamós, i que es replica a la resta de ciutats i pobles amb ports d'Europa. Es tracta de la conseqüència més visible d'aquesta activitat, ja que la indústria dels creuers emeten grans quantitats de gasos altament contaminants i perjudicials per a la salut, com ara el diòxid de sofre (SO2) i el diòxid de nitrogen (NO2).

D'altra banda, aquesta indústria genera altres impactes sobre aquests indrets, sobretot en termes de turistització, un aspecte que referma un model econòmic que augmenta la vulnerabilitat del teixit social i econòmic dels barris turístics, que queden exposats a les fluctuacions econòmiques, les crisis i els encariments de preus. Aquesta situació es produeix a més en un moment de crisi energètica i que no fa més que agreujar l'abisme climàtic i ecològic en el qual ens trobem.

Per tal de tractar aquests aspectes i debatre sobre l'eliminació dels creuers, tant a casa nostra com a la resta del món, neix la Setmana de Stop Creuers. Organitzades per Stop Creuers, tenen com a objectiu visibilitzar les problemàtiques d'aquesta indústria, i establir línies d'acció de cara a l'eliminació del trànsit de creuers. I ho fa a través de diversos debats i activitats, que se celebren del 12 al 15 d'abril, i que compten amb la participació de diversos moviments socials i ecologistes tant de Catalunya com de la resta d'Europa.

"L'objectiu principal d'aquestes jornades és acabar de conscienciar sobre els diversos impactes que té la indústria de creuers en diferents àmbits", assenyala Daniel Pardo, membre de Stop Creuers per l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT). Es tracta d'un segon pas de la campanya Stop Creuers, després que a principis de febrer es publiqués un manifest en el qual es considerava que la desaparició total de la indústria de creuers és "imprescindible", un text que ja compta amb més de cent adhesions.

Els impactes dels creuers

Els actes de les jornades se celebren a Barcelona i Tarragona, les dues ciutats que pateixen impactes més grans a casa nostra a causa del trànsit de creuers en els seus respectius ports. La Setmana de Stop Creuers s'iniciarà amb dos actes informatius a les dues ciutats al voltant dels diferents impactes que causa aquesta activitat, des de la contaminació de l'aire i aigües, fins a la fiscalitat, passant per la turistització, més enllà del port, i les condicions laborals de les treballadores a bord dels vaixells.

"La generació de llocs de treball és un dels grans arguments de la indústria turística. Però les condicions d'aquestes feines als creuers, així com el salari, són molt pobres, ja que als vaixells no s'aplica la legislació a terra", denuncia Pardo, qui assenyala que els treballadors i les treballadores no tenen gairebé descans, essent molt alta la mitjana d'hores treballades al dia. Per tal de tractar de l'opacitat que hi ha a bord dels creuers, hi serà present la investigadora brasilera Angela Teberga, d'Alba Sud i la Universitat de Brasília.

Juntament amb ella hi participaran Jacob Armstrong, de Transport&Environment, per parlar de contaminació; Marta Ribera, de l'Observatori DESC i Espai Zero Vuit, per tractar el tema des del punt de vista de la fiscalitat; i membres de l'ABDT i Stop Creuers Tarragona per assenyalar els impactes de la turistització. Un cop realitzat aquest acte més informatiu, hi haurà temps per a un espai de debat en el qual el públic podrà intervenir.

Les activitats tindran lloc dimecres 12, al Casal de Barri Pou de la Figuera, a Barcelona, i dijous 13 a la sala d'actes de la Cooperativa Obrera, Tarragona, ambdós actes a les 18 h.

Una trobada de plataformes anticreuers​

Les jornades es completaran amb una trobada oberta amb moviments anticreuers de la Mediterrània. Primer es durà a terme una jornada de treball entre vuit plataformes anticreuers; a continuació, es faran dues taules de debat, una centrada en el model territorial, en la incompatibilitat d'aquesta indústria amb el model que necessitem; i la segona centrada en el decreixement turístic i les alternatives econòmiques. Aquesta jornada de tancament de la Setmana Stop Creuers se celebrarà el dissabte 15, a les 11 h, a l'Ateneu La Base (Barcelona).

La trobada estarà formada per diverses plataformes que denuncien l'impacte dels creuers: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (Mallorca), Stop Croisières Marseille, Core in Fronte (Còrsega), No Grandi Navi Venezia, Comissió Ciutat-Port València, Ecologistes en Acció Catalunya, Alba SudPlataforma contra els Megacreuers, Extinction Rebellion Eivissa, ABDT, Stop Creuers Tarragona i Stop Creuers Barcelona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari