La Universitat Autònoma de Barcelona també impartirà una assignatura de crisi ecosocial obligatòria
Comparteix
Els compromís, que també inclou l'estudi d'alternatives al finançament privat d’empreses que inverteixen en combustibles fòssils, arriben després que End Fossil Barcelona, i altres activistes climàtics, ocupessin la universitat.
Set dies després d'iniciar una acampada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per tal d'exigir una educació pública i ecosocial, les joves activistes climàtiques d'End Fossil Barcelona desconvoquen l'ocupació davant el compromís de la universitat d'impartir una assignatura de crisi ecosocial. La UAB dissenyarà i implementarà l'assignatura, interdisciplinària i obligatòria a tots els itineraris, tal com es va comprometre la Universitat de Barcelona (UB) a finals de 2022 després de l'ocupació d'End Fossil Barcelona de l'edifici històric de la UB.
Els compromisos presos per la UAB també inclouen l'estudi d'alternatives de finançament privat amb entitats de l'Economia Social i Solidària. I és que les joves activistes climàtiques també demanaven la desvinculació de la universitat d'empreses contaminants i bancs que inverteixen en combustibles fòssils. És el cas de Banc Santander, el banc espanyol que més inverteix en combustibles fòssils, i que encara està present en moltes de les universitats catalanes.
Les joves celebren el compromís de la UAB per impartir la nova assignatura que, consideren, "oferirà uns coneixements essencials per preparar les noves generacions d’estudiants pel context actual", cosa que "suposa un gran avenç per l’educació de les estudiants". A través de la formació d’un Grup de Treball per a la Transició Ecosocial, amb professores proposades pel moviment d'activistes, la universitat formarà l’equip docent en crisi ecosocial per dissenyar la nova assignatura de crisi ecosocial.
Avui hem marxat de la UAB, però nostra presència continua amb el mural que hem fet deixant petjada de la nostra ocupació.
— End Fossil Barcelona (@EndFossilBCN) May 9, 2023
Vida contra el Capital! pic.twitter.com/4crZ7U9sIa
No obstant això, lamenten la manca d'ambició en el compromís de la universitat a l'hora de desvincular-se del Banc Santander. La Sara Santana, portaveu d'End Fossil Barcelona, afirma que "ho entenen", però que "nosaltres no creiem que puguem tenir una educació lliure i social amb la seva presència dins les universitats”.
L'acció d'End Fossil Barcelona a la plaça Cívica de la UAB, que va coincidir amb altres ocupacions del moviment juvenil a rreu del món, tanmbé va comptar amb el suport d'algunes estudiants del màster de decreixement a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) que han format el grup Degrowth in Action.
We are still here! #MayWeOccupy the @UABBarcelona in solidarity with @EndFossilBCN @endfossil
— Degrowth in Action (@degrowthaction) May 7, 2023
A thread on the last five days of occupation /0
Demanen més finançament públic per a les universitats
Una altra de les demandes principals que les joves activistes van expressar durant l'acció, a través de la lectura d'un manifest, va ser la petició la Generalitat de Catalunya de més finançament públic, revisar els criteris de vinculació amb el sector privat i l'assignatura ecosocial obligatòria, que la UB i la UAB s'han compromès a impartir, però per a totes les universitats catalanes. Precisament, des del rectorat de la UAB, afegeixen que reiteraran “la demanda a les administracions públiques de destinar més finançament públic a les universitats”.
Algunes membres del moviment van traslladar les demandes, a través d'una carta, al conseller de Recerca i Universitat, Joaquim Nadal, i es van poder reunir amb el secretari general del Departament, Joaquim Nin. Des d'End Fossil Barcelona expliquen que Nin es va comprometre a traslladar les demandes a la resta d’universitats i a convocar una reunió amb End Fossil i l'Agència de Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) per estudiar com implantar aquesta assignatura de crisi ecosocial a totes les universitats catalanes.
“Demanem al Departament i les administracions públiques facin el possible per a adoptar els canvis necessaris, incloses mesures legislatives que blindin avenços per a la universitat pública i la classe treballadora”, expressa el portaveu d'End Fossil Barcelona, Gil Hortal, qui no descarta adreçar-se directament al president de la Generalitat o al ministre d’Universitats.
Afegeix un nou comentari