Àmbit de la notícia
Internacional

El cost invisible de la despesa militar i el seu impacte en les conseqüències del canvi climàtic

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Jorge Salas
  • Com contribueix el 2% de despesa militar de l'OTAN al col·lapse climàtic?
    Com contribueix el 2% de despesa militar de l'OTAN al col·lapse climàtic?
  • El planeta no sobreviurà a una carrera armamentista.
    El planeta no sobreviurà a una carrera armamentista.
  • L'informe ‘El clima sota foc creuat’ ha sigut publicat, entre d'altres, pel Centre Delàs.
    L'informe ‘El clima sota foc creuat’ ha sigut publicat, entre d'altres, pel Centre Delàs.

El Centre Delàs, al costat d'altres organitzacions internacionals, publica ‘El clima sota foc creuat’, un estudi sobre com l'objectiu del 2% de despesa militar de l'OTAN contribueix al col·lapse climàtic.

En l'etern ball de prioritats financeres globals, un vincle inusual i, fins ara, ignorat, ha estat revelat per un informe col·laboratiu entre el Transnational Institute, Stop Wapenhandel, Tipping Point, IPPNW Germany i el Centre Delàs d'Estudis per la Pau. Aquesta mirada crítica ha desenterrat una connexió (més o menys) inesperada: l’estreta vinculació entre la despesa militar i la crisi climàtica. La revelació planteja una pregunta urgent al voltant de com contribueix l'objectiu del 2% de despesa militar de l'OTAN al col·lapse climàtic. 

En l'escenari mundial, el canvi climàtic ha ocupat els titulars, mentre que el creixement exponencial de la inversió militar ha continuat en les ombres, lluny del focus. No obstant això, aquest informe —‘El clima sota foc creuat’— revela la sincronia clandestina entre l'augment d'aquesta despesa i la profusió paral·lela de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. Un cercle viciós es revela: com més s'inverteix en armes i maquinària bèl·lica, més s'alimenta el monstre destructiu del canvi climàtic. 

L'informe detalla com l'augment en la despesa militar, el desenvolupament i la reproducció de la indústria armamentista han exercit un paper clau en l'acceleració del canvi climàtic. Aquesta connexió directa —sovint passada per alt en el discurs públic— ha estat descurada en gran manera, malgrat el seu impacte significatiu en la crisi ambiental; l’increment en la inversió militar alimenta una nova carrera armamentista en un moment crític de col·lapse ambiental. Tal com indica l’estudi: el nostre planeta no sobreviurà a una carrera armamentista.

Existeix una bretxa alarmant de finançament en les mesures per a combatre el canvi climàtic, un problema crònic que agreuja la crisi ambiental i les seves repercussions globals. Les entitats de l'estudi destaquen que el repte està en els cims climàtics de l'ONU, en els quals els països més rics incompleixen els seus compromisos de finançament en relació amb les nacions més afectades; aquest dèficit contrasta amb el creixement de la despesa militar, especialment entre els membres de l'OTAN, impulsant el pressupost a nivells sense precedents. 

Creixement militar i sostenibilitat: l'equilibri és impossible 

L'estudi ressalta les contradiccions palpables: mentre s'apunten objectius per a combatre el canvi climàtic, la despesa militar actua com una força contrària, desviant recursos considerables que podrien canalitzar-se cap a la sostenibilitat i la mitigació de les conseqüències del problema climàtic. Aquesta desalineació en les prioritats financeres presenta un desafiament crític per a abordar de manera efectiva l'emergència. 

Segons l'estudi, aquesta connexió, entrellaçada en les polítiques financeres globals, planteja una pregunta urgent: com concilien els objectius de reducció d'emissions amb la despesa militar exorbitant? Els recursos desviats cap a aquest objectiu bèl·lic podrien, en teoria, alleujar la pressió sobre el planeta si es redirigissin cap a iniciatives de sostenibilitat i mitigació del canvi climàtic. 

Les troballes de l'informe apunten a la necessitat urgent de reavaluar les nostres inversions, i posa l'accent en la redistribució de fons militars cap a iniciatives sostenibles que abordin directament les causes subjacents del canvi climàtic. Aquesta reorientació estratègica es posiciona com una resposta essencial per a contrarestar l'impacte advers de la relació entre la despesa militar i la degradació ambiental

Una mirada necessària cap al futur 

L'informe de Transnational Institute, Stop Wapenhandel, Tipping Point i el Centre Delàs no sols destaca la problemàtica, sinó que també ofereix una perspectiva a futur. Apel·la a una transformació en l'assignació de recursos, urgint als governs i les entitats pertinents a reconsiderar les seves polítiques financeres; aquest canvi no sols beneficiaria la seguretat global, sinó que també s'alinearia amb els esforços per a salvaguardar el medi ambient. 

L'estudi, més enllà de ressaltar únicament la problemàtica, basteix un pont cap a una possible solució que consistiria en la redistribució estratègica dels fons. Les entitats responsables de l'estudi fan una reflexió i una crida a l'acció molt clares: seria més intel·ligent, en termes de seguretat global i sostenibilitat, desviar tots aquests fons militars cap a projectes que abordin directament les arrels del canvi climàtic. 

El clam internacional davant una situació insostenible 

Totes aquestes conclusions troben suport en anàlisi d'organitzacions mediambientals i econòmiques independents. Estudis de grups com l'IPCC i la Unió Europea emfatitzen la importància de redirigir aquestes inversions cap a la sostenibilitat, corroborant les conclusions de l'informe. D'altra banda, economistes especialitzats com Joseph Stiglitz han argumentat a favor d'una redistribució estratègica de despeses governamentals, donant suport indirectament a les recomanacions de l'informe. 

L'informe parla clar i planteja que és hora que els líders mundials considerin aquesta relació directa i actuïn de manera decisiva per a mitigar els impactes perjudicials de la despesa militar en el clima global. En última instància, la seguretat global depèn de prioritzar la crisi climàtica per sobre de qualsevol altre objectiu sectorial. Algú hauria de parar la simfonia financera, la que entrellaça la despesa militar i l'escalfament global. 

El Centre Delàs i la resta d'entitats responsables de l'informe insten a repensar, redirigir i, en última instància, redefinir les nostres prioritats financeres globals. El desafiament és clar: estan els nostres líders mundials disposats a alterar l'statu quo financer per a garantir un futur sostenible per a totes?

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari