Àmbit de la notícia
Social

10 reivindicacions de les persones amb discapacitat intel·lectual per al nou govern

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau
  • Mantenir els llocs de feina als centres especials de treball és una de les prioritats de Dincat.
  • La Covid-19 ha afectat molt la inserció laboral de les persones amb especials dificultats.
    La Covid-19 ha afectat molt la inserció laboral de les persones amb especials dificultats.

Dincat urgeix a l'executiu polítiques públiques concertades i adverteix que moltes entitats veuen perillar la seva estabilitat.

 

Acabar amb les llistes d’espera, actualitzar les tarifes de serveis i garantir els llocs de feina són algunes de les reivindicacions que Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ja ha fet arribar al nou govern acabat de constituir. Un llistat que consideren prioritari, perquè, adverteixen, en depèn el futur i la qualitat de vida de moltes persones en situació de vulnerabilitat.

“Amb una nova legislatura per davant es té l’oportunitat de demostrar que som un país socialment compromès, just i inclusiu, tal com determina la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU”, planteja el director de Dincat, Carles Campuzano.

1. Llistes d’espera

En el primer punt es reivindica acabar amb les llistes d’espera per accedir als serveis residencials i d’atenció diürna. Es demana la concertació de noves places i l’increment del número d’habitatges adequats a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual.

2. Tarifes

Per enfortir el sector d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual es reclama l’actualització de les tarifes i subvencions, així com un pla d’inversions i un pla de xoc per fer front a les despeses que estan assumint les entitats durant la Covid-19 per protegir els llocs de feina.

3. Treball digne

Incrementar els recursos dels Centres Especials de Treball per garantir els llocs de feina per a les persones amb especials dificultats. Paral·lelament, caldria promoure un model de treball inclusiu que garanteixi la igualtat d’oportunitats.

4. Eliminar el copagament

Les entitats adverteixen que perquè les persones puguin tirar endavant els seus projectes de vida cal revisar el sistema de copagament, perquè, diuen, en moltes situacions provoca empobriment.

5. Educació inclusiva

Es proposa desplegar el sistema d’educació inclusiu per millorar l’accés, participació i assoliment de competències de l’alumnat amb necessitats educatives especials.

6. Llei del tercer sector i acció concertada

En el terreny legislatiu, Dincat planteja la necessitat d’impulsar una llei del Tercer Sector que reconegui el paper clau de les entitats d’iniciativa social en la provisió dels serveis socials i reguli de manera adequada l’acció concertada. Això hauria de significar, avancen, treballar amb un model publicoprivat basat en l’excel·lència en l’atenció a les persones.

7. Sanitat

Pel que fa a la salut, es reivindica la incorporació de la perspectiva de la discapacitat en l’atenció sanitària, que es reforci la coordinació entre l’atenció primària i els serveis residencials i també que es garanteixi l’accés al sistema de salut en igualtat de condicions per a les persones amb discapacitat.

8. Vida independent

Poder viure de forma independent, participant plenament en tots els aspectes de la seva vida i prenent les seves pròpies decisions amb els suports adequats. Aquest és l’objectiu a assolir, segons les entitats, tal com recull la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides.

9. Accessibilitat cognitiva

Partint de la base que entendre la informació és un dret, es reclama garantir l’accés a una informació clara, de fàcil comprensió i accessible per a tota la ciutadania.

10. Codi Civil català

Per acabar, Dincat proposa accelerar la reforma del Codi Civil català, per, tal com també determina la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU, passar d’un model d’incapacitació jurídica a un model basat en els suports.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari