Àmbit de la notícia
Social

3 anys lluitant per una banca desarmada

  • Logo Banc Santander sense Armes
  • Pancarta de BBVA sense Armes
  • Logo BBVA sense Armes

Amb els conflictes actuals, torna a ser un tema de debat la venda d'armes als països no democràtics. Des de fa uns anys, diverses entitats socials exigeixen a bancs, empreses i governs que no venguin armes a països que vulneren els drets humans. És el cas de Justícia i Pau, l'Observatori del Deute en la Globalització i Setem, que porten a terme dues campanyes de denúncia de les inversions d'entitats financeres espanyoles en armament.

L'any 2007 Justícia i Pau, l'Observatori del Deute en la Globalització i Federació Setem van unir forces per promoure una campanya de sensibilització i denúncia de les entitats financeres que participaven en indústries militars o que alteraven greument la vida de comunitats i pobles, mitjançant l'exigència d'un autèntic respecte dels drets humans i del medi ambient.

Van denunciar que més de 30 entitats financeres de l'Estat espanyol invertien en armament, entre d'altres, el BBVA i el Banc Santander. Així van sorgir les campanyes BBVA sense Armes en l'any 2007 i Banc Santander sense Armes en 2010, emmarcades dins de la gran campanya "Per una Banca Desarmada". Les campanyes es van centrar en aquests dos bancs per la seva presència en més de 30 països, fet que els converteix en actors globals.

A través d'aquestes dues iniciatives es fa, d'una banda, un seguiment de l'impacte del banc a escala mundial, denunciant aquelles pràctiques que vulneren els drets humans. D'altra banda, es mantenen converses amb el departament de responsabilitat social corporativa i es participa a les seves juntes generals d'accionistes, amb l'objectiu de promoure canvis des de dins i canalitzar les inquietuds socials que ja tenen els seus accionistes.

El passat 11 de març, va tenir lloc la junta d'accionistes de BBVA i, per descomptat, un representant de la campanya hi va intervenir, denunciant que encara són moltes les rectificacions que cal fer, ja que el finançament d'armes controvertides del BBVA en els darrers 5 anys supera els 1.000 milions d'euros. Pots llegir la intervenció en aquest enllaç.

Aquestes campanyes també pretenen fer més visible una alternativa cada vegada més sòlida a la banca tradicional: la banca ètica, que es caracteritza per invertir només en projectes respectuosos amb els drets humans i el medi ambient.

Què pots fer tu?

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari