El programa Lecxit busca 500 persones voluntàries per impulsar la comprensió lectora

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
 Font:
Un de cada quatre infants no comprèn bé el que llegeix. Font: Lecxit
 Font:
Un nivell baix de comprensió lectora compromet el rendiment acadèmic. Font: Lecxit
Voluntària i nen participant a LECXIT Font:
El programa Lecxit consisteix a fer voluntariat durant una hora, una tarda a la setmana. Font: Lecxit

El programa Lecxit busca 500 persones voluntàries per impulsar la comprensió lectora

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Dades publicades l’any 2021 assenyalen que l’11,2% de l’alumnat té un nivell baix de comprensió lectora en acabar la primària.

El programa pel foment de la lectura i la comprensió lectora Lecxit, impulsat per la Fundació Bofill, té un nou repte per al 2023: implementar-se en 50 nous centres educatius de Catalunya. Per aconseguir-ho, han fet una crida per trobar 500 persones voluntàries que vulguin fer acompanyament lector a infants de 4t, 5è i 6è de primària.

La comprensió lectora, una assignatura pendent a l’aula

La falta d’hàbit en la lectura, o no disposar d’un nivell òptim de comprensió lectora, és la porta d’entrada a les dificultats acadèmiques. Segons dades del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu 2021, un de cada quatre infants no comprèn bé el que llegeix. En concret, l’11,2% té un nivell baix de comprensió lectora, i el 14% mitjà-baix.

Diversos estudis, entre ells el Programa d'Avaluació Internacional d'Estudiants (PISA per les seves sigles en anglès), evidencien que no disposar d’un nivell òptim de comprensió lectora compromet el rendiment acadèmic i és un factor determinant en el fracàs escolar.

El voluntariat lector com a motor de canvi

El programa Lecxit consisteix a fer voluntariat durant una hora, una tarda a la setmana, fent acompanyament lector d’un infant amb dificultats de comprensió al llegir. No cal tenir experiència prèvia, però sí que es demana compromís per a realitzar el voluntariat fins a finals del curs escolar, que correspon a unes 20 sessions.

La iniciativa actualment compta amb unes 1.750 parelles lectores i una xarxa de propr de 300 espais Lecxit en 140 municipis d’arreu de Catalunya.

Afegeix un comentari nou