Àmbit de la notícia
Social

Xarxa Gener@Igualdad: Una ocupació compromesa amb la igualtat de gènere

Entitat redactora
YMCA Barcelona
Autor/a
YMCA
  • FOTO
    Una de les activitats en el marc de la campanya Red Gener@Igualdad. Font: YMCA Font: YMCA
  • foto
    Trobada d'empreses en el marc de la campanya Red Gener@Igualdad. Font: YMCA Font: YMCA

Actualment, les desigualtats entre homes i dones en el mercat laboral espanyol continuen sent considerables i no hi ha igualtat d'oportunitats.

La taxa d'atur de dones a Espanya és del 14,84% enfront del 10,74% d'homes, suposant una bretxa del 4,10%, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) del 3r Trimestre de 2022 que ha elaborat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El document també exposa que al setembre del 2022 l'atur registrat de dones va ser de 1.758.886 davant de 1.183.033 homes, i que al tercer trimestre l'ocupació va augmentar en 138.400 homes, mentre que va disminuir en 60.700 dones. Tanmateix, al 2021, la incidència de dones actives amb nivell educatiu de secundària o superior era del 72,5% mentre que en els homes era del 62,1%. Aquest fet és paradoxal: tot i que la formació és un factor de protecció davant l'atur i les dones en conjunt haurien de registrar dades d'ocupació més positives que els homes, no és així.

Sensible a aquestes dades, l'associació YMCA Barcelona ha impulsat la Xarxa Gener@Igualdad, formada per més de 800 empreses que s'han unit per avançar juntes cap a la igualtat d'oportunitats en l'ocupació. L'objectiu de la xarxa és donar suport a aquestes corporacions en la seva incorporació del valor de la igualtat de gènere com a principi estratègic, apostant pel talent femení. El projecte es va iniciar al gener del 2022 i, prop de finalitzar l'any, YMCA ha compartit algunes dades sobre el desenvolupament de la iniciativa.

En primer lloc, s'han realitzat sis formacions sobre el Pla d'Igualtat, en les quals van participar 79 empreses. En aquestes jornades, es va posar l'èmfasi, d'una manera pràctica i aplicada, en les claus per a la seva posada en marxa en les organitzacions. 

En l'àmbit més participatiu, també s'han organitzat sis jornades de networking, amb la participació de més de 60 empreses, on es van posar en comú mesures, accions, eines i estratègies per aprofundir en la gestió igualitària de personal, des de la perspectiva de gènere. Un altre dels objectius d'aquestes trobades era establir sinergies entre les empreses, potenciant l'aprenentatge cooperatiu. Així, es van compartir experiències reals, posant alhora en pràctica en pràctica mesures per potenciar la igualtat de gènere a nivell intern. 

La Xarxa també ofereix recursos. Durant el 2022, s'han elaborat quatre eines pràctiques per la millora de la gestió en igualtat: 'Test Autodiagnòstic d'Igualtat de Gènere', per a mesurar el desenvolupament de les polítiques d'igualtat en les empreses; 'Manual de processos de selecció en igualtat', per facilitar la perspectiva de gènere en la selecció; 'Qüestionari d'autoavaluació de la conciliació', per valorar el nivell de les mesures de conciliació, i l'Eina d'iniciació al Pla d'Igualtat, per ajudar les empreses a avançar cap al seu Pla d'Igualtat.

Finalment, la Xarxa també ha posat en marxa tres campanyes de sensibilització a les xarxes socials, en pro de la igualtat de gènere en l'àmbit empresarial: el #Manifiesto Red Gener@Igualdad, per recollir el suport de tota empresa que hi estigui a favor; la campanya #Brechator2000, que posa en relleu la situació general de discriminació que pateixen les dones en el mercat de treball i el paper que tenen les empreses per combatre-la; i la campanya #3retos1causa, que actualment es troba a la fase del segon repte dels tres que la conformen, animant les empreses a participar visibilitzant el seu talent femení.

Red Gener@Igualdad és d'àmbit nacional amb seus als centres YMCA a Badajoz, Osca, Madrid, Màlaga, Toledo i València. I està finançada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, mitjançant la Subvenció per a la realització d'activitats d'interès general considerades d'interès social, corresponents a la Secretaria d'Estat de Drets Socials.

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari