Àmbit de la notícia
Social

La BBC emet un documental amb la participació de la cooperativa d'habitatge Sostre Cívic

Nina Turull, tècnica d'execució de projectes i de sostenibilitat ambiental de la cooperativa Sostre Cívic, al documental 'Can Degrowth Save the World?' de la BBC. Font: Sostre Cívic.
Nina Turull, tècnica d'execució de projectes i de sostenibilitat ambiental de la cooperativa Sostre Cívic, al documental 'Can Degrowth Save the World?' de la BBC. Font: Sostre Cívic.

El documental connecta el cooperativisme català amb les teories més avançades del moviment per un decreixement econòmic global.

El passat mes d’agost, la cadena britànica BBC va emetre un documental amb la participació d’acadèmiques, activistes i cooperativistes, explorant el concepte de decreixement com a alternativa al creixement econòmic infinit. Amb el títol de 'Pot el decreixement salvar el món?' (en anglès, 'Can degrowth save the world?') el documental explora com la teoria del decreixement ha guanyat protagonisme qüestionant els límits del creixement capitalista.

Tal com s'explica a la peça, les defensores del decreixement promouen la democratització de l’economia i la gestió col·lectiva de recursos clau, com ara l’habitatge, incloent-hi les cooperatives d’habitatge. Com a estudi de cas, el documental destaca 'Cirerers', un projecte d’habitatge en cessió d’ús gestionat per Sostre Cívic. Ubicat al barri de Roquetes del districte de Nou Barris a Barcelona, l’edifici té més d'una trentena habitatges on viuen gairebé quaranta persones sòcies que comparteixen diferents espais comuns entre bugaderia, traster, espais de cotreball, i diferents terrasses i espais polivalents. 

L'espai 'Cireres' va ser dissenyat per la cooperativa d’arquitectes Celobert i va construir-se entre els anys 2019 i 2022 sobre un solar cedit durant setanta-cinc anys per l’Ajuntament de Barcelona.

   

“És un lloc on la vida comunitària passa molt”, diu al documental Ester Alegre, sòcia de Sostre Cívic i veïna de 'Cirerers'. Alegre explica també que abans de traslladar-se al projecte de la cooperativa va tenir dificultats amb els alts lloguers de Barcelona, havent de moure’s d’un lloc a un altre. “Ara sé que si no vull, ja no cal que em torni a mudar”. 

En aquest sentit, al documental també es destaca com la cooperativa posa un fort èmfasi en la construcció d’una comunitat de persones que es donen suport mútuament i comparteixen objectes domèstics per reduir el consum. “A banda de reduir l’impacte de l’ús d’energia i materials, també estem creant vincles comunitaris”, diu Nina Turull, sòcia de treball i tècnica mediambiental de Sostre Cívic.

El documental, a més de comptar amb Sostre Cívic, entrevista també diverses defensores de la teoria del decreixement de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la London School of Economics que aposten per reduir les formes de producció menys necessàries i augmentar el subministrament d’aliments regeneratius, el reciclatge i les energies renovables.

 

Barcelona, referent en cooperativisme i decreixement

Álvaro Álvarez Ricciardelli, productor del documental, explica que “quan vaig descobrir que molts dels acadèmics i activistes que treballen en el decreixement estaven radicats a Barcelona, vaig veure una oportunitat per a fer-hi un documental". En concret, Álvarez Ricciardelli va quedar especialment fascinat per les iniciatives impulsades per la cooperativa Sostre Cívic, que descriu com "un gran projecte per fer de pont entre el món acadèmic i el món real per a l’audiència".

Álvarez Ricciardelli, a més, destaca també la importància de l'entorn cooperatiu i d'economia social i solidària que hi ha a casa nostra, afirmant que “Catalunya ha tingut forts vincles amb el cooperativisme durant molts anys; de fet, aquest any el cooperativisme català ha celebrat els cent vint-i-cinc anys" i continua explicant que "per a un documental tan conceptual era important tenir exemples que poguessin estar fonamentats i connectats amb qüestions reals per a moltes persones, com ara l’habitatge”.

El documental 'Can degrowth save the world?' es pot veure en línia, en anglès, a la web de la BBC.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari