Quatre de cada deu persones, molestes si una persona sense llar els demana ajuda
Comparteix
Una enquesta d'Arrels Fundació explica per primer cop què en pensa la ciutadania de les persones que viuen al carrer.
El 84% de la població a Catalunya considera que el sensellarisme és un problema greu i que cal dedicar-hi esforços per resoldre'l, però alhora el 40% no saluden mai persones que viuen al carrer i se senten molestes si els demanen diners o ajuda. Aquests són alguns dels resultats d'una enquesta que ha fet Arrels Fundació a les onze grans ciutats del país.
"Només el 18% de la població considera que l'atenció que es dona a les persones sense llar a la seva ciutat és suficient. Això mostra que hi ha un consens clar que no s'està fent prou en recursos i atenció", afirma el director d'Arrels, Ferran Busquets. Són dades que surten d'una enquesta que ha fet l'entitat, que acompanya de forma integral persones sense llar a Barcelona des de fa més de trenta anys.
L'enquesta s'ha fet a 2.006 persones i en el format en línia. Es va fer a les ciutats de Catalunya amb més de 100.000 habitants i també al conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquestes ciutats són: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Reus i Girona.
L’habitatge és un dret al qual tothom hauria de poder accedir: es tracta d’una necessitat bàsica. Un habitatge proporciona estabilitat, intimitat i seguretat i és clau perquè les persones que han viscut al carrer puguin transformar la seva situació.https://t.co/EBxCAE43x7 pic.twitter.com/cJLfj6lEig
— Arrels Fundació (@ArrelsFundacio) November 15, 2023
Una de les conclusions que comenten des d'Arrels és que calen eines per transformar el desconeixement i els prejudicis en accions positives. Un 84% de les persones enquestades consideren que el sensellarisme és un problema social greu i que qui té responsabilitat de solucionar-ho són les administracions públiques.
En aquesta mateixa línia, tres de cada quatre persones estan d'acord que haver de dormir al carrer vulnera el dret a l'habitatge i gairebé set de cada deu consideren que cal reservar un percentatge suficient d'habitatge públic a les persones que han viscut al carrer. Un 28% de les persones enquestades, però, assenyalen que el problema no és de les administracions, sinó de les mateixes persones sense llar.
A l'hora d'implicar-se en el problema, en set de cada deu enquestes es diu que els agradaria fer alguna acció de suport a les persones sense llar, i tres de cada deu estan disposades a donar suport d'alguna manera a alguna persona que visqui al ras a prop de casa seva. L'enquesta també diu, però, que quatre de cada deu persones enquestades mai la saluden si es troben una persona que viu al ras; una de cada deu fins i tot evita parlar-hi, i quatre de cada deu admeten que els molesta que els hi demanin ajuda o diners.
"Cal confrontar el desconeixement, els prejudicis i esvair les pors. Calen eines per trencar aquestes barreres i transformar-les en accions positives", apunten des d'Arrels. Busquets no es cansa de repetir que saludar les persones que veiem habitualment que viuen al carrer, preguntar-los com es troben i què necessiten poden semblar gestos senzills, però són importants perquè les fan visibles i les fan sentir acompanyades.
Els recomptes nocturns que es van fer al maig van trobar cent seixanta-tres persones passant la nit al ras a l'Hospitalet de Llobregat i noranta a Badalona. "Les dades mostren una tendència que no ens pot deixar de braços plegats", manifestaven portaveus de les entitats organitzadores del recompte de l'Hospitalet de Llobregat.
Pel que fa a Barcelona, Arrels Fundacio xifra en més de mil dues-centes les persones que viuen al ras. El juny del 2022 va enquestar més de tres-centes cinquanta persones que viuen als carrers de Barcelona i les seves respostes dibuixen una radiografia de la situació més extrema del sensellarisme.
Afegeix un nou comentari