11 apps per connectar amb la natura

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Naturalist d'Ornitho, permet evitar la pèrdua de la transcripció de dades al portal web (imatge: ornitho.cat)
La xarxa de  senders del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà és la base de l'app Itinerannia (imatge:itinerannia)
Natura Local, per conèixer territori, paisatges i gent (imatge:naturalocal.net)
i-Naturalist app per explorar i compartir les observacions del món natural (imatge:inaturalist.org)
IAS Tracker, l'app per georeferenciar els avistament d'espècies invasores (imatge:iastracker.ic5team.org)
Deixa't guiar, app per connectar amb la natura de l'Alt Pirineu (imatge:deixatguiar.com)
App per identificar les espècies d'arbres de la península ibèrica (imatge: elxoplleida)

11 apps per connectar amb la natura

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Presentem algunes apps que poden fer de suport a les sortides en la natura, o en les que compartir les dades de les observacions naturalístiques col·laborant en projectes de ciència ciutadana.

1. i-Naturalist

Una app per explorar i compartir les observacions del món natural en tot el món. Cada observació contribueix a conèixer millor la biodiversitat. A través de la plataforma persones científiques, especialistes i aficionats naturalistes poden aportar dades i observacions.

2. Naturalist d'Ornitho.

App relacionada amb el portal ornitho.cat, web dedicat a l'ntercanvi d'informació sobre observacions d'aus, mamífers, rèptils, libèl·lules, papapllones diurnes i nocturnes de Catalunya. És una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia vinculada al "Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya" i promoguda pel departament de Medi Ambient i Habitatge i diverses entitats ornitològiques i naturalistes.

L'App és molt senzilla, i està pensada per evitar la pèrdua de registres al portal, afavorint l'agilitat del procés des dels dispositius mòbils.

3. IAS-Tracker

Una app de ciència ciutadana per geolocalitzar les espècies invasores presents en el territori de Catalunya.

4. MEDMIS App

Una aplicació permet geo-referenciar les espècies invasores marines en un mapa col·laboratiu del Mar Mediterràni.

5. Arbres monumenals de Catalunya

Arbres Monumentals de Catalunya és una app per a amants de la natura, el senderisme, l'excursionisme i la muntanya, així com als aficionats a la botànica que vulguin conéixer els arbres singulars d'arreu de Catalunya i l'entorn que els envolta. Arbres permet consultar informació sobre més de 220 arbres i arbredes monumentals protegits o en procés de protecció arreu de Catalunya.

6. Arbol-app

Elaborada pel CSIC en col·laboració amb el Real Jardín Botánico, inclou 118 espècies d'arbres silvestres de la Península Ibèrica i les Illes Balears. No s'identifiquen amb una fotografía, si no que amb un sistema de claus d'identificació

7. Natura Local

Una App que ofereix sortides i excursions de senderisme, btt i cicloturisme a Catalunya, amb la finalitat de sensibilitzar sobre la importància del Patrimoni Natural Local, dels valors propis i dels valors que aporta a la nostra societat. Posa l'èmfasi en el territori, els seus paisatges i la seva gent, amb aportacions diverses i complementàries que van de la biologia, la geografia, a la informàtica i el disseny. Una eina per documentar-se i gaudir de les sortides a la natura.

8. Itinerannia

Itinerànnia és una xarxa de senders de 2.500 km entre les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà. Caminar assaborint el territori, aquest és l'objectiu d'aquesta xarxa. L'app incorpora la informació de la Xarxa Itinerànnia: camins, punts d’interès, serveis, etc... Aquesta xarxa recupera les antigues vies de comunicació entre els pobles per poder arribar a qualsevol racó, a qualsevol petit indret. La xarxa està formada pels actius naturals i culturals de tres àrees, que són els principals atractius dels visitants al nostre país, i permet caminar dels Pirineus fins al mar i del mar fins als Pirineus.

9. Parc a Taula

L'app té per finalitat promoure el desenvolupament econòmic al voltant dels parcs naturals. L'estratègia és donar reconeixement i visibilitat a aquells productes agrícoles, gastronòmics i artesanals elaborats en l’entorn dels parcs naturals de manera sostenible, vinculats per tant amb els valors de la naturalesa i la cultura del territori.

10. Eth Holet

La app Eth Holet ha estat desenvolupada com a eina d’educació ambiental,per a promoure el coneixement sobre la biodiversitat i la geografia del territori aranès. Eth Holet, pronunciat Er Ulet, és un follet de la mitologia aranesa. Representa l’esperit de la Natura i tot que viu amagat al bosc, ara el pots instal·lar al teu telèfon com a app per a guiar-te entre la biodiversitat de la Val d’Aran.

11. Deixa't Guiar

Aquesta és l'aplicació del territori del Parc Natural de l'Alt Pirineu. S'hi troba la informació necessària per gaudir i conèixer el parc: rutes interpretades, punts d'interès, senders, la guia de serveis del territori i un joc interactiu per fer en família. App elaborada amb el suport del Parc Natural de l'Alt Pirineu i la Generalitat de Catalunya.

Afegeix un comentari nou
0