3 iniciatives d'economia social

  • Les espigolades recuperen aliments que han estat cultivats però estaven destinats a esdevenir residus

    Les espigolades recuperen aliments que han estat cultivats però estaven destinats a esdevenir residus - Font: Espigoladors

  • Les entitats ambientals de custòdia ofereixen sortides d'ecoturisme per conèixer els espais i els projectes de conservació de la natura

    Les entitats ambientals de custòdia ofereixen sortides d'ecoturisme per conèixer els espais i els projectes de conservació de la natura - Font: Arrèlia

  • Biciclot promou diverses activitats al voltant de la bicicleta des de fa 30 anys

    Biciclot promou diverses activitats al voltant de la bicicleta des de fa 30 anys - Font: Biciclot

Presentem 3 activitats econòmiques nascudes amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i el medi ambient: Arrèlia, Espigoladors i Biciclot. 

Les empreses socials no són simples negocis: aspiren a un doble benefici,  l'econòmic i la millora socioambiental. Les següents iniciatives persegueixen aquests dos objectius, tot dinamitzant l'economia local.

Espigoladors

Produir aliments i transportar-los arreu dels territoris té la finalitat d'alimentar persones. Si no arriben a aquest objectiu i es transformen directament en residus, amb un cost per gestionar-los, significa un malbaratament de recursos naturals, econòmics i un fort impacte ambiental. Atesa la situació social que no pot garantir una alimentació saludable i variada per a totes les persones, llançar aliments en bon estat esdevé també una qüestió d'ètica. 

Lluitar contra el malbaratament alimentari i oferir una sortida professional a persones en risc d'exclusió social, és l'objectiu d'Espigoladors. Comercialitzen la marca Es-imperfect, elaborada amb fruites i verdures rebutjades només per qüestions estètiques.

 

Arrèlia

L'objectiu del projecte Arrèlia és la conservació de la Natura. Per això es genera una activitat econòmica d'ecoturisme, i els ingressos es destinen al foment de la gestió sostenible del medi i a la conservació d'espais naturals que es troben en custòdia del territori. Les propostes sempre estan vinculades a una de les entitats ambientals i a un dels espais en conservació. 

Aquesta iniciativa emprenedora social apropa la ciutadania a la natura en una modalitat de turisme respectuós, dóna a conèixer el benefici social dels espais naturals i de la conservació de la natura, i, alhora, potencia el desenvolupament rural sostenible, amb un impacte directe sobre el benestar de la població rural i les empreses de serveis del territori. 

 

Biciclot

Millorar la qualitat de l'aire amb una mobilitat sostenible és una de les virtuts de la bicicleta. Però a més a més, al voltant de la bicicleta es poden desenvolupar projectes socials i educatius. Des de fa 30 anys això és el que du a terme la cooperativa social Biciclot. Una incansable agenda de propostes per aprendre a anar en bici i a circular en bici, a reparar i recuperar bicicletes usades, apropar les bicicletes a centres educatius i a esdeveniments populars, es complementa amb el Balanç Social, l'eina que la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES) proposa per a la de rendició de comptes i mesura d'impacte social, ambiental i de bon govern.

Afegeix un comentari nou