5 guies per combatre el malbaratament dels aliments
Comparteix
Les institucions públiques i entitats sense ànim de lucre, conscients d’aquesta problemàtica, han posat en marxa iniciatives i guies per reduir la quantitat d’aliments que es llença.
Segons l’Agència de Residus de Catalunya, “les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35 kg per persona”. En aquest sentit, a Catalunya actualment hi ha la Llei 3/2020, de l'11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
Aquesta normativa, entre altres qüestions, proposa la cooperació entre els agents que intervenen en la cadena alimentària o la venda de productes de proximitat. En aquesta línia, hi ha diverses entitats no lucratives i institucions públiques i privades que han creat guies per reduir el malbaratament alimentari.
En aquest llistat es recullen alguns documents publicats en aquesta matèria i s'amplia el recurs 6 guies per reduir el malbaratament alimentari. Es tracta d’un contingut en el qual participen entitats no lucratives amb experiència en la reducció o prevenció del malbaratament alimentari i, alhora, un recurs per a aquelles organitzacions que vulguin actuar davant d'aquesta situació.
'Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars'
Aquest document publicat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural compta amb la participació de diverses entitats com la Fundació Espigoladors, Fundesplai / 7 i Tria o la Fundació Pere Tarrés, així com ens públics.
A partir de l’experiència de diferents agents es donen propostes per reduir el malbaratament als menjadors escolars, per exemple, pesant la quantitat d’aliments que es llença perquè l’alumnat en sigui conscient.
@CAMPOSESTELAcom @7itria , empreses referents en la lluita contra el malbaratament alimentari i associades a l'#Acellec, participaran en l'acte de presentació de la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolarshttps://t.co/a3UvNzGNwv pic.twitter.com/1KfC7YmQd4
— Acellec (@Acellec) April 26, 2023
'Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als hospitals i residències geriàtriques'
En la línia del recurs anterior, aquesta guia també l’ha publicada el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. En aquest cas, Rezero i la Fundació Banc de Recursos són les entitats autores del document.
La publicació té en compte les característiques del sector hospitalari i de les residències. En aquest sentit, posa el focus en una plantilla que ha d’ajudar a registrar de la quantitat de malbaratament alimentari. Les causes del malbaratament és una de les qüestions que tracta el text, ja que identificar-les és important per prendre les mesures adients.
Guia per evitar el malbaratament alimentari
'Pensa, compra, cuina, menja. El menjar no es llença' és una publicació de l’Ajuntament de Barcelona -amb la participació d’altres agents com el Banc dels Aliments de Barcelona- que aporta una visió més generalitzada.
D’aquesta manera, el document vol conscienciar que la lluita contra el malbaratament comença en el moment de pensar el que es cuinarà. Per això dona pautes per planificar el menú setmanal i com fer la compra: “Fer la llista de la compra, pensar el menú setmanal i cuinar les racions justes són accions que ens permeten estalviar diners i evitar llençar molt menjar”. La guia també aconsella com guardar, conservar i cuinar els aliments perquè no es facin malbé.
'Guia de PIMEC contra el malbaratament d’aliments'
La guia de la patronal que representa les petites i mitjanes empreses i persones autònomes de Catalunya (PIMEC) se centra en el malbaratament que es produeix al sector comercial i la restauració, amb la qual cosa, pot ser útil per a aquelles organitzacions que actuïn en aquest àmbit.
La guia proposa, entre altres aspectes, que el personal treballador tingui un paper actiu en la prevenció i reducció del malbaratament dels aliments. A més a més, recomana que aquesta lluita formi part de les accions de Responsabilitat Social Corporativa (RSC).
Recurs educatiu SOS, el mar està en joc
L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) en aquest document se centra en la biodiversitat marina i presenta la campanya 'SOSpeix', que treballa per un “consum responsable de peix i marisc”. D’aquesta manera, l’entitat vol que l’alumnat conegui el mar i com afecten les accions humanes.
Per exemple, una de les activitats consisteix a comentar a la classe els diferents tipus de pesca i les conseqüències que comporta per a la biodiversitat marina. En total, es donen vuit propostes educatives per treballar amb els infants i joves els efectes del comportament i consum de les persones sobre les espècies marines.
Afegeix un nou comentari