6 iniciatives i 1 concurs fotogràfic per celebrar les zones humides

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

6 iniciatives i 1 concurs fotogràfic per celebrar les zones humides

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

El compromís mundial vers les zones humides se celebra el 2 de febrer, moment en què les entitats conviden a apropar-se a aquests complexos i delicats ecosistemes.

A la ciutat iraniana de Ramsar, a la vora del mar Caspi, es va signar el febrer de 1971 l’acord mundial per la conservació de les zones humides, en data 2 de febrer. Cada any es dedica aquest dia recordar els valors d’aquests ecosistemes que purifiquen i renoven l’aigua, ens proporcionen peix i arròs; actuen com a esponja contra inundacions i sequeres, protegeixen les costes de manera natural, i són hàbitat de nombroses espècies, reservori de biodiversitat, i mitjà d’emmagatzematge de CO2.

Fotografiar la vida sostenible a les zones humides

En el 2016 es vol fer èmfasi en les formes de vida sostenible relacionades amb les zones humides, i al paper vital d’aquests ecosistemes en l'assoliment dels objectius del desenvolupament sostenible. Ramsar ha organitzat un concurs de fotografia, amb imatges que han de capturar com les persones viuen dels aiguamolls. El concurs està destinat al public juvenil, d’entre 15 i 24 anys, i el premi serà un vol gratuït a una zona humida en qualsevol part del món.

A les xarxes socials es poden compartir fotos i textos amb les etiquetes ‪#‎WetlandsForOurFuture‬ ‪#‎SustainableLivelihoods‬ i ‪#‎WeCantWait

Algunes propostes per celebrar aquest dia amb entitats ambientals i parcs naturals

1.- Voluntariat ambiental a la desembocadura del riu Gaià amb l’Associació Mediambiental La Sínia

Dissabte, 30 de gener, a les 11 del matí, l’ Associació Mediambiental La Sínia i el GATA (Grup d'Amics d'en Toni Achon), us conviden a una jornada a la desembocadura del Gaià, després d'unes setmanes de la "gaianada". L’objectiu és plantar espècies pròpies del sistema dunar entre altres accions, vora la desembocadura i a la platja de Tamarit.

2.-Voluntariat ambiental al Delta de l’Ebre

Diumenge 31 amb Seo Bird Life, la Plataforma en Defensa de l'Ebre, i els voluntaris del Parc Natural, celebració del dia Mundial de les zones humides i de la V diada pels sediments.

El punt de trobada és a les 11.00 h al Poble Nou, des d’on surt la caminada fins a la reserva natural del Clot, al costat de l’Encanyissada. Allà es plantaran Tamarius en la Reserva Natural del Clot, i també el cartell per la campanya pels sediments, dedicat al poeta de les terres de l’Ebre Jon Gras. A les 11:30, hi haurà la roda de premsa de la Campanya pels sediments.
A les 13 es presentaran els projectes de l'IRTA al voltant del tema dels Sediments(Local Sindical, al Bar Lo Cor del Delta).
A les 17 h, cine-debat en lo documental de David Monllau i la River Movie "Terra perduda", sobre los sediments de l'embassament de Riba-Roja.

Durant tot el cap de setmana l’Ecomuseu i a la Casa de Fusta del Parc Natural tindran portes obertes perquè tots els visitants coneguin els valors més destacats del delta de l’Ebre, tant de l'ecosistema com de les formes de vida tradicionals: barraques, horts, arrossars, les llacunes, el riu i les arts de pesca.

3.-Activitats als Aiguamolls de l’Empordà amb La Sorellona

El 6 de febrer a les 10, “Pescant d’una altra manera”, amb l’Associació La Sorellona, a Castelló d’Empuries. info@sorellona.org

El dia 7 de febrer, visita guiada als aguaits del Cortalet, a les 11.30. Trucar al 972454222

4.- Descoberta i Voluntariat ambiental a l’Estany Ivars 7de febrer amb La Fundació Pedrera

Diumenge 7 de febrer, la Fundació Catalunya La Pedrera i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila Sana, organitzen una jornada de descoberta i voluntariat ambiental a L’Estany d’Ivars i Vila-sana que, situat al Pla d’Urgell, és una de les zones humides més emblemàtiques de Catalunya.

Podreu participar en la descoberta del bosc de ribera, la construcció de refugis per a la fauna, la col·locació de caixes niu per a ocells i rat-penats, l’alliberament de fauna salvatge i la retirada de plantes invasores. Per inscriure's: http://www.estanyivarsvilasana.cat/

5.-Xerrades naturalistes sobre l’estany de Banyoles

El dia 5 de febrer Limnos, el Consorci de l’Estany, i el Museu Darder organitzen xerrades a la Sala d’Actes del Museu Darder. Es presentaran treballs de recerca naturalista realitzats per estudiants. També es parlarà de la població de cargol Vertigo a l’estany, espècie indicadora de l'estat ecològic en què es troba l’entorn on viu. Limnos presentarà el resultat dels Censos d’ocells hivernants al Pla de l’Estany. Carles Feo i Quer (Limnos)., i Natàlia Sardeña l’estudi sobre l’evolució de la presència de gavians a l’Estany.

Manifestació en Defensa del Delta de l'Ebre del 7 de febrer 2016 6.- Manifestació a Amposta contra el nou pla de Conca de l'Ebre

La plataforma en Defensa de l'Ebre ha convocat una manifestació contra el nou pla de Conca de l'Ebre. El Pla redueix el cabal de l'Ebre, incrementa el nombre d'embassaments, i, per tant, l'aportació d'aigua i sediments; segons les entitats contradiu les normatives europees i posa en risc el Delta .

Afegeix un comentari nou