Zones humides per fer les ciutats més habitables

  • Els aiguamolls de la ciutat de Londres són un dels espais naturals preferits per ciutadania londinenca

    Els aiguamolls de la ciutat de Londres són un dels espais naturals preferits per ciutadania londinenca - Font: wwt.org.uk

  • Enguany el Dia Mundial de les Zones Humides busca el vincle entre ciutats i aiguamolls

    Enguany el Dia Mundial de les Zones Humides busca el vincle entre ciutats i aiguamolls - Font: worldwetlandsday.org

  • Imatge àrea de Banyoles i l'estany

    Imatge aèria de Banyoles i l'estany - Font: Wikimedia Commons

El 2 de febrer se celebra el dia Mundial de les Zones Humides. Enguany es vol dedicar a la preservació dels aiguamolls urbans, considerats essencials en un model d'urbanització sostenible.

Els aiguamolls són zones de terra inundades d'aigua, de forma permanent o estacional. Representen uns dels ecosistemes més diversos i rics biològicament però, alhora, particularment fràgils i vulnerables.

Hi ha hagut una llarga relació entre zones humides i ciutats: les primeres ciutats van aparèixer en els terrenys fèrtils inundats dels rius Tigris i Eufrates; han estat beneficiosos per l'agricultura com a reservori d'aigua i han facilitat el transport.

Però zones humides i ciutats han tingut una trajectòria oposada: mentre les ciutats estan creixent, avui un 50% de la població mundial viu a ciutats i s'estima que el 66% ho farà el 2050, en canvi les zones humides estan desapareixent: des del 1900 s'ha perdut més del 64% de zones humides del món.

El reptes  dels aiguamolls i les ciutats

Les zones humides juguen un important paper en la planificació urbana, en quant conserven terres per als serveis naturals, com la reserva d'aigua, la filtració de residus o la reserva de sòl. Són una defensa a les inundacions en les àrees urbanes, en quant actuen com a grans esponges. Milloren la qualitat de l'aigua, i també la qualitat de l'aire. A més a més els aiguamolls urbans proveeixen espais verds per a la relaxació, afavorint la connexió amb la natura i la reducció de l'estrès.

Celebrar el Dia Mundial dels Aiguamolls a Catalunya

Diumenge 4 de febrer a Banyoles està programada una visita guiada al pla dels Estanyols de la Puda; també es pot assistir a una passejada guiada per l'Espai Natural del Remolar-Filipines, al Delta del Llobregat, mentre que a l'Estany d'Ivars i Vila-Sana es dedica la jornada  a la biodiversitat. Al Delta de l'Ebre, en col·laboració amb l'entitat Seo Bird Life, hi ha prevista dissabte 4 una sortida en bicicleta per descobrir els Ullals de Baltasar, i divendres 3 un seminari dedicat a la fotografia naturalista a Riet Vell. Als Aiguamolls de l'Empordà hi ha previstes diverses activitats dissabte 3 de febrer, amb la col·laboració de l'entitat Apnae: una jornada dedicada al canvi climàtic, una visita guiada al parc, i una jornada de voluntariat ambiental a la gola del Fluvià diumenge 4 de febrer. A la Reserva Natural de Sebes a Flix el Grup Natura Freixe organitza dissabte una jornada d'anellament científic d'ocells, i a la desembocadura del Gaià l'Associació Mediambiental La Sínia convida a participar en un seguiment d'ocells. 

Afegeix un comentari nou