Anna Parisi: "Estem en un moment en què s'ha de parlar tant sí com no de l'emergència climàtica i ecològica"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'Anna Parisi, tècnica de la Xarxa per la Conservació de la Natura, va formar part de l'equip de Xarxanet amb l'elaboració de continguts pel portal ambiental. Font: Cedida per Anna Parisi
L'Anna Parisi, tècnica de la Xarxa per la Conservació de la Natura, va formar part de l'equip de Xarxanet amb l'elaboració de continguts pel portal ambiental. Font: Cedida per Anna Parisi
Imatge d'arxiu d'una de les trobades de l'equip tècnic de Xarxanet. Font: @colectic_coop
Imatge d'arxiu d'una de les trobades de l'equip tècnic de Xarxanet. Font: @colectic_coop
Anna Parisi amb alguns dels membres de l'equip tècnic de Xarxanet. Font: Xarxanet
Anna Parisi amb alguns dels membres de l'equip tècnic de Xarxanet. Font: Xarxanet

Anna Parisi: "Estem en un moment en què s'ha de parlar tant sí com no de l'emergència climàtica i ecològica"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Amb motiu del vintè aniversari de Xarxanet, la tècnica de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, qui va formar part de l'equip com a responsable dels continguts ambientals, ens parla de la seva experiència al projecte.

Xarxanet s'ha caracteritzat sempre per la qualitat i varietat de continguts i recursos que genera al voltant del tercer sector de Catalunya. Són vint anys donant veu a entitats de diferents àmbits com el social, el cultural, l'ambiental, el comunitari o l'internacional. Aquesta tasca ha estat possible gràcies als equips que han format part del projecte al llarg de la seva trajectòria: periodistes, tècniques i altres professionals, procedents de les entitats que han gestionat el projecte, que han fet una feina extraordinària i que explica el bon estat de salut actual del projecte.

Un dels portals més característics de Xarxanet és el que fa referència a l'àmbit ambiental. El context en el qual ens trobem de crisi climàtica i pèrdua de la biodiversitat fa indispensable la feina que fan les entitats del tercer sector ambiental a Catalunya, duent a terme projectes de conservació de la natura o fent incidència política, una tasca implícita en l'ADN de les entitats ambientals. Per tant, en el moment en el qual ens trobem, informar sobre l'estat de la natura, les diferents crisis que patim i visibilitzar la tasca de les entitats ambientals, esdevé imprescindible.

L'Anna Parisi és una de les tècniques que han passat per Xarxanet, i més concretament pel portal Ambiental. L'Anna és tècnica de participació de la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN), una xarxa d'ONG ambientals i altres organitzacions catalanes sorgida l'any 2019 arran de la fusió de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC). A Xarxanet, l'Anna hi va participar puntualment a partir del 2013, però no va ser fins al 2015 que es va incorporar com a responsable dels continguts ambientals, fins al 2019.

Parlem amb ella sobre la seva participació a Xarxanet, els temes principals que es tractaven en el portal Ambiental durant el seu pas pel projecte, com han evolucionat aquests i la importància que una iniciativa com Xarxanet continuï donant veu i servei a les entitats del tercer sector de Catalunya.

Com va ser l’experiència com a redactora del portal ambiental?

Va ser molt enriquidora des de molts punts de vista. El primer, l'estrictament ambiental, perquè em va permetre elaborar continguts relacionats amb les entitats ambientals de Catalunya. Això em va portar a conèixer moltes organitzacions, projectes i iniciatives de l'àmbit que no coneixia prèviament. I l'objectiu del propi portal, poder fer arribar la tasca de les entitats al públic en general, també em va beneficiar a mi com a redactora. La meva curiositat personal la transmetia en el portal i vaig aprendre molt.

Des d'un altre punt de vista, també va ser molt maco conèixer la diversitat d'entitats, més enllà de l'àmbit ambiental. Estic molt agraïda d'haver format part d'un projecte que dona visibilitat a tota la gran mobilització que hi ha a Catalunya al voltant de l'associacionisme i el voluntariat, que és bastant impressionant. Està molt bé que hi hagi recursos com Xarxanet per fer un reconeixement públic a la cultura associacionista perquè, malauradament, tot i ser una part molt important de la idiosincràsia catalana, encara li manca el reconeixement social.

"Tot i ser part important de la idiosincràsia catalana, [a l'associacionisme] li manca reconeixement social".

Una tasca de visibilització que es duu a terme gràcies a les persones que formen part de la redacció.

Formar part de l'equip de Xarxanet va ser, personalment, un aprenentatge: fer divulgació ambiental, conèixer com funcionava el portal digital, la relació amb els companys i les companyes dels altres portals, conèixer la seva tasca i les entitats d'altres àmbits, les trobades de l'equip que fèiem tan boniques... Va ser com un moment personal, laboral i social molt enriquidor.

Tens algun record bonic d'aquella etapa que vulguis compartir?

Recordo amb molta estima les trobades de l'equip tècnic, en les que ens reuníem cada cert temps els redactors i redactores de Xarxanet per fer propostes de millora del projecte, tallers de formació i esmorzars i dinars comunitaris. El dia que vaig assistir a la primera trobada anava una mica nerviosa. En un cert punt vam apartar cadires, centrar les taules a la sala i cadascú va exposar tota mena de menjars exquisits: coques, ensaïmades, truites, torrons, fruita, pernil, creps... Els esmorzars es va transformar un dels moments més esperats de les trobades de l'equip tècnic de Xarxanet!

Parlant del portal Ambiental, els temes més presents són l’emergència climàtica i la pèrdua de biodiversitat. Ja era així durant la teva etapa al portal?

Els temes hi eren i hi havia aquest rerefons en la majoria dels continguts, però jo crec que amb el pas dels anys s'han anat consolidant com a temes principals i definint-se molt més les línies argumentals. Es tracta d'un tema molt ampli i abstracte, així que per tractar-lo potser era més fàcil fer-ho a través de projectes concrets de les entitats. Anys enrere es parlava molt més de residus o de reciclatge. I potser ara ha arribat un moment en què s'ha de parlar tant sí com no d'emergència climàtica.

El tema de l'emergència ecològica ha estat durant molt temps invisibilitzada, tot i que moltíssimes entitats a Catalunya es dediquen a la conservació de la natura i la biodiversitat. Jo crec que ara per fi s'estan tractant molts temes de biodiversitat, no només a Xarxanet, sinó en tots els àmbits. La comunicació que estan fent les entitats, els centres de recerca o les institucions és molt important en aquest sentit, posant èmfasi en el fet que la crisi de biodiversitat també està relacionada amb l'economia i que sense la biodiversitat no hi ha vida.

Quines van ser les preocupacions principals de les entitats ambientals que vas identificar?

La seva preocupació principal era que els projectes que realitzaven tinguessin visibilitat. I després hi ha tota la part de rendició de comptes, que és una feina que també fan les entitats, d'estar darrere dels governs fent incidència política perquè es facin les coses que s'han dit que es faran i que, sobretot, es facin bé. En altres àmbits de la societat es fa molt de seguiment d'aquesta tasca, però crec que en l'ambiental ha passat bastant desapercebut. Crec que hauria de tenir més visibilitat i que hauria de tenir el suport dels mitjans, perquè és una feina molt important, que a més és molt feixuga.

En general, doncs, manca que els temes ambientals tinguin més visibilitat.

Sí, és com un tema social. Si tothom sap que la crisi climàtica o la pèrdua de biodiversitat són tan importants, per què els telenotícies no obren cada dia amb temes ambientals? O perquè quan algun periodista entrevista un polític no li fa preguntes al voltant del medi ambient? És una cosa de context, de paradigma, que ha de canviar una miqueta tothom.

Com has vist l'evolució de Xarxanet?

Una de les consignes principals de Xarxanet és donar veu a les entitats del tercer sector. Al portal em focalitzava molt en entitats, associacions, fundacions. Però de vegades ens passava que trobàvem notícies ambientals, que eren molt importants, que transcendien del que és una associació en particular. De vegades veia que hi havia temes de molta actualitat, dels quals en podíem parlar, però no trobàvem cap associació que estigués directament implicada en algun projecte. Veig que últimament hi ha cert marge per tractar temes més grans, perquè és lògic que sigui així.

I visualment?

Com a persona que forma part d'una entitat, encara continuo entrant a Xarxanet i vaig llegint els continguts. Òbviament, visualment el portal es va actualitzant, va agafant un aspecte més actual, que això està molt bé. Jo tinc encara el vici d'haver-hi treballat i trobo molt més ràpid els menús i allò que vull veure o busco. Però crec que tot està bastant estructurat i que a les persones externes els hi és fàcil trobar el que cerquen.

Com valores un projecte com Xarxanet?

Crec que Xarxanet és molt important per a les entitats. Primer com a reconeixement públic d'aquests projectes que estan duent a terme, que són molt rellevants i que, al mateix temps, passen desapercebuts. En general són projectes molt de vincle amb el territori, amb les comunitats locals, però que tenen una incidència important pel que fa a Catalunya. I malauradament no hi ha aquest reconeixement.

A més, el portal els serveix molt, ja que ofereix un munt de recursos per a aquestes entitats, pel seu dia a dia. Personalment, com a persona implicada en una entitat, trobo superinteressant poder accedir als serveis que ofereix el portal, de formacions o altres recursos per les entitats.

Afegeix un comentari nou